Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes, dupa doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.
Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes, acest lucru reprezentand o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, a declarat sambata seara Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.
"Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International", a declarat Georgescu.
Deficitul pe cash convenit anterior cu FMI era de 1,9% din PIB, iar tinta stabilita dupa metodologia ESA solicitata de Comisia Europeana este de 3% din PIB.
"Cred ca mesajul este important din doua puncte de vedere: o data s-a incheiat un acord care continua politicile de stabilitate macroeconomica, de ajustari sectoriale si asa mai departe, deci practic asigura stabilitatea economica si financiara a Romaniei, asigura finantarea externa a Romaniei, pentru ca Romania consuma mai mult decat produce si... mai mult
Duminica, 06 Mai 2012, ora 09:54
In conditiile in care FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei la 1,5-2%, Guvernul se vede nevoit sa faca ajustarile necesare asupra bugetului construit pe vechile previziuni economice "optimiste".
Specialistii si finantistii chestionati de Business24 s-au intrecut in declaratii cu privire la domeniile care vor sta in stand-by in 2012.
Acestia sunt de parere ca in 2012 Guvernul ar trebui sa taie in primul rand din cheltuielile cu protocolul, deplasarile in strainatate si achizitiile de mobilier din ministere.
Cu toate acestea, deputatul Silviu Prigoana spune ca bugetul va fi ajustat in momentul in care Guvernul va avea pe masa cifrele reale.
"Nu poti face rectificari bugetare pe previziuni. Daca la jumatatea anului se va constata ca previziunile FMI-ului sunt intemeiate, se va face rectificare bugetara", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.
In opinia acestuia, cabinetul Ungureanu va taia din cheltuielile cu rechizitele ale ministerelor.
"Sunt capitole bugetare care pot astepta pana la anul, cel mai important lucru este sa se dea subventiile in agricultura, pensiile, salariile angajatilor si protectia sociala. Nu e o urgenta anul acesta sa se termine nu stiu ce lucrare. O alta sursa bugetara ar fi sa se mute deputatii si senatorii din Casa Poporului si am avea o economie de 50 de milioane de euro pe an", mai spune deputatul.
Analistul Dan Petre este de parere ca strategia Guvernului va fi din nou aceea de a taia... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:19
Discutiile cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene vor viza si posibilitatea de a avea mariri de salarii si pensii in 2012 cat si problemele legate de absorbtia fondurilor europene, a declarat joi presedintele PC, Daniel Constantin.
"Trebuie sa aflam care au fost discutiile cu cei de la Guvern pentru ca din partea Executivului am vazut ca vin foarte putine informatii si sigur ca principalele discutiile vor viza posibilitatea de a avea mariri de salarii si de pensii in primavara acestui an sau in anul 2012".
"Deja cunoastem opinia FMI. Inca de anul trecut, de la ultima vizita in Romania, ne-au spus ca exista aceasta posibilitate, probabil ca este o chestiune de prioritati din partea Guvernului daca vor considera ca este o prioritate sa mareasca pensiile si salariile, posibilitati exista. Nu trebuie sa ne cramponam ca nu exista bani in buget".
"Cred ca exista resurse in buget pentru marirea de pensii si salarii, dar nu as vrea sa fie folosit ca un avantaj in campania electorala. Oamenii au nevoie de pensii si salarii corespunzatoare nu numai intr-un an electoral, ci pe o perioada corecta", a spus Constantin, inaintea intalnirii cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
El si-a manifestat speranta ca posibilele mariri de pensii si salarii sa nu se faca pentru ca actuala Putere sa obtina avantaje electorale.
Potrivit liderului PC, in cadrul discutiilor cu FMI, BM si CE, un alt subiect care va fi abordat va viza... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 10:46
Premierul Romaniei a declarat ca, abia dupa ce avem rezultatele pe primul trimestru din an, se poate lua o decizie legata de marirea pensiilor si a salariilor.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a afirmat, luni, ca Emil Boc a fost mandatat de conducerea coalitiei sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor, incepand cu luna aprilie.
