Deficitul bugetar, misiune imposibila in 2012. Vezi ce ajustari ne asteapta la anul

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 18:58
2987 citiri
Deficitul bugetar, misiune imposibila in 2012. Vezi ce ajustari ne asteapta la anul

Guvernul se pregateste sa refaca proiectul de buget pe 2012, dupa ce FMI a redus prognozele initiale de crestere economica la aproximativ 2%. Prin urmare, anul 2012 se anunta unul cu noi surprize economice. Fiind an electoral, autoritatile se vad nevoie sa umble "cu manusi" la impozite si taxe. Cu toate acestea, cheltuielile si veniturile trebuie taiate, au anuntat autoritatile.

In opinia economistului Mircea Cosea, procesul de crestere a taxelor si a impozitelor va fi stopat de interese electorale, insa autoritatile nu vor ezita sa taie in continuare din cheltuielile cu personalul.

"Vor continua restructurarile masive, pe baza de contracte colective, in special la societatile cu capital majoritar de stat, la Caile Ferate, in domenii ale serviciilor de productie.

Oricat de mult s-ar stradui Guvernul, nu va face progrese importante in introducerea managementului privat in 2012", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, vor creste indirect cheltuielile populatiei prin ridicarea costului la gigacalorie.

De asemenea, economistul spune ca vom asista la o crestere a impozitelor locale, mai ales la nivelul proprietatilor si al automobilelor. In plus, se va pune un  accent mai mare pe taxele ecologice.

"Anul 2012 va fi un test pentru Guvern pentru ca este an electoral si probabil ca va exista tentatia sa se cheltuiasca pentru fel de fel de bazine si asfaltari de sate.

Sper ca va exista totusi ratiune, iar investitiile se vor orienta spre domeniile care inr-adevar sufera de o lipsa importanta de rulaj - energie, infrastructura si agricultura. Nu cred ca vor exista cresteri importante, in sectoare precum invatamantul si sanatatea.

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, atrage atentia asupra faptului ca, in 2012, Guvernul va continua sa taie din salarii si pensii.

"Nu cred ca la nivelul impozitelor fundamentale, Guvernul va creste ceva, nu va utiliza aceasta parghie pentru cresterea veniturilor. Insa, acesta nu va lua masurile de relansare promise legate de CAS", a declarat Varujan Vosganian pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, cele doua parghii de care Guvernul ar trebui sa se foloseasca in anul urmator ar fi imbunatatirea colectarii administrarii fiscale si cresterea rolului active al statului.

"Pentru consolidarea fiscala trebuie marite veniturile prin imbunatatirea admnistrarii si prin fiscalizarea unor zone intregi din economie, mai ales in zona agriculturii. Apoi, ar trebui disciplinate unele cheltuieli.  De exemplu,  relatiile cu administratia locala si investitii lepublice. Statul trebuie sa-si reia in mod serios rolul de factor de crestere economica printr-o anumita strategie - de la PPP, investitii publice, utilizarea fondurilor traditionale pentru imbunatatirea activitatii Eximbank, a fondurilor de garantare si a managementului IMM-urilor, pana la absorbtia fondurilor europene”, a mai subliniat Varujan Vosganian.

Nici consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, nu recomanda Guvernului cresterea impozitelor deoarece toate se transfera in final la public, ceea ce ar accentua recesiunea.

In opinia acestuia, principala problema pe care o au finantele publice in Romania este cea a alocatiilor sociale, reforma care trebuie dusa la bun sfarsit, chiar daca acest lucru ar putea implica anumite taieri si realocari.

"Acest lucru nu trebuie sa duca in niciun caz la taierea cheltuielilor de investitii pentru ca acestea sunt cele mai eficiente in contracararea unei recesiuni. De asemenea, scaderea prognozelor de crestere economica nu trebuie sa afecteze atragerea fondurilor europene deoarece multe din aceste fonduri se duc in proiecte care stimuleaza la randul ei cresterea locurilor de munca si implicit a economiei", a mai subliniat Lucian Croitoru pentru Bloombiz.ro.

Cresterea deficitului accentueaza recesiunea..

"In conditiile in care nu vom avea o crestere de PIB de peste 2%, tinta de deficit este practic imposibil de atins, doar cu reduceri de cheltuieli care vor ameninta indeplinirea obligatiilor fundamentale ale statului.

Asta inseamna ca momentul iesirii din criza se amana. Deja am amanat-o de doua ori. Daca anul viitor va fi un an ratat din perspectiva tintelor, inseamna ca ne mutam in 2015 cu iesirea din criza. 7 ani in viata unui popor inseamna foarte mult", a declarat fostul ministru al Economiei.

Lucian Croitoru intareste ideea potrivit careia tinta de deficit bugetar nu va putea fi atinsa. In opinia consilierului Guvernatorului BNR, va trebui acceptata o "mica ajustare" a deficitului, de la 3% la 3,2-3,4%.

"Un deficit mai mare inseamna si o datorie publica mai mare. Noi ar trebui sa fim foarte atenti la ritmul in care creste datoria. In ultimii ani, datoria a crescut destul de repede, datorita crizei economice mondiale si nu vrem sa mentinem acest ritm fiindca nu este sustenabil.

Principala problema a Europei este supraindatorarea. Noi nu suntem supraindatorati, insa gradul de toleranta a pietelor fata de gradul de indatorare este diferit de la tara la tara", a mai subliniat Lucian Croitoru.

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea  este de parere ca nu va fi complicat sa se mentina deficitul bugetar la nivelul stabilit.

"Probabil se vor mai face incasari prin vanzarea unor active ale statului. Pe de alta parte, sa nu uitam ca este o chestiune care se regleaza semestrial. Abia in a doua jumatate a lui 2012 vom asista la masuri de echilibrare a bugetului. In prima parte, nu cred ca vom avea dificultati in mentinerea deficitului", a precizat economistul.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#ajustari guvern, #criza, #deficit bugetar, #impozite, #masuri austeritate, #prognoza crestere economica, #proiect buget 2012, #salarii, #tinta deficit bugetar 2012, #varujan vosganian , #stiri Varujan Vosganian