Tot mai incoerentul domn Ponta - Opinie Constantin Rudnitchi

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:55
3213 citiri
Tot mai incoerentul domn Ponta - Opinie Constantin Rudnitchi

Premierul Victor Ponta amesteca economia cu politica. Bugetul ba are, ba n-are bani. Din jocul acesta de cuvinte si idei, populatia iese zapacita.

De ce ar afirma premierul Romaniei, Victor Ponta, ca bugetul va ramane fara bani pentru spitale, pensii si plata politistilor in ultimele 45 de zile ale acestui an? Prima explicatie este cea politica. Premierul incearca sa readuca in memoria votantilor din aceasta iarna faptul ca anul trecut fostul prim-ministru Emil Boc a alcatuit un buget defectuos. Incoerenta idee. Sa sperii lumea ca bugetul nu va mai avea bani doar pentru a-i mai da o lovitura lui Boc si PDL, trebuie sa fii ori cu mintea obosita, ori un amator in ale politicii.

Dupa ce prima lovitura politica a fost ratata cu brio (suspendarea presedintelui), dupa ce a reusit cu aceasta ocazie sa-si puna in cap o Europa intreaga, dupa ce a debutat in economie cu insolventa Hidroelectrica si privatizarea ratata a Oltchim, guvernul USL, condus de Victor Ponta, s-a gandit ca ar fi oportun sa mai dea o lovitura PDL in preajma alegerilor. Astfel, s-a gandit sa acuze guvernul Boc de constructia eronata a bugetului pe anul acesta. Dar cine sa-si mai aduca aminte de bugetul lui Boc la cinci luni dupa ce USL a preluat guvernarea? Cine sa poata crede ca eventuala lipsa de bani de la buget din noiembrie 2012 este cauzata de Emil Boc si de bugetul alcatuit in anul 2011? Intrebarile sunt evident retorice.

Misterele bugetului

Daca ideea premierului a fost neinspirata din punct de vedere politic, economic vorbind a fost de-a dreptul o eroare. De altfel, in prelungirea afirmatiilor legate de ramanerea fara bani a bugetului, premierul a dat si solutia pentru ca bugetul sa nu intre in incapacitate de plata: o reasezare a capitolelor bugetare. Adica, o noua rectificare bugetara. In luna august a acestui an, guvernul Ponta a facut o rectificare bugetara. A taiat de la investitii si de la alocarile pentru fonduri europene pentru a creste cheltuielile. Macar pentru acest motiv (rectificarea bugetara), Victor Ponta nu avea cum sa dea vina pe Emil Boc pentru soarta bugetului din ultimele 45 de zile ale anului. Rectificarea bugetara din august ar fi trebuit sa corecteze, macar partial, si problemele bugetare care, in viziunea premierului, vor veni in noiembrie.

Mai mult, datele guvernului si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) arata ca in trimestrul al treilea al acestui an (iulie - septembrie) au fost incasari bugetare mai mari. Daca incasarile bugetare au crescut inseamna ca si cheltuielile au crescut sau vor creste. Si atunci, bugetul va intra intr-o jena financiara din cauza escaladarii cheltuielilor de catre guvernul Ponta. Initiativele din aceste ultime saptamani (cresterea indemnizatiei pentru mame, ajutoarele sociale, stergerea sau reesalonarea unor datorii catre buget) si apropierea alegerilor pot duce la dezechibrarea bugetului de stat. In mod traditional, la sfarsitul anului guvernele maresc cheltuielile si implicit defictul bugetar. Cei mai multi bani se duc, de obicei, catre administratiile locale. Este foarte probabil ca si guvernul Ponta sa perpetueze aceasta greseala, cu atat mai mult cu cat alegerile parlamentare bat la usa. Guvernul Ponta este pe cale sa faca o mare greseala: sa arunce in aer eforturile din trecut de scadere a cheltuielilor bugetare si a deficitului bugetar. Iar aceste eforturi nu au fost ale guvernului Boc, ci ale cetatenilor romani. Este util ca guvernul sa negocieze cu Fondul Monetar International (FMI) o crestere a defictului bugetar, fapt care deja s-a si intamplat, dar marirea deficitului nu ar trebui sa fie prilejul pentru "a sari peste cal" in ceea ce priveste cheltuielile bugetului.

