Calendarul austeritatii: Cand renunta Romania la masurile dure?

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:05
1832 citiri
Calendarul austeritatii: Cand renunta Romania la masurile dure?
Ce sanse avem la un trai mai bun?

Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor si cresterea TVA-ului sunt cateva dintre masurile de austeritate temporare implementate in Romania. Cand avem sanse sa se revina la situatia dinainte?

In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.

Implementarea acestor masuri a avut ca scop iesirea din recesiune, lucru care s-a si intamplat, si revenirea unei cresteri stabile a economiei. Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.

Romania a reusit sa rezolve si problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5% din produsul intern brut (PIB).

In acest context, saracii Romaniei, cei pe spatele carora a picat greul austeritatii, asteapta o crestere a salariilor si pensiilor si o scadere a TVA-ului.

Insa, "revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.

In cel mai bun caz, in Romania, vor fi vazuti in anii urmatori niste muguri de crestere, in cazul in care situatia europeana ne va permite acest lucru, insa nu se pune problema revenirii la nivelul de trai dinainte de 2008 - 2009.

Crestere salarii si pensii in 2012?

Inceputul acestui an a fost dulce - amar pentru bugetari si pensionari. Promisiunea de marire a salariilor si pensiilor in prima parte a anului i-a facut sa creada ca ies din criza, insa euforia a fost de scurta durata. Politicienii s-au razgandit, spunand ca trebuie sa vedem rezultatele economice din primele trimestre pentru a lua o astfel de decizie.

Isi permite Romania o crestere a salariilor si pensiilor anul acesta? "Nu se pune problema de mariri in 2012. Nu sunt bani la buget", spune analistul economic Ilie Serbanescu.

"Aceasta ajustare s-a facut foarte prost. Pe capul cui au pus aceste restrangeri? Al salariatilor, pensionarilor si contribuabililor? Acestia erau de vina pentru situatia in care se ajunsese in 2008?", se intreaba analistul.

Faptul ca nu ne permitem aceasta marire o arata si deficitul sistemului public de pensii, care s-a majorat cu 19% in prima luna a anului, fata de perioada similara a lui 2011, ajungand pana la 1,2 miliarde de lei.

Cu toate aceste, in programul de guvernare al premierului Mihai Razvan Ungureanu, apare "preocuparea pentru majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru".

Este posibil ca marirea pensiilor si salariilor sa fie discutata la intalnirea cu Fondul Monetar International (FMI) din luna aprilie. "Daca guvernul i-ar arata FMI ca are resurse, nu ar avea nimic impotriva maririi pensiilor si salariilor", este de parere analistul economic Aurelian Dochia.

Sa speram la TVA mai mic?

Romania are in acest moment una dintre cele mai ridicate taxe pe valoare adaugata din UE.

"Cresterea TVA-ului a avut un impact nefavorabil asupra economiei. Ideal ar fi fost sa ramana la 19% si sa se inlocuiasca cu o alta masura de reducere a cheltuililor", este de parere Dochia.

"Romania trebuie sa inceapa un program de relansare si crestere economica, concomitent cu inchiderea programului de austeritate. Trebuie sa inceapta procesul de scadere a TVA-ului, de la 25 la 19% si introducerea cotei diferentiate la alimentele de baza, intre 5 si 10%", spune Blanculescu.

Inainte de intalnirea pe care premierul Romaniei a avut-o, saptamana trecuta, cu Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, se vehicula faptul ca cei doi vor discuta despre reducerea TVA si a contributiei de asigurari sociale (CAS). Cu toate acestea, dupa intalnire nu s-au dat detalii referitoare la aceste capitole.

Despre revenirea la TVA-ul de 19% nu au existat promisiuni din partea guvenului, insa au fost discutii aprinse pe tema scaderii taxei la alimentele de baza. Dupa ce ministrul Agriculturii din cabinetul Boc a promis scaderea TVA-ului la alimente, cel care i-a luat locul, Stelian Fuia, a declarat nu doar ca acest lucru nu se va intampla, ci si ca o taxa mai mica nu s-ar reflecta in pretul alimentelor.

Cu un TVA de 24% la alimente, suntem intrecuti in Europa doar de Danemarca. Dupa noi urmeaza Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.

La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA-ului la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplica taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). Dupa cum se vede, state cu probleme economice mai mari decat ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creste TVA-ul la alimente.

#masuri austeritate, #crestere salarii, #crestere pensie, #scadere tva, #TVA alimente, #mihai razvan ungureanu, #acord FMI Romania 2012 , #Recesiune