Guvernul nu exclude posibilitatea sa acceseze cele 5 miliarde de lei de la FMI

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:40
1241 citiri
Guvernul nu exclude posibilitatea sa acceseze cele 5 miliarde de lei de la FMI

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu a anuntat ca Executivul ia in calcul accesarea fondurilor puse la dispozitie de catre FMI prin acordul de precautie, daca climatul economic international se deterioreaza, insa este exclus ca banii sa fie folositi pentru plata de pensii si salarii majorate.

"Daca situatia se inrautateste, pensiile si salariile vor ingheta la nivelul la care se afla si guvernul este dispus sa acceseze banii pe care ii are la dispozitie in cadrul acordului de precautie incheiat cu FMI. Asta inseamna ca exista sume de bani pe care le poate accesa la nevoie", a declarat luni Sever Voinescu. El a aratat ca o asemenea decizie ar putea fi luata in cazul in care apar turbulente neprevazute pe plan international.

"Instabilitatea economica din regiunea noastra este data de deciziile proaste sau indeciziile politicienilor. Cazul Greciei dovedese foarte clar ca politicienii pot strica chiar si putinul bine pe care sunt in stare sa-l faca. Cine s-ar fi gandit de pilda in ziua in care liderii UE au anuntat ca exista un plan acceptat de toata lumea, ca peste doar cateva zile lucrurile vor redeveni tensionate pe pietele financiare ca urmare a unei decizii politice tensionate la Atena?", a spus Voinescu referindu-se la anuntul facut de premierul grec Papandreu privind referendumul.

Pe de alta parte, democrat-liberalul a exclus ca 2012 sa aduca noi reduceri ale salariilor bugetarilor sau pensiilor. "Oamenii trebuie sa stie ca salariile si pensiile pe care le au sunt in siguranta, indiferent de acest context volatil despre care am vorbit si ca exista si o perspectiva buna, optimista", a spus pedelistul. Intrebat daca sumele din acordul cu FMI ar putea fi utilizate pentru o majorare a pensiilor si salariilor in sectorul public, vicepresedintele PDL a respins aceasta posibilitate. "Nu, in niciun caz. In varianta cea mai rea, pensiile si salariile vor ramane la acelasi nivel. Optiunea noastra ramane clara: nu vrem sa sacrificam investitiile, fondurile alocate pentru crearea de locuri de munca pentru o iluzorie crestere de pensii si salarii", a mai spus Sever Voinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Sever Voinescu fonduri FMI, #Voinescu Guvern precautie , #Administratia Finantelor