Economistii "ingroapa" optimismul FMI. Vezi "adevaratele" prognoze

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 18:25
4304 citiri
Economistii "ingroapa" optimismul FMI. Vezi "adevaratele" prognoze

Noile prognoze economice anuntate de misiunea FMI si CE in Romania au starnit controverse printre analistii si finantistii contactati de Business24. In opinia acestora, anul 2012 va fi unul mult mai rau, cu un nivel de trai scazut. In plus, un deficit bugetar sub 2% ar putea sa intoarca Romania in "groapa" crizei.

Economistul Mircea Cosea considera ca un deficit bugetar de sub 2% in 2012, poate deveni periculos fiindca poate reintroduce economia Romaniei in recesiune avand in vedere faptul ca autoritatile preconizeaza o crestere a salariilor bugetarilor si a pensiilor in cel de-al doilea trimestru al lui 2012.

In opinia acestuia, o astfel de crestere a veniturilor bugetarilor si pensionarilor nu va duce la o crestere a nivelului de trai. Din contra, nivelul de trai va scadea in 2012 pe fondul masurilor populiste pe care le vor lua autoritatile.

"Pensiile si salariile bugetarilor vor creste in a doua jumatate a anului chiar daca va fi ilegal.

Se va incalca legea, intr-o maniera populista, mergand pe sprijinul populatiei care va fi foarte multumita ca a primit o majorare de pensii si salarii. Anul 2012 trebuie sa fie dovada reusitei guvernarii Boc, ori ea nu se va vedea decat prin cresterea salariilor si a pensiilor.

Aceasta majorare se va face tot din credite pe piata bancara interna, nu din valoarea adaugata create de economie, pentru ca economia nu a ajuns in stadiul de a crea un astfel de surplus.

De aceea, anul 2012 va fi un an dificil pentru ca ne vom trezi intr-o indatorare si mai complicata", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

Fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, sustine ca aceasta teorie a deficitului de 1,9% nu poate fi sustinuta, in conditiile in care finantarea imprumuturilor de anul viitor reprezinta aproximativ 2% din PIB.

Mai mult, Mariana Campeanu considera ca promisiunile vor curge, insa pensiile si salariile vor ramane inghetate tot anul.

"Exista o presiune foarte mare pentru aceasta crestere a salariilor si a pensiilor din partea UDMR-ului pentru ca nu are cu ce sa se prezinte in fata propriului electorat.

Pensiile si salariile vor fi inghetate tot anul pentru ca asa e facuta constructia bugetului. Astea sunt norme care se pun, iar FMI a devenit agenda electoral a PDL-ului", a declarat fostul ministru al Muncii pentru Business24.

Analistul financiar Aurelian Dochia este de parere ca o crestere a pensiilor si a salariilor la jumatatea lui 2012 nu poate fi scenariul de baza. Acest lucru ar fi realizabil in cazul ar exista o dinamica foarte buna a economiei in 2012.

De asemenea, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, considera ca un deficit de 1,9% din PIB reprezinta o tinta extrem de ambitioasa in conditiile in care se doreste cresterea salariilor si a pensiilor.

"Daca salariile si pensiile vor creste, misiunea este imposibila. Daca nu s-ar lua nicio masura si am creste pensiile si salariile, asa cum se intentiona initialam putea avea un deficit pe cash de 3,5% din PIB. Ca sa-l aducem la 1,9% ne trebuie masuri de 6,9% din PIB.

Daca s-ar ingheta salariile si pensiile, mare parte din ajustare s-ar rezolva. Cu toate astea tot mai ramane 0,6% din PIB, pe care sunt curios de unde ii vor lua", a declarat Ionut Dumitru pentru Business24.

Prognoza FMI de crestere economica, contestata de economisti

"Aceasta prognoza de crestere economica a FMI-ului nu este realizabila in contextul mondial de la aceasta ora. Anul viitor va fi un an mult mai prost decat aceasta. Atat cresterea economica cat si deficitul pe care e construit bugetul sunt niste premise false.

Cred ca daca vom reusi sa nu avem scadere va fi o realizare mare", a subliniat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu.

Nici economistul Mircea Cosea nu crede in prognoza FMI-ului si sublinieaza faptul ca Romania nu va putea avea o crestere economica mai mare de 1,3-1,5% pentru 2012.

"Zona euro nu este acum intr-o crestere a cererii pe piata, prin urmare exporturile noastre nu vor avea o crestere la fel de buna ca prima parte a anului 2011.

In plus, nu exista o dovada ca productia agricola de anul viitor va fi la fel de buna ca cea din anul asta. De asemenea, trebuie sa avem in discutie si anul electoral. In pofida tuturor promisiunilor care se fac, anumite derogari de la linia corecta a cheltuielilor bugetare se vor face, in scopul acordarii unor cadouri pe care populatia trebuie sa le primeasca pentru vot", spune Mircea Cosea.

Pe de alta parte, analistul Aurelian Dochia ramane ceva mai optimist, lnsand o prognoza de 2% pentru 2012 cu conditia ca rata de absorbtie a fondurilor europene sa cresca, iar Europa sa nu intre intr-o noua recesiune.

"Pentru 2012 incertitudinea ramane foarte mare. Exista sanse sa se realizeze o crestere de 2%, dar cu niste conditii. Exporturile trebuie sa ramana dinamice, ceea ce inseamna ca in Europa nu trebuie sa intervina o recesiune serioasa, care sa duca scaderea cererii pentru produse romanesti in diversele tari partenere", a mai precizat acesta.

#prognoze crestere economica 2012, #deficit bugetar 2012, #prognoze FMI romania 2012, #crestere pensii 2012, #inghetare salarii bugetari 2012 , #stiri FMI