Interviu. "Incubatoarele de afaceri vor aduce un suflu nou economiei la nivel national"

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:32
3656 citiri
Interviu. "Incubatoarele de afaceri vor aduce un suflu nou economiei la nivel national"

Incubatoarele de afaceri si clusterele sunt termeni necunoscuti pentru cei mai multi dintre antreprenorii romani, chiar daca ele sunt folosite de zeci de ani in Occident. Totusi, ideea incepe sa prinda la nivel national si poate oferi un suflu nou economiei, potrivit lui Vajda Lajos, directorul Asociatiei Incubatoarelor si centrelor de afaceri din Romania.

El a povestit, in cadrul unui interviu acordat Business24, care sunt beneficiile incubatoarelor de afaceri si cum a reusit, prin intermediul lor, sa "creasca" business-uri din cele mai diverse domenii de activitate: de la confectii, la scoala de scafandri, studio de radio sau fabrica de cartoane.

Care este, mai exact, rolul acestor incubatoare de afaceri?

Incubatorul de afaceri asigura un loc pentru dezvoltarea unor afaceri. Sunt doua tipuri de incubatoare la noi in tara: unele functioneaza in cadrul parcurilor industriale, iar in cazul oraselor mai mici cum este Sfantu Gheorghe, Dorohoi sau Alba Iulia, ele functioneaza si ca centre de afaceri.

Care sunt costurile pe care trebuie sa le suporte managerul companiei pentru a apela la un incubator de afaceri?

Sunt cheltuieli de administratie in care sunt incluse intretinerea cladirii, utilitatile. Firmele mici, care sunt incubate au primit un ajutor de la stat in jur de 4.000 de euro deci 20.000 de lei cu care trebuiau sa faca o investitie minima pentru functionare si au putut folosi acesti bani pentru a achita aceste costuri. Pe parcurs, pentru pregatirea managementului sau cheltuieli de marketing au putut sa acceseze niste fonduri.

In cazul incubatorului de la Sfantul Gheorghe managerii au de platit in jur de 500 de lei pe luna. In aceasta suma intra chiria si utilitatile. Insa aceasta suma este suportata in proportie de 90% de programul guvernamental.

Costurile difera, evident, in functie de marirea spatiului inchiriat, insa la noi la Sfantu Gheorghe pretul a fost la fel pentru toata lumea. Managerii nu mai au de platit nimic dupa ce ies din incubatorul de afaceri. In contextul economic actual, suntem bucurosi ca afacerile sa isi continue activitatea si sa asigure locuri de munca.

Vorbeati de un program guvernamental prin care antreprenorii isi pot asigura finantarea. Care este mai exact acest program?

Este un program multianual privind sprijinirea infrastructurii de afaceri desfasurat pe perioada 2002-2013. Incubatoarele de afaceri au fost coordonate o perioada de Agentia pentru IMM-uri, iar in prezent exista un parteneriat intre Guvern si Natiunile Unite (prin UNDP), care au venit cu o cota de 10%, restul banilor fiind asigurati de autoritatile romane.

Prima serie de incubatoare de afaceri a pornit in 2005. Atunci s-a semnat memorandumul cu Natiunile Unite prin Agentia Nationala pentru IMM-uri. In prima faza s-au creat trei incubatoare de afaceri la Sfantul Gheorghe, Brasov si Alba Iulia.

Noi, la Sfantu Gheorghe, am intrat deja in ciclul trei. Deja sunt in jur de 20-25 de firme care asteapta continuarea programului si selectia.

In prezent, sunt incubatoare de afaceri prin programul coordonat de PMBP in Mangalia, Dorohoi, Bacau, Sfantu Gheorghe, Brasov, Targul Mures, Alba Iulia, Timisoara, Campia Turzii, Satu Mare si urmeaza Craiova.

Pot participa si societati care se infiinteaza prin accesare de fonduri europene?

Da, desigur. Interesul nostru principal este ca firma sa se dezvolte. O societate care intra intr-un incubator de afaceri este ajutata si este intr-un mediu in care tine legatura cu alte incubatoare de afaceri.

Spre exemplu, la noi la Sfantu Gheorghe, toti antreprenorii stiu ca in incubatorul de afaceri gasesc companii din toate domeniile. Avem companii din domeniul confectiilor, scoala de soferi, scoala de scafandri, studio de radio, fabrica de cartoane, geodezie si multe altele.

Care este cel mai mare succes al incubatorului de afaceri pe care il reprezentati?

Cel mai mare succes este acela ca am generat sase clustere in interiorul incubatorului de afaceri din Sfantu Gheorghe. Si managementul clusterelor se desfasoara in incubatorul de afaceri. Consider ca este un exemplu pentru Europa de Est.

Clusterele ar putea insemna un suflu nou in economia romaneasca. Promovam la nivel national aceasta solutie. In fiecare regiune unde exista incubatoare de afaceri promovam aceasta idee a clusterelor.

Practic, prin intermediul incubatoarelor de afaceri se consolideaza o companie locala, iar prin intermediul clusterelor se face promovarea companiei la nivel national si poate chiar international.

Ce model de incubator de afaceri ati avut in vedere atunci pentru cel din Sfantu Gheorghe?

Am urmat modelul din Ungaria. Acolo am vazut primul incubator de afaceri si am urmat modelul lor. Si in ceea ce priveste managementul clusterelor am preluat din Ungaria, Austria modelul. Exista incubatoare care sunt exlusiv centre de clustere.

Eu cred ca ne apropiem de nivelul tarilor din jurul nostru. In Ungaria sunt mult mai multe incubatoare de afaceri, mult mai multe clustere, dar eu spun ca tinem pasul.

Prin urmare credeti ca este nevoie de incurajarea infiintarii unor incubatoare de afaceri...

Chiar salut anuntul ministrului Grapini privind alocarea in bugetul de stat a infiintarii unor incubatoare de afaceri. Chiar i-am trimis si noi documentatie privind modul de functionare a incubatorului nostru, care ar fi modelul pentru managementul clusterelor si cred a luat in considerare documentatia noastra. Maine (miercuri, 15 mai n.red) avem o discutie cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian pe tema clusterelor.

De ce sa apeleze antreprenorii la incubatoarele de afaceri si sa nu isi incerce norocul pe cont propriu?

Incubatorul de afaceri este mai mult decat o scoala. Avem o retea nationala de incubatoare de afaceri cu care tinem legatura. Avem Asociatia Incubatoarelor si Centrelor de afaceri din Romania si chiar se formeaza o mare familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#incubatoare de afaceri Romania, #Vajda Lajos incubator afaceri, #avantaje incubator afaceri , #Infiintare firma