Volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat, in prima jumatate a acestui an, 16,7 miliarde de euro, ceea ce face ca Germania sa ramana, in continuare, partenerul comercial numarul unu al Romaniei, cu 23% din totalul exporturilor si peste 20% din totalul importurilor tarii noastre, a anuntat, marti, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Astfel, importurile din Germania au insumat, in perioada de referinta, 8,6 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, iar exporturile 8,1 miliarde de euro, in crestere cu 3,3% fata de anul precedent.
"Acest lucru arata ca relatiile economice romano-germane evolueaza in continuare pozitiv. Vedem si pe viitor un potential important pentru dezvoltarea acestora si ne dorim, in calitate de reprezentanta oficiala a economiei germane in Romania, sa sustinem activ aceasta evolutie. Consideram foarte importante teme precum formarea profesionala, promovarea oraselor si a regiunilor din Romania, intensificarea colaborarii bilaterale in domeniul tehnologiilor verzi si cresterea competitivitatii companiilor romanesti", declara Sebastian Metz, director general si membru in Consiliul Director al AHK Romania, citat intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat astfel 16,7 miliarde de euro, iar cele mai importante grupe de produse in cadrul acestor schimburi sunt: masini si aparate,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:53
In urma unor verificari la societati comerciale controlate de o grupare de bulgari, sirieni si romani, Directia Generala Antifrauda Fiscala a descoperit ca prejudiciul adus bugetului de stat depaseste 112 milioane de lei.
Firmele au creat si operationalizat un circuit de tranzactionare privind comertul cu articole de imbracaminte, textile si incaltaminte de provenienta din import, in principal din Turcia, la comanda, transportate in regim de grupaj/tip cargo.
Astfel, prin intermediul Bright Star Distribution SRL (achizitor) si alti parteneri ai sai (clienti), marfurile au fost valorificate in final fara intocmirea de documente fiscale sau prin intocmirea acestora fara continut real privind valoarea de vanzare si cumparatorul efectiv, in scopul obtinerii de avantaje de natura fiscala.
Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, calculat de inspectorii antifrauda la data sesizarii organelor de urmarire penala competente, este in valoare de 112.005.941 lei (peste 23 de milioane de euro). ...citeste mai departe despre "ANAF: O grupare de romani, bulgari si sirieni a cauzat bugetului un prejudiciu de peste 23 de milioane euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 13:40
Romania se afla in randul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai lunga si dificila perioada de insolventa pentru firme, iar unul dintre motivele principale este legat de faptul ca multi investitori au lacune serioase in domeniul strategiilor de prevenire a riscului, conform unui studiu de specialitate remis marti AGERPRES.
"Prinsi in mirajul profitului pe termen scurt, creduli si prea putini interesati de riscurile business-ului, multi oameni de afaceri se trezesc, peste noapte, ca trebuie sa apeleze la insolventa, ca ultim colac de salvare", spune Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei din Romania, cu un portofoliu de peste 100 milioane de euro.
Studiul Sierra Quadrant, realizat pe baza datelor KeysFin, releva ca numarul firmelor care intra anual in insolventa s-a mentinut constant, in jurul a 7.000 de firme, in perioada 2010-2017, cu mici fluctuatii, de la an la an.
Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 7.052 de firme in insolventa, cu o cifra de afaceri totala de 51,1 miliarde lei, in 2016 s-a ajuns la 6.901 companii, cu afaceri totale de 21,4 miliarde de lei.
Pentru 2017, dincolo de cifra legata de numarul total al firmelor, nu sunt inca disponibile toate datele financiare.
In statistica generala, ONRC a anuntat un numar de 9.102 firme si PFA intrate in insolventa in 2017, in crestere cu 8,73% fata de anul anterior.
Iar primele trei luni din 2018 au adus o crestere cu 19,31% a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:45
Producatorul olandez de bere Heineken a anuntat ca ajuns luni la un acord cu un mic producator de bere din Romania, sustinut de Guvernul de la Budapesta, iar aceasta informatie este redata pe larg de presa internationala.
Cele doua companii aveau o disputa legata de numele unei marci de bere din tara noastra, foarte similar cu o marca a Heineken.
AFP, citata de France 24, noteaza ca gigantul olandez si Lixit Project, companie din Transilvania, au transmis ca disputa lor a fost rezolvata inainte de ajunge la tribunal.
"Ambele companii urmaresc acum sa faca ceea ce stiu cel mai bine: sa produca bere", se arata in comunicatul celor doua companii.
Acordul pare ca a incheiat o disputa in care s-a implicat si Guvernul maghiar, ce a catalogat-o drept una dintre David si Goliat, Heineken fiind acuzata ca este abuziva cu o mica firma producatoare de bere, care este condusa de etnicii maghiari.
Un tribunal a decis, in luna ianuarie, ca marca maghiara "Csiki" seamana prea mult cu gama romaneasca a Heineken, "Ciuc".
Budapesta a catalogat decizia drept una "nedemna, injusta si anti-maghiara" si a sustinut apelurile de a boicota produsele Heineken.
Guvernul condus de Viktor Orban a mers pana la a acuza Heineken ca foloseste pe produsele sale un simbol al comunismului, steaua rosie, propunand o interdictie a folosirii in comert a "simbolurilor dictaturii totalitare".
Heineken a insistat ca acest logo "nu are nicio insemnatate politica" si ca dateaza din perioada... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 22:47
Presedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) a Romaniei, Mihai Daraban, a declarat miercuri ca acuzele din sfera politica legate de o eventuala implicare a unor multinationale in protestele ce au avut loc in aceasta luna in tara au fost "deplasate".
"Mi s-au parut deplasate. Au fost niste discutii, mai ales la nivel de camere de comert straine in Romania, dar am considerat ca nu este momentul si cazul sa interferam si noi.
