Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce impact au deciziile luate la summitul UE asupra Romaniei?

Ce impact au deciziile luate la summitul UE asupra Romaniei?


Planul de salvare al zonei euro convenit de liderii UE are, in egala masura, si avantaje si dezvantaje pentru Romania. Pe termen scurt, investitorii s-au calmat, iar riscul inghetarii pietelor a fost indepartat. Pe de alta parte, creditarea va fi afectata si finantarile viitoare cerute de stat vor fi mai scumpe, spun analistii contactati de Business 24.

Analistul financiar Valentin Ionescu sustine ca Romania va fi afectata prin iesiri de capital si ca pe plan local, creditarea va avea de suferit.

Creditarea, prima afectata

"Pe noi ne intereseaza recapitalizarea bancara, care se face prin trei metode: fie prin injectie de capital, fie prin aport propriu de capital, adica prin fondurile bancii, fie de catre un tert.

Daca se face prin aportul bancilor, asa cum vor bancile franceze si germane, din motive de imagine, atunci creditarea va avea de suferit, pentru ca o parte din lichiditati se duce catre aceasta majorare", spune Valentin Ionescu, pentru Business 24.

In acelasi timp, acesta mentioneaza ca o majorare de capital conduce la o solvabilitate mai mare, dar ca, pe termen scurt, afecteaza creditarea.

"Pe noi ne va afecta prin iesiri de capital din Romania de la filialele bancilor care opereaza in Romania. Asta este si temerea exprimata de domnul Basescu", spune Valentin Ionescu.

In opinia sa, ingrijorarea aratata de seful statului roman si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu poate fi explicata din prisma datoriei private externe.

"In momentul in care domnul Basescu a facut aceasta declaratie, iar domnul Isarescu a participat si la o sedinta de guvern, inseamna ca datoria privata externa, pe termen scurt, este alcatuita din imprumuturile pe care le-au facut filialele societatilor bancare ce opereaza pe piata romaneasca si nu de alte societati. Altfel, nu ar fi fost o ingrijorare asa de mare", explica analistul financiar.

Finantarile viitoare vor fi mai scumpe

La randul sau, specialistul financiar Lucian Davidescu subliniaza ca presiunea pietelor financiare fata de posibilitatile de refinantare ale Romaniei a scazut, in urma deciziilor luate de liderii UE.

"Cu alte cuvinte, scade riscurile, ceea ce este o veste buna. De asemenea, elibereaza ceva lichiditate, pentru ca guvernele vor trebui sa intervina iar Banca Centrala Europeana va trebui sa tipareasca mai multi bani.

Acest lucru inseamna o veste proasta pentru statele din zona euro, dar o veste buna pentru Romania, pentru ca acesti bani se vor transforma in capital", spune Lucian Davidescu, pentru Business 24.

In opinia sa, deciziile luate de liderii UE la summitul de miercuri au si un dezvantaj major, pentru ca vor afecta Trezoreria.

"Este o veste destul de proasta pentru Trezorerie, pe termen mediu si lung, pentru ca increderea investitorilor se diminueaza. Din moment ce "s-au ars" cu Grecia, care isi plateste doar jumatate din datoriile pe termen scurt si mediu si care ii pagubeste de 100 de miliarde de euro acum, evident ca se vor uita mai atent cand vor imprumuta orice alt stat aflat intr-o situatie asemanatoare", subliniaza Davidescu.

In cazul in care investitorii vor decide sa mai finanteze Romania, cu siguranta ca o vor face mai scump, mai adauga analistul economic.

Deciziile luate de sefii din UE, doar un faliment controlat

Liviu Voinea, seful Grupului de Economia Aplicata (GEA) crede ca deciziile luate de sefii din zona euro nu vor avea niciun efect, pentru ca hotararile luate miercuri nu sunt definitive.

"Nu vor avea niciun efect asupra Romaniei. Deciziile luate acolo sunt doar o amanare a problemei, practic un faliment controlat, dar nu sunt niste decizii definitive. Astfel de decizii vom mai vedea in viitor. Pe termen scurt, probabil ca vor calma pietele, pe termen mediu nu au niciun efect, pentru ca nu sunt decizii definitive", spune Liviu Voinea.

Ilie Serbanescu : o anexa bananiera trebuie sa se astepte la mai rau

Pe de alta parte, Ilie Serbanescu sustine ca Romania ar trebui sa se astepte la ce e mai rau.

"Nu putem sa ne asteptam decat la un singur lucru: la ce am avut si pana acum. O anexa bananiera nu are drept sa se gandeasca decat la mai rau. Romania este o anexa bananiera a acestui imperiu nefericit, care se numeste Uniunea Europeana", spune economistul, pentru Business 24.

In opinia specialistului financiar, UE nu are capacitatea nici sa se administreze pe sine, dar mai vrea sa isi faca si colonii.

Pe termen scurt, o sa scada si mai mult nivelul de trai, spune analistul financiar.

"Acum va fi si mai abrupta scaderea, indiferent daca pleaca de aici sau nu. Daca bancile straine pleaca, mai avem o sansa, pe termen lung, dar daca nu pleaca, e mai rau", a tinut sa sublinieze Ilie Serbanescu.

Cum se rasfrang problemele Greciei in Romania

In ceea ce priveste problema Greciei, Valentin Ionescu considera ca pierderile bancilor care au cumparat titluri emise de statul grec sunt mai mari.

"Problema Greciei ne intereseaza, pentru ca desi s-a propus o reducere a datoriei cu 50%, in realitatea pierderile bancilor care au cumparat titluri emise de statul grec sunt mai mari. Alaturi de achizitia de titluri, conteaza si dobanda calculata la investitia respectiva si care se pierde. Bancile vor pierde niste bani, fiind afectate, iar acest lucru va duce la o scadere a creditului, din partea bancilor finantatoare.

Desigur, asta ne priveste pe noi mai putin, dar, dat fiind faptul ca majoritatea datoriilor facute de statul grec au fost achizitionate de banci franceze, americane sau germane, este posibil ca bancile grecesti care opereaza in Romania sa isi repatrieze o parte din capitalul disponibil pe piata romaneasca", explica Valentin Ionescu.

Summitul UE, un succes

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a catalogat summitul UE drept un succes.

In ceea ce priveste leul in contextul adoptarii acordului european, Tanasescu este convins ca moneda nationala va reactiona pozitiv pe pietele financiare. "Leul va ramane stabil". De altfel, Tanasescu subliniaza ca politica BNR a asigurat stabilitate financiara si monetara in Romania.

Reprezentantul Romaniei la FMI apreciaza ca in 2012 veniturile trebuie sa fie predictibile, intrucat "avem nevoie de un buget realist, iar cheltuielile trebuie sa fie estimate transparent. Nu cred ca e nevoie de taieri de salarii, pensii sau contributii sociale", afirma Tanasescu pentru RFI.

Romania are nevoie de finantare coerenta, constanta si la preturi acceptabile. Demersul presedintelui Traian Basescu vine in actualul context international, unde banii sunt putini si scumpi. "Trebuie sa avem cheltuieli cat mai mici ca sa imprumutam cat mai putin".

Printre masurile luate de liderii UE se numara recapitalizarea bancilor, taierea datoriilor Greciei cu 100 miliarde de euro si majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara pana la 1400 milliarde dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1908 ori