La cateva ore dupa aceasta declaratie, premierul a pus accent pe faptul ca trebuie sa asteptam rezultatele economice ale Romaniei si Europei, pe primele trei luni ale anului, pentru a vedea daca avem baze pentru aceasta crestere.
"Nu exista crestere de salarii si pensii peste noapte. In 2007-2008, s-au marit salariile cu 60%, dupa care ne-am dat seama ca ne-am intins mai mult decat ne putem permite. Prima data, trebuie sa avem datele dupa primul trimestru si dupa aceea putem da o prognoza pentru restul anului pentru Romania si Europa. Abia dupa aceea putem spune daca se maresc salariile si pensiile", a declarat Emil Boc, in cadrul unei emisiunii "Prim Plan" de la TVR 1.
Premierul nu a putut estima cresterea economica necesara acestei masuri sociale, spunand ca decizia depinde de foarte multi factori europeni.
"Cresterea pensiilor si salariilor depinde de situatia din Europa. Nu traim pe o insula", a adaugat premierul.
In legatura cu obiectul negocierilor cu FMI, Boc a precizat "scopul discutiilor va fi sa avem posibilitatea cresterii pensiilor si salariilor in 2012 si in anii urmatori".
In ceea ce priveste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 21:43
Decizia autoritatilor de la Bucuresti de a tinti un deficit de 1,9% din PIB pe cash face foarte probabila atingerea tintei de deficit de 3% potrivit metodologiei UE, insa acest lucru va avea anumite consecinte, se arata in raportul elaborat de expertii FMI.
Potrivit FMI, inghetarea pensiilor si salariilor in 2012 va face bugetul mai constrangator, cu efecte negative asupra cererii interne si cresterii economice. Din acest motiv, stafful FMI recomanda ca autoritatile sa ia in considerare o crestere modesta a salariilor pentru angajatii in sectorul public si pensionari in cursul anului 2012, daca conditiile bugetare o permit.
In plus, dat fiind bugetul restrictiv, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare devine si mai importanta.
De asemenea, stafful FMI considera ca in conditiile in care peste 80% din sistemul bancar este controlat de bancile straine (inclusiv din tarile din zona euro afectate de criza) Romania este deosebit de vulnerabila la cresterea incertitudinilor in sectorul bancar din Europa.
Efortul de stabilizare economica ar trebui accelerat
Desi rezerve de capital si lichiditate exista in sistem, autoritatile ar trebui sa-si accelereze eforturile pentru a asigura stabilitatea in viitor. O monitorizare sporita a sectorului bancar ar trebui insotita de planuri de rezerva pentru orice probleme bancare domestice precum si pentru posibila contagiune din zona euro. De asemenea, autoritatile trebuie sa ramana atente la orice dificultati... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 11:07
Camera Deputatilor a adoptat o ordonanta care prevede inghetarea pentru anul viitor a pensiilor si salariilor. Aceasta ar fi valabila pana in 2013, prevederile fiind continute in amendamentele depuse la o OUG emisa initial pentru luarea unor masuri de reducere a arieratelor.
Deputatii au adoptat un articol care prevedea indexarea cu 50% din rata inflatiei, potrivit Antena 3.
In urma ordonantei 80/2010, adoptate marti de deputati, salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, desi Ordonanta viza, initial, adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra si patru abtineri.
FMI, multumit de progresele Romaniei
Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne.
Pentru anul 2012,... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:44
Noile prognoze economice anuntate de misiunea FMI si CE in Romania au starnit controverse printre analistii si finantistii contactati de Business24. In opinia acestora, anul 2012 va fi unul mult mai rau, cu un nivel de trai scazut. In plus, un deficit bugetar sub 2% ar putea sa intoarca Romania in "groapa" crizei.
Economistul Mircea Cosea considera ca un deficit bugetar de sub 2% in 2012, poate deveni periculos fiindca poate reintroduce economia Romaniei in recesiune avand in vedere faptul ca autoritatile preconizeaza o crestere a salariilor bugetarilor si a pensiilor in cel de-al doilea trimestru al lui 2012.
