Adio fonduri europene pentru competitivitate? Cate companii ar putea ramane nefinantate

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
3074 citiri
Adio fonduri europene pentru competitivitate? Cate companii ar putea ramane nefinantate

Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.

Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.

Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.

"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.

Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat

Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.

Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile nu se deblocheaza, Guvernul trebuie sa ramburseze in aceasta luna de la bugetul de stat banii imprumutati.

"Avem riscul, sabia deasupra capului ca, daca nu reusim sa convingem in iunie Comisia Europeana sa deblocam POS CCE, banii aceia trebuie sa-i dam inapoi la Trezorerie si cream un mare deficit la buget, dar trebuie sa cream responsabilitati. Noi continuam platile si speram ca pana in iunie sa terminam proiectele care sunt depuse", a declarat Maria Grapini.

POS CCE este singurul program de alocarea bugetara 2007-2013 care se adreseaza cu predilectie companiilor, dar si "repetentul" Guvernului Ponta pentru ca este singurul program care nu primeste bani de la CE.

Cine si ce pierde

La 14 iunie, 15.364 companii au depus proiecte pentru a accesa fondurile de 2,5 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru acest program. Practic, finantarea necesara pentru a acoperi proiectele depuse este de 7 ori mai mare decat suma alocata de CE.

- Numar proiecte depuse - Au fost depuse 15.364 de proiecte dintre care - 6.192 - respinse; 3.980 - in curs de evaluare, 3.980 - aprobate;

- Finantarea de la UE - Valoarea totala a finantarii de la UE - 2,5 milioane de euro. Valoarea totala necesara pentru finantarea proiectelor aprobare - 2,3 milioane de euro;

- Rata de absorbtie la 14 iunie - 6,77%;

- Suma contractata prin POS CCE pentru 2012-2013 este de 1,37 miliarde de euro.

Conform datelor prezentate la finele anului trecut, Romania poate pierde in acest an fonduri europene de 1,26 miliarde euro prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, daca nu va reusi sa atraga banii prin proiecte eligibile cofinantate de UE.

Pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, Comisia a avansat la axa prioritara II o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritara III o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritara IV o corectie forfetara de 5%.

Pentru toate celelalte trei programe, POS Mediu, POSDRU si POS Transporturi care erau in presuspendare, CE a decis reluarea platilor intrucat Guvernul a reparat greselile sesizate de autoritatile de la Bruxelles.

Problema nu este lipsa de interes a mediului privat, ci organizarea

Specialistii contactati de Business24 dezmint aceasta ipoteza si explica faptul rata scazuta de absorbtie este determinata de probleme din sistem, sau de lipsa de informare.

"Banii adresati companiilor au fost acoperiti, si pe fiecare linie de finantare au fost depuse proiecte pentru o acoperire bugetara mai mare de 100%. Totusi, ele nu au fost evaluate, nu au putut fi implementate pentru ca a durat un an si jumatate evaluarea", a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.

Si fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, este de parere ca nu lipsa de interes in a accesa banii europeni a dus la aceasta rata scazuta de absorbtie pentru programul destinat cresterii competitivitatii IMM-urilor, ci problemele din sistem.

"Sunt multe explicatii pentru rata scazuta de absorbtie pentru POS CCE. Unele tin de gradul de pregatire mai scazut al unor beneficiari privati, si ma refer inclusiv la chestiuni legate de nivelul de cofinantare. Au fost beneficiari care nu au stiut sau nu au calculat bine aportul personal si atunci nu au fost pregatiti sa acopere aceste sume. Sunt si chestiuni ce tin de modul in care au fost pregatite structurile administrative sa gestioneze un astfel de program", a declarat pentru Business24 Leonard Orban.

Programul POS Competitivitate, "accesat" de DNA

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

POS Competitivitate este in situatia de fi suspendat, dar la fel de bine poate fi si deblocat deoarece oficialii CE au permis autoritatilor sa trimita documente explicative, DNA fiind deja sesizata de Guvern pentru nereguli in atragerea fondurilor europene, potrivit ministrului Fondurilor Europene.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost sesizata de Guvern dupa verificarea firmelor care au fost implicate in intregul "circuit" al fondurilor europene alocate in baza Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Verificarile au vizat modul in care au fost delegate anumite atributii catre organisme intermediare, aceasta fiind una dintre cerintele Comisiei Europene (CE).

"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din pacate, pe tot ceea ce inseamna circuit al banului european, si anume de la pregatirea de proiecte, evaluare selectie si verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta in sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au facut deja verificari in acest sens, iar unele dintre situatii au fost trimise catre solutionare mai departe, la DNA si nu numai. Am curatat, sa spunem, sistemul din acest punct de vedere si speram ca in viitor sa nu se mai intample", a spus Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#fonduri europene companii, #fonduri europene POS CCE, #programe operationale Romania 2013 , #Programe operationale