De ce nu se inghesuie companiile din Romania sa profite de fondurile europene?

Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:43
2948 citiri
De ce nu se inghesuie companiile din Romania sa profite de fondurile europene?

Autoritatile "tureaza" motoarele pe ultima suta de metri pentru a absorbi fonduri europene de 6 miliarde de euro pana la finalul acestui an. Bruxelles-ul a deblocat finantarea pe cele mai importante programe operationale: POSDRU, POS Transporturi si POS Mediu. Totusi, mai avem un program suspendat din 2010: POS CCE, programul care se adreseaza cu predilectie mediului privat.

Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie. Potrivit unor surse apropiate Ambasadei Romaniei de la Bruxelles citate de Mediafax, oficialii Comisiei Europene nu vor deblocarea platilor pe POS CCE din cauza neregulilor prea mare descoperite si care nu s-au corectat in perioada presuspendarii.

Totusi, POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru celelalte programe precum POSDRU sau POS Transporturi banii pot fi accesati de autoritati si apoi ajung la companii.

Totusi, desi companiile nu au avut la dispozitie foarte multe linii de finantare europeana, daca ar fi sa analizam rata de absorbtie putem spune ca oamenii de afaceri nu s-au inghesuit sa acceseze banii europeni.

Problema nu este lipsa de interes a mediului privat, ci organizarea

Specialistii contactati de Business24 dezmint aceasta ipoteza si explica faptul rata scazuta de absorbtie este determinata de probleme din sistem, sau de lipsa de informare.

"Banii adresati companiilor au fost acoperiti, si pe fiecare linie de finantare au fost depuse proiecte pentru o acoperire bugetara mai mare de 100%. Totusi, ele nu au fost evaluate, nu au putut fi implementate pentru ca a durat un an si jumatate evaluarea", a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.

Si fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, este de parere ca nu lipsa de interes in a accesa banii europeni a dus la aceasta rata scazuta de absorbtie pentru programul destinat cresterii competitivitatii IMM-urilor, ci problemele din sistem.

"Sunt multe explicatii pentru rata scazuta de absorbtie pentru POS CCE. Unele tin de gradul de pregatire mai scazut al unor beneficiari privati, si ma refer inclusiv la chestiuni legate de nivelul de cofinantare. Au fost beneficiari care nu au stiut sau nu au calculat bine aportul personal si atunci nu au fost pregatiti sa acopere aceste sume. Sunt si chestiuni ce tin de modul in care au fost pregatite structurile administrative sa gestioneze un astfel de program", a declarat pentru Business24 Leonard Orban.

Obiectivele si axele POS CCE

Obiectivul general al POS-Cresterea Competitivitatii Economice il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii.

Programul are o alocare bugetara pentru exercitiul financiar 2007-2013 de 2,5 miliarde de euro si are a autoritatea de management Ministerul pentru IMM-uri si mediu Privat condus de Maria Grapini.

1 - Un sistem inovativ si eco-eficient de productie

2 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate

3 - Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public

4 - Cresterea eficientei energetice si a sigurantei in aprovizionare, in contextul combaterii schimbarilor climatice

5 - Asistenta Tehnica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#companii fonduri europene, #POS CCE suspendare, #absorbtie POS CCE, #fonduri europene programe operationale , #Programe operationale