Bugetul pe 2012, in dezbatere. Afla reactiile

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00
1823 citiri
Bugetul pe 2012, in dezbatere. Afla reactiile
Bugetul intra in dezbatere in Parlament / sursa foto: ziarelive.ro

Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor intra in dezbatere in Parlament. Bugetul prevede majorari de fonduri pentru secretariatele ministerelor si pentru serviciile secrete, dar nu si la Invatamant si Sanatate, asa cum tinut sa sublinieze parlamentarii opozitiei.

Opozitia a depus mai mult de 8.500 de amendamente. In acelasi timp, pensiile si salariile raman inghetate, in conditiile in care premierul a aratat, in repetate randuri, ca romanii "trebuie sa fie responsabili in contextul crizei europene".

Business 24 te tine la curent cu toate dezbaterile si iti arata pulsul evenimentelor live.

20:50 Dezbaterile s-au incheiat

Dezbaterile generale pe marginea proiectului legii bugetului de stat pe 2012 s-au incheiat, cand au inceput dezbaterile pe articole.

Proiectul legii asigurarilor sociale de stat pe 2012 ar urma sa fie dezbatut in plen joi si tot atunci va fi acordat si votul final asupra legii bugetului de stat.

19:33 Premierul Emil Boc isi apara bugetul in Parlament

Premierul isi apara bugetul in Parlament

Prim-ministrul Emil Boc si-a aparat bugetul in Parlament, dupa ce fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian si fostul premier, Calin Popescu Tariceanu l-au criticat.

In 2011 scade usor somajul si vor creste locurile de munca. Repet, intr-un context cumpatat care sa consolideze cresterea economica.

Anul 2011 va marca iesirea din recesiune si am reusit, dar drumul iesirii din criza este greu.

Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian si fostul premier, Calin Popescu Tariceanu au marit de la 28 la 45 miliarde de lei cheltuielile de personal.

Au lasat un deficit structural in 2008, cel mai mare pe care l-a avut Romania, de -8,9%. Aceasta este performanta pe care o prezinta fostul ministru si fostul premier. Au marit cheltuieliele cu salariile si pensiile de cateva ori.

18:59 Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu: Romania este acum mai putin capabila sa infrunte o criza decat era in 2009

Proiectul bugetului de stat pe 2012 aplica orbeste reteta FMI pentru austeritate.

Bugetul pe 2012 trebuia sa vina cu solutii de iesire din criza, nu numai austeritate pe care o aplicati cu multa cerbicie. Fara investitii guvernamentale masive Romania nu va iesi din criza, investitii care trebuie facute in zona de infrastructura.

Guvernul a taiat masiv de la investitii in ultimii trei ani. Majoritatea actuala si Guvernul mai au o problema: fetisizarea deficitului bugetar, dar ei nu inteleg ca a obliga Romania la un deficit structural de 0,5% inseamna a o condamna sa ramana o tara subdezvoltata.

17.28 Liderul PSD, Victor Ponta: Bugetul pe 2011 condamna Romania la saracie

Bugetul condamna Romania la saracie si reflecta o decizie politica fundamentala: dam bani publici pentru ceea ce este important intr-un stat european, adica sanatate, educatie si siguranta cetateanului sau folosim banii publici pentru campanie electorala?

Sustinem bugetul decat daca acesta cuprinde 10 masuri de crestere si relansare economica a cheltuielilor inutile. Au fost 10 puncte pe care le voi relua, aprecind faptul ca domnul Emil Boc si-a construit interventia tot pe 10 puncte.

- Am solicitat o reducere a contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale, la angajator.

- Reducerea TVA cu un punct procentual si un plan anual de revenire a TVA la 19%

- O schema speciala privind taxa pe valoarea adaugata in agricultura. Scaderea TVA printr-o cota diferentiata. 9% sa mearga la stat, iar restul sa se intoarca la fermier.

- Evaziunea fiscala ar scadea si am avea un sprijin pentru producatorii agricoli

- In 2012 pensiile vor fi indexate cu rata inflatie si cu 50% cu cresterea salariului mediu

- Asigurarea cotelor de cofinantare pentru proiecte europene

- O reducere cu 50% a cheltuielilor pentru bunuri si servicii

- Fondul de Rezerva al primului ministru sa nu mai fie folositi ca mita electorala ci pentru situatii de urgenta

- Mentinerea actualei contributiilor la Pilonul II de pensii

- Un program eficient de absorbtie a fondurilor europene

17.01 Prim-ministrul Emil Boc mentioneaza o serie de masuri care vor continua in 2012

Bugetul vizeaza alocarea unor bani din fonduri europene. Realocarea de bani europeni pentru realizeaza programului de reabilitare termica a blocurilor, care va avea ca rezultate o factura mai mica la plata, locuri de munca si investitii.

