Mediul de afaceri din Romania este lipsit de etica, si este important ca sa sporeasca increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania, a declarat Maria Grapini, ministrul pentru IMM, in cadrul unei conferinte de presa.
Invitata la o conferinta a Asociatiiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL), ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini a facut o radiografie a problemelor cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania.
Una dintre aceste probleme, in opinia ministrului, este lipsa de etica. Grapini a promis ca la nivelul ministerului pe care il coordoneaza se va lucra la o strategie care sa aiba ca obiectiv cresterea increderii investitorilor in mediul de afaceri din Romania.
"Noua lege a insolventei poate curata mediul de afaceri
"Pentru acest lucru trebuie lucrat la credibilizarea si credibilitatea institutiilor publice, dar trebuie credibilizat si mediul privat.(...) Incercam sa identificam masuri prin care sa sporim si sa aducem etica in mediul de afaceri", promite Grapini.
La acelasi capitol, al eticii, Maria Grapini mai declara ca increderea investitorilor straini in mediul de afaceri din Romania, ca si a tinerilor antreprenori romani, care vor sa deschida un start-up este destul de slaba, mai ales ca sunt multe arierarte in economie.
Modificarea legii insolventei este o parghie prin care mediul de afaceri poate fi "curatit", a adaugat ministrul IMM-urilor, multe blocaje, de timp,fiind create de aceasta lege... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 13:55
O eventuala suspendare a POS CCE s-ar constitui in deficit la bugetul de stat, intrucat ministerul a imprumutat bani de la Trezorerie pentru a acoperi platile catre beneficiari, a declarat ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, Maria Grapini intr-un interviu acordat Business24.
Ministrul a adaugat ca impozitul forfetar din turism se va aplica, cel mai probabil din trimestrul patru al anului. In prezent se realizeaza un studiu de impact de Ministerul Finantelor.
In ce stadiu se afla studiul de impact pentru aplicarea impozitului diferentiat pentru turism?
Studiul de impact pentru aplicarea impozitului forfetar a fost inaintat Ministerului Finantelor Publice.
Potrivit unor declaratii pe care le-ati facut in urma cu cateva saptamani, impozitul forfetar pentru operatorii din turism ar fi trebuit sa se aplice de la 1 iulie. De cand se va aplica acest impozit?
In momentul de fata se lucreaza la draftul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale de catre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice impreuna cu specialistii din cadrul Cabinetului Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, urmand ca impozitul sa fie introdus din trimestrul IV - 2013.
Cati bani a imprumutat Ministerul pentru IMM-uri si Mediu de afaceri de la Trezorerie pentru a plati proiectele finantate din POS CCE? Cand trebuie returnati banii?
La sugestia si... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 09:10
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE, care ar urma sa fie deblocat de Comisia Europeana in luna iunie, iar in caz contrar Guvernul trebuie sa ramburseze de la buget banii imprumutati de la Trezorerie pentru plati si va crea deficit.
"Daca pe tot anul trecut s-au platit circa 20 milioane de euro pentru POS CCE, in primul trimestru noi am platit 89-90 milioane de euro, nu cu bani de la Uniunea Europeana. Am preluat modelul polonez, pe care si eu il reclamam cand eram ca dumneavoastra in sala, adica statul s-a imprumutat de la Trezorerie pentru a efectua platile pentru proiecte.
Avem riscul, sabia deasupra capului ca, daca nu reusim sa convingem in iunie Comisia Europeana sa deblocam POS CCE, banii aceia trebuie sa-i dam inapoi la Trezorerie si cream un mare deficit la buget, dar trebuie sa cream responsabilitati. Noi continuam platile si speram ca pana in iunie sa terminam proiectele care sunt depuse", a declarat miercuri ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini, intr-o conferinta organizata de Ziarul Financiar.
Ea a precizat ca, din 2010, Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE, insa statul roman a deblocat programul pentru a putea solutiona dosarele depuse.
"Am preluat 1.700 de dosare nedesfacute, zaceau din 2010 acolo, la care s-au adaugat inca 1.700 de proiecte in derulare, dar neplatite. Daca pana la sfarsitul anului nu le evaluam, nu... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:32
Plafonul pentru Programul "Mihail Kogalniceanu" s-a consumat in doua saptamani, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini.
"In 16 aprilie am lansat programul de creditare cu dobanda subventionata 100% de 400.000 de lei si in 2 saptamani s-a consumat plafonul pe care l-am primit de la bugetul de stat, de la Finante. In program s-au inscris 1.200 de oameni. Ce inseamna asta? In primul rand, inseamna ca incep sa recapete increderea in a dezvolta afacerile.
Daca iei nu credit nu il iei sa te duci cu el la crasma, nu? Il iei sa lucrezi", a explicat Grapini.
Potrivit acesteia, un ritm mai rapid de consumare a fondurilor nu a existat pe un proiect concret. mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:40