Ceea ce este un lucru clar, in strainatate imaginea Romaniei nu este deloc asa cum ne-am dori-o dupa evenimentele care au avut loc", a spus Daraban, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita.
Presedintele CCI a tinut sa sublinieze aportul multinationalelor in economia autohtona, dand ca exemplu situatia primilor o suta de exportatori, dintre care doar trei sunt firme romanesti, dar care produc in total aproape jumatate din volumul exporturilor.
"Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem si rolul societatilor straine in Romania. Daca nu il recunoastem si daca vreodata ne gandim ca vine o vrajitoare si ne ia capitalul strain din Romania, va pot spune ca punem cheile in cui si plecam.
Uitati-va la structura exportului in Romania si o sa vedeti niste cifre care vorbesc de la sine, pentru ca am vazut in aceasta campanie electorala si dupa niste atacuri oarecum ciudate asupra capitalului strain, pe care, sincer, nu mi le doresc.
Imi doresc sa existe o legislatie, si legea aceasta a preventiei, care se zice ca va aparea,... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 15:33
Teroristii Statului Islamic au o retea de aprovizionare cu materiale pentru producerea bombelor artizanale care le da mari batai de cap expertilor in securitate din cadrul coalitiei internationale anti-ISIL.
Ingrasaminte chimice din Turcia, aluminiu din Romania, cablu detonator din India si componente electronice realizate in SUA intra in reteta de baza a dispozitivelor explozive artizanale confectionate de teroristi, dupa cum arata un studiu citat de revista Military Times.
Greu de controlat
Majoritatea componentelor unei bombe artizanale marca "ISIL" - produse chimice, fitile si telefoane mobile - sunt produse care nu sunt supuse niciun filtru al agentiilor de securitate, vanzandu-se la liber pe orice piata din lume, ca urmare a largii utilizari comerciale si industriale a acestora.
De la intrarea legala intr-o tara din vecinatatea teritoriilor ocupate de Statul Islamic in Siria si Irak mai trec doar cateva saptamani pana cand banalele produse intalnite pe rafturile magazinelor de bricolaj sau ale distribuitorilor de telefoane mobile se transforma in instrumente ale terorii.
Constatarea apartine asociatiei londoneze Conflict Armament Research, care s-a specializat in urmarirea armelor folosite in conflictele din toata lumea.
"Cea mai importanta descoperire prezentata in acest raport este cea legata de viteza cu care Statul Islamic reuseste sa procure componentele bombelor artizanale", mentioneaza expertii Conflict Armament Reasearch.
Este primul... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 11:10
Daca ne uitam la indicatorii referitori la IMM-uri in Romania, desi acestea angajeaza aproape la fel de multe persoane ca media UE, valoarea adaugata de aceste companii in economie este sub media UE, ceea ce indica o productivitate scazuta a fortei de munca.
De asemenea, desi cifra de afaceri a IMM-urilor a reprezentat, in 2012, 58% din valoarea totala a veniturilor firmelor din Romania, profitul reprezinta doar 32% relativ la valoarea totala, ceea ce indica o profitabilitate scazuta a IMM-urilor locale. O explicatie ar putea fi rata mare a firmelor care au ca obiect de activitate comertul (42% dintre IMM-uri, conform SBA fact sheet, realizat de Comisia Europeana).
Privind acesti indicatori, devine evident faptul ca nu e suficient sa ne concentram pe cifre ca numarul de firme create in fiecare an, distributia pe gen si varsta, densitati la nivel national, pe regiuni geografice sau la nivel rural versus urban, ci trebuie sa incepem sa ne concentram si pe indicatori de eficienta si competitivitate in sustinerea acordata IMM-urilor. Iar acesti indicatori se vor imbunatati atunci cand gradul de educatie antreprenoriala va creste si atunci cand nu se va mai discuta atat de mult despre IMM-uri, ci mai ales despre motorul lor, antreprenorii.
Pentru a fi competitivi, acestia vor trebui sa stie intr-o masura din ce in ce mai mare cum sa isi aleaga angajatii potriviti, ce indicatori financiari sa urmareasca, de ce este nevoie de un business plan sau de construirea unui... mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 12:34
Cei care vor sa isi infiinteze o firma trebuie sa plateasca o serie de taxe la Registrul Comertului. In plus, acestea variaza in functie de tipul de societate.
Suma minima pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL) ca aport la capitalul social este de 200 de lei, in timp ce capitalul social minim pentru societatile pe actiuni se ridica la echivalentul a 25.000 de euro, a declarat pentru AvocatNet.ro Elena Radu, Junior Corporate Consultant Accace.
Aceasta a adaugat ca in Romania, pe langa plata capitalului social este necesara si achitarea unei taxe de registru, aceasta putand ajunge pana la maximum 400 de lei.
"Exceptand capitalul social si taxele de registru, se vor achita si urmatoarele: specimen de semnatura, declaratie de asociat/administrator, ce se vor semna in fata unui notar public, costurile fiind in jur de 50-60 lei/document, rezervarea denumirii firmei", a adaugat Elena Radu.
Citeste mai multe despre Cat costa sa deschizi o firma pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 16:56
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada noiembrie-ianuarie la stagnarea activitatii in industria prelucratoare, comert, servicii si la scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%), iar in ceea ce priveste estimarea productiei pentru unele activitati se va inregistra o tendinta de crestere: fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +36%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +30%) si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +22%), se arata intr-un comunicat al INS. Preturile produselor industriale si numarul salariatilor vor fi de asemenea stabile (sold conjunctural +5%, respectiv -4%).
In constructii se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -43%) si a numarului de salariati (sold conjunctural... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 14:44