Franta este debusolata inaintea alegerilor

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 14:15
2589 citiri
Franta este debusolata inaintea alegerilor
foto: captura YouTube / France Bleu

Patru candidati aflati aproape la egalitate in sondaje, inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale. Multi francezi sunt indecisi si nici nu par sa stie incotro cu voturile lor, este de parere Barbara Wesel.

Cu o saptamana inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, situatia este atat de confuza incat pana si presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avut, prudent, o tentativa de interventie. El a avertizat fata de alegerea populistilor al caror cantec de sirena promite Frantei un viitor maret, dar vrea s-o indeparteze de Europa. Mai ales Berlinul asteapta cu sufletul la gura rezultatul primului tur al alegerilor. In fond, viitorul Uniunii Europene, bunastarea, pacea, unitatea europenilor si multe alte valori - acum subestimate - depind de votul francezilor.

Ascensiunea extremistilor

In prima runda electoratul alege cu sufletul. In cea de-a doua alege cu capul. Cel putin aceasta a fost mereu explicatia sistemului de vot francez; strategie care ar trebui sa impiedice accesul extremistilor la putere. Numai ca, intre timp, ascensiunea in sondaje a vechiului comunist Jean-Luc Melenchon face posibila o constelatie in care, in cel de-al doilea tur de scrutin, acest candidat ar putea fi adversarul populistei de dreapta Marine Le Pen. Confruntat cu o asemenea situatie, oare in favoarea cui va decide alegatorul francez? Ceea ce in urma cu doar cateva saptamani parea imposibil a devenit acum un scenariu imaginabil.

Succesul lui Melenchon indica faptul ca multi francezi isi doresc, intre timp, o solutie radicala. Francezii par mai putin dispusi sa aleaga solutii practice pentru problemele lor, ci prefera o ideologie puternica din care nu lipseste promisiunea unui viitor glorios. Cum altfel se explica pozitia in sondaje a candidatilor Le Pen si Melenchon care detin impreuna peste 40% din preferintele alegatorilor?

La ambele extreme ale scalei politice, inclusiv structura electoratului pare sa coincida partial: fosti angajati din industrie frustrati care au votat mereu cu stanga apoi au trecut de partea dreptei si care ar putea reveni la stanga. Acestora li se adauga tinerii care, furiosi pe politica Parisului, cauta o schimbare si asistatii social carora le convine orice mesaj radical ce contine promisiunea unui trai mai bun.

Similitudini

Stanga radicala ii atrage pe francezi cu sloganuri ca "Franta in revolta" si promite iesirea din UE si NATO, renationalizarea industriei si adoptarea unui model politic si economi ...citeste mai departe despre "Franta este debusolata inaintea alegerilor" pe Ziare.com

#alegeri prezidentiale Franta , #Stiri International