Investitorii din Belgia fug de Romania din cauza legislatiei privind insolventele

Duminica, 24 Martie 2013, ora 16:03
2050 citiri
Investitorii din Belgia fug de Romania din cauza legislatiei privind insolventele
Investitorii belgieni vor modificarea legislatiei pentru a-si aduce banii in Romania

Legislatia in domeniul insolventei este unul dintre motivele principale pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in Romania, potrivit ambasadorului Belgiei in Romania, Philippe Beke.

Diplomatul belgian si-a exprimat preocuparea in legatura cu cadrul legislativ din Romania, si in special in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o, saptamana trecuta, cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, care l-a asigurat ca au fost luate deja masuri in acest sens, legea insolventei urmand sa fie modificata anul acesta, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

2013, anul insolventelor pentru IMM-uri

Ingrijorarile investitorilor straini sunt confirmate si de jucatorii de pe piata locala. Intr-un interviu acordat Business24, directorul general Coface Romania, Constantin Coman a declarat ca 20% din IMM-urile din Romania vor intra in insolventa in 2013.

"Trendul din 2012 arata clar o crestere a insolventelor. In 2013 estimam o crestere de 14-15%, insa zona de IMM-uri arata clar o accelerare. Anul trecut numarul insolventelor a crescut cu 14%, comparativ cu 2011, iar in 2013 procentul va ajunge la 20%, mai ales din perspectiva fiscalitatii.

Masura pe care statul a luat-o (IMM-urile nu mai pot alege intre impozit pe profit si impozit pe venit, n.red) este putin impovoratoare, tinand cont ca microindreprinderile sunt oricum la pragul de rezistenta si arata o capitalizare foarte scazut si un grad de indatorare foarte mare, de 20%", a spus Coman.

Fiscalizarea excesiva si accesul scazut la finantare sunt doar doua dintre motivele care ameninta sectorul IMM-urilor din Romania.

Deblocarea fondurilor europene, o alta ingrijorare a investitorilor belgieni

O alta problema adusa in discutie de catre ambasadorul Belgiei a fost cea a deblocarii fondurilor POS CCE. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism l-a asigurat ambasadorul Philippe Beke ca atributiile POS CCE au fost preluate de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, care vor functiona in opt regiuni ale tarii, si ca acesta este un prim demers care va atrage dupa sine deblocarea acestor fonduri.

Maria Grapini a afirmat cu aceasta ocazie ca relatiile economice dintre Romania si Regatul Belgiei sunt dinamice si ca acestea trebuie sa continue, cu focus pe dezvoltarea relatiilor dintre IMM-urile ambelor state.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#investitii Romania Belgia, #investitori Belgia Romania, #legislatie insolvente Romania , #Stiri Companii