Proiectele din Invatamant, Educatie, Sanatate si Cultura vor continua. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara o politica orientata catre sustinerea investitiilor

In ceea ce priveste garantiile de state, premierul Emil Boc a amintit de garantiile oferite pe baza Fondului de Garantare si Contragarantare pentru IMM:

Au fost acordate garantii in valoare 1,35 miliarde euro, care au sustinut creditele. Pentru 2012 am realizat o realizarea a capitalului Fondului, ceea ce va permite sa sustina credite de peste 1,1 miliarde de euro, cu cei 150 mil. de euro pe care ii are.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru Agricultura. In 2011 s-au acordat subvenii la timp. Pentru 2012, 1,6 miliarde de lei sunt bani asigurati pentru fond, ca fermierii se beneficieze de credite

Garantii oferite prin Eximbank. In 2012 vor beneficia de garantii de 556 miliarde de lei.

Scheme de ajutor de stat. Ministerul de Finante are 850 milioane lei, pentru a putea asigura acest sprijin, pentru proiecte care aduc un plus in economie.

Programul Mihail Kogalniceanu sau Cardul Kogalniceanu, Programul Startup pentru Firme, Programul pentru tinerii debutanti in afaceri.

Continuarea programelor care s-au dovedit a fi eficiente. Prima Casa continua in 2012, programul Rabla va continua de asemenea si Casa Verde, prin ministerul Mediului

Fondurile europene, incepand cu 2012 incepem sa culegem roadele proiectelor depuse. Putem sa rambursam banii de la Bruxelles pentru ca sunt in executie proiectele europene. Ne propunem 6 miliarde de euro pentru 2012, dintre care 3,5 miliaarde din Fond de Coeziune, restul din Fondul de agricultura.

Cresterea competivitatii, avem in vedere privatizarea unor companii de stat. Sectorul companiilor de stat este nereformat. (...) Aceste gauri negre ale conomiei romanesti trebuie oprite. Vizam vanzarea unor pachete de actiuni la companiile de stat.

In vederea privatizarii minoritare, imediat intra in vanzare pachete de 15% la Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, sau pachete de 10% la Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Simplificarea fiscala va presupune reducerea cu 50% a penalitatilor. In 2012 vom merge pana in 30 iulie pentru fimele care platesc principalul si dobanda. Esalonarea la plata a contributiilor fiscale a contribuabilor aflati in dificultate. Stingerea obligatiilor principale in ordinea vechimii.

Mentinerea cotelor de 5% de TVA pentru locuinte sociale, a caror constructie nu depaseste 380.000 lei si de 9% pentru medicamente, carti, manule scoale, cazare hoteliera si alte servicii culturale.

Autostrada Comarnic-Brasov, Sibiu-Pitesti, dar si finalizarea centralelor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiecte care se vor realiza in regim de parteneriat public-privat.

16.43 Premierul Emil Boc prezinta cateva consideratii fata de buget si de acordul interguvernamental semnat la summitul UE

Guvernul propune un buget responsabil de consolidare a economiei;

Pune accent pe investitii, locuri de munca si sustinerea mediului de afaceri;

Bugetul pastreaza cota unica de impozt de 16%, TVA si contributiile de asigurari sociale;

Nu propune diminuari de salarii si pensii, ci le mentine cel putin la nivelul din 2011;

In 2012 se va realiza a 5% din hotararile judecatoresti definitive;

De ce ne prezentam in fata Parlamentului cu un buget prudent si responsabil;

Un motiv ce tine de planul intern. "Stim bine ca romanii au reusit, in acesti 2 ani, cu pretul suferintei lor sa ne ajute sa ajungem la o stabilitate macroeconomica si sa trecem de la scadere economica, la crestere economica. Acest lucru a fost posibil cetatenilor, carora le multumesc".

Romania a reusit sa iasa din recesiune ca prim moment spre iesirea din criza economica. Pot sa va asigur ca anul acesta suntem in graficul cresterii economice intre 1,5 si 2% si suntem in graficul incadrarii in tinta de deficit de 4,4%. Important este sa nu fie compromis in 2012.

Bugetul porneste pe o prognoza de 2,1% si un deficit de 1,9%. Bugetul este prudent si resposabil, si tine de evolutiile internationale.

Incertitudinile legate de evolutiile economice, pe pietele financiare, de pericolul revenirii la recesiune in UE, de scaderea a pragului economic, atat la nivelul zonei euro, cat si la nivelul non euro, toate acestea ne determina sa fim extrem de prudenti, realisti si resposabili.

Acest ultim consiliul european a fost marcat de criza si de salvarea monedei euro si la salvarea Uniunii Europene.

Deciziile au fost extrem de realiste si extrem de precise cu privire la necesitaeta consolidarii economice in UE, pentru a recastiga increderea pietelor. Solutia a fost de a se propune statelor din zona euro dar si a celor din zona noneuro a unui acord interguvernamental de guvernanta fiscala, care sa precizeze cateva elemente:

- Primul este de consacrare a deficitului structural de 0,5%;

- Plafonul maxim de indatoarare;

- Introducerea unor mecanisme de aplicare de sanctiuni.

#buget parlament, #dezbatere buget, #buget 2012, #buget amendamente opozitie , #Guvernul Romaniei