Maria Grapini, radiografiaza mediul de afaceri din Romania: lipsa de etica, educatie precara si multa birocratie

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 13:55
2051 citiri
Maria Grapini, radiografiaza mediul de afaceri din Romania: lipsa de etica, educatie precara si multa birocratie
Sursa Foto: Adevarul

Mediul de afaceri din Romania este lipsit de etica, si este important ca sa sporeasca increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania, a declarat Maria Grapini, ministrul pentru IMM, in cadrul unei conferinte de presa.

Invitata la o conferinta a Asociatiiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL), ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini a facut o radiografie a problemelor cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania.

Una dintre aceste probleme, in opinia ministrului, este lipsa de etica. Grapini a promis ca la nivelul ministerului pe care il coordoneaza se va lucra la o strategie care sa aiba ca obiectiv cresterea increderii investitorilor in mediul de afaceri din Romania.

"Noua lege a insolventei poate curata mediul de afaceri

"Pentru acest lucru trebuie lucrat la credibilizarea si credibilitatea institutiilor publice, dar trebuie credibilizat si mediul privat.(...) Incercam sa identificam masuri prin care sa sporim si sa aducem etica in mediul de afaceri", promite Grapini.

La acelasi capitol, al eticii, Maria Grapini mai declara ca increderea investitorilor straini in mediul de afaceri din Romania, ca si a tinerilor antreprenori romani, care vor sa deschida un start-up este destul de slaba, mai ales ca sunt multe arierarte in economie.

Modificarea legii insolventei este o parghie prin care mediul de afaceri poate fi "curatit", a adaugat ministrul IMM-urilor, multe blocaje, de timp,fiind create de aceasta lege in perioada trecuta.

"Am modificat ca insolventa sa dureze maxim un an, pana acum erau trei. Daca intr-un an nu rezolvi problemele, intri n etapa urmatoare, falimentul. Legea insolventei va intra in vigoare de la publicare, de maine", a mai spus Grapini.

Educatia precara a dus la lipsa fortei de munca specializata

O alta problema identificata de ministerul pentru IMM-uri este educatia, mai exact lipsa de forta specializata de munca, nu cu pregatire superioara, ci cu pregatire vocationala si de meserie.

In ceea ce priveste birocratia, Grapini spune ca este vorba de o bariera administrativa care implica o crestere a costurilor operationale.

"O alta problema este costul de operare, barierele administrative, mai exact, vrem sa reducem aceste probleme, incepem din 2014 cu reglementarea pentru IMM-uri pentru reducerea costurilor de operare prin eliminarea unor bariere administrative. Nu este exclusa reducerea poverii fiscale, trebuie sa o facem inteligent, mai ales ca statele care au un buget mare pot sa rezolve multe probleme din mediul de afaceri, infrastructura, educatia, avem nevoie de colectare la buget" a mai spus Grapini.

Reindustrializarea Romaniei

Ministerul pentru IMM-uri lucreaza la proiectul de programare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, marti urmand sa fie prezentat in Parlament acordul pe care Guvernul il va trimite Uniunii Europeane.

"Aici am incercat sa modificam doua lucruri: in primul rand sa simplificam toate documentele de accesare, de la ghiduri pana la modalitatile de plata, pentru a putea avea o absorbtie mai buna. Am crescut de la 7% la 23%, dar suntem departe de absorbtia de fonduri pentru aceasta perioada", a spus Grapini.

In ceea ce priveste modul in care vor fi "dirijate" fondurile europene in perioada urmatoare, Grapini spune Guvernul are o politica clara: "Nu in ultimul rand, dorim sa dirijam fondurile spre a se suprapune pe strategia noastre spre reindustrializarea Romaniei, unul dintre obiectivele guvernului, si de aceea incercam sa alocam foduri in acest sens."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#fonduri europene imm, #mediu afaceri Romania, #Grapini afaceri Romania, #birocratie romania, #lege insolventa Grapini, #Grapini fonduri europene , #Afaceri