In opinia acestuia, o astfel de crestere a veniturilor bugetarilor si pensionarilor nu va duce la o crestere a nivelului de trai. Din contra, nivelul de trai va scadea in 2012 pe fondul masurilor populiste pe care le vor lua autoritatile.
"Pensiile si salariile bugetarilor vor creste in a doua jumatate a anului chiar daca va fi ilegal.
Se va incalca legea, intr-o maniera populista, mergand pe sprijinul populatiei care va fi foarte multumita ca a primit o majorare de pensii si salarii. Anul 2012 trebuie sa fie dovada reusitei guvernarii Boc, ori ea nu se va vedea decat prin cresterea salariilor si a pensiilor.
Aceasta majorare se va face tot din credite pe piata bancara interna, nu din valoarea adaugata create de economie, pentru ca economia nu a ajuns in stadiul de a crea un astfel de surplus.
De aceea, anul 2012 va fi un an dificil pentru ca ne... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 18:25
Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca proiectia bugetara pentru 2012 nu va cuprinde o alocare suplimentara pentru pensii si salarii, comparativ cu anul in curs, deficitul fiind unul de 1,9%.
"Am propus, in calitate de ministru de Finante, un buget cu un deficit de 1,9%, iar cheltuielile cu salariile si pensiile vor fi la nivelul lui 2011", a declarat Gheorghe Ialomitianu, la finele sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu a aratat ca deciziile luate de politicieni, precum sunt cele ale premierului grec Papandreou, pot avea un impact negativ asupra pietelor financiare, iar acest precedent face ca Guvernul sa abordeze prudent chestiunea construirii bugetului de stat pentru anul viitor. "Este important ca bugetul pentru 2012 sa fie construit avand in vedere ca se pot intampla si in viitor asemenea situatii si ca s-ar putea ca previziunile pe care le avem acum in ceea ce priveste acoperirea deficitului bugetar sa fie contrazise de realitate pentru ca exista printre scenariile cu grad mare de probabilitate si scenariul inrautatirii situatiei", a explicat Voinescu.
In consecinta, deficitul nu va fi mai mare de 1,9%, in conditiile in care costurile finantarii unui buget mai mare s-ar putea sa fie prohibitive, iar cresterea economica prognozata este de 1,75%. "Trebuie sa construim un buget care sa asigure la finalul lui 2012, in executia sa, un deficit maxim de 3% ESA sau 2,5%... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:19
FMI a permis Guvernului Romaniei sa efectueze majorari de pensii si salarii in a doua jumatate a anului 2012, afirma surse apropiate discutiei dintre autoritatile romane si reprezentantii misiunii FMI.
Indexarile vor avea unda verde abia in cea de-a doua parte a anului viitor, cu conditia ca atmosfera economica sa permita acest lucru. Acest subiect a fost discutat in cadrul intalnirii de la Palatul Victoria, desfasurata miercuri seara, intre oficialii coalitiei de guvernare, delegatia GMI si reprezentantii Bancii Mondiale.
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, a confirmat intentia Guvernului de a majora pensiile si salariile in 2012.
"Pentru 2012 vom pregati un buget de stat de vreme rea si, in cazul in care vremea va fi mai buna, va fi mai buna pentru toti. Deci, este mai bine sa prevenim raul si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Asa cum am vazut azi, in mod special in Grecia, nu vom primi stiri foarte pozitive, din cate stiu, asadar vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna, dar, asa cum am spus, noi ne vom pregati nu pentru cea mai buna vreme in 2012, dar in cazul in care vom avea o vreme mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea sau macar nu va fi furtuna. Daca nu va fi furtuna, va fi mai bine pentru toata lumea aici in Romania si in Europa", a spus Boc oficialilor FMI, in cursul serii de miercuri.
Jeffrey Franks i-a raspuns ca Romania se indreapta catre o furtuna, dar este mai bine... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 20:20