Deocamdata, insa, deficitul bugetar este in parametri conveniti cu FMI, lejer sub 3% din produsul intern brut (PIB). Apoi, Ministerul Finantelor are la dispozitie un fond de rezerva ("buffer") convenit cu FMI in valoare de 3 miliarde euro. Fondul poate fi accesat in caz de urgenta si este pastrat in conturile Bancii Nationale. Asadar, in cazul unei jene financiare, bugetul poate apela la acest "buffer" cu conditia de a-l reintregi.

Exista solutii bugetare: rectificare si bani din licente telecom

Dupa cum se vede, exista solutii bugetare. Ca de obicei, in ultimii ani, la rectificarea bugetara se va apela si la taierea cheltuielilor pentru investitii, la fel ca in august. Rectificarea bugetara va fi a doua din acest an, fapt care ramane in limitele legii responsabilitatii fiscale. In plus, guvernul are la dispozitie o noua sursa de bani, incasarea a aproximativ 700 milioane de euro din licentele pentru telecomunicatii 4G. Licitatia a avut loc la sfarsitul lunii septembrie, iar castigatorii vor plati in curand.

Desigur, pe aceasta tema ar fi trebuit sa existe o dezbatere publica. Banii din licentele telecom ar trebui sa capitalizeze fondul de dezvoltare intrucat sunt venituri exceptionale (licitatia a dat dreptul de folosinta a unor frecvente pentru o perioada de 15 ani), la fel ca si sumele provenite din privatizare. Dar asa cum se intampla de 22 de ani, guvernul Romaniei aloca banii proveniti din vanzarea resurselor naturale sau privatizari catre cheltuieli curente si nu catre investitii publice genratoare de efecte pozitive in economie. De ani de zile, companiile de stat sunt deficitare la capitolul fonduri pentru investitii. Companiile energetice cu capital de stat au nevoie de miliarde de euro pentru investitii. O parte din banii obtinuti din privatizari ar fi trebuit sa fie folositi pentru investitii publice majore (energetica, infrastructura sau agricultura). Insa banii au fost cheltuiti fara niciun efect major in economia romaneasca. La fel se va intampla si cu recent incasatii bani din licentele de telecomunicatii.

Florin Georgescu l-a scapat din mana pe premier

Victor Ponta o ia pe urmele lui Emil Boc. La fel ca acesta induce ideea ca este o mare performanta ca guvernul Romaniei sa plateasca salariile si pensiile. Emil Boc ajunsese sa repete obsesiv ca guvernele pe care le-a condus vor plati salariile si pensiile. Dar un stat care nu plateste salarii si pensii se numeste ca se afla in incapacitate de plata. Pentru un guvern nu este nicio virtute sa plateasca salariile si pensiile. Daca nu ar fi in stare sa faca nici acest lucru, atunci, cu siguranta, ar trebui sa lase loc altora. Dar cetatenii romani instruiti nu masoara in acest fel performanta unui guvern, ci priveste la felul in care este adminstrata economia.

In urma cu cateva zile, Victor Ponta i-a ridiculizat pe sefii de la Finante in problema aparitiei pe site-ul ministerului a unui proiect de hotarare de crestere a impozitelor si taxelor locale. Gafa de duminica a premierului ar putea sa aiba o explicatie simpla: Florin Georgescu s-a suparat si nu l-a mai meditat la economie pe premier.

#buget 2012 Ponta, #rectificare Ponta, #bani buget 2012, #opinie Constantin Rudnitchi , #Buget