Nepăsarea și corupția - rețeta care a făcut din România cea mai poluată țară din UE. Ioan Niculae, patronul Interagro, stăpânul deșeurilor toxice

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 21:30
648 citiri
Nepăsarea și corupția - rețeta care a făcut din România cea mai poluată țară din UE. Ioan Niculae, patronul Interagro, stăpânul deșeurilor toxice
Companiile lui Ioan Niculae au fost printre cele mai mari poluatoare din România

Continuam povestea scandaloasa a depozitelor de deseuri industriale periculoase care au facut ca Romania sa detina tristul record de cea mai poluata tara din UE. (citeste prima parte aici)

Din cele 39 de depozite neconforme, 23 contin substante toxice daunatoare sanatatii si mediului, si ocupa in total o suprafata de 260 de hectare.

Toate depozitele cu reziduuri industriale toxice sunt rezultatul incompetentei si al coruptiei autoritatilor romanesti. Majoritatea fiind rezultatul unor privatizari dezastruoase, al hotiei si al dezinteresul alesilor fata de sanatatea oamenilor si fata de mediu.

Plumb

Uzina Neferal SA a fost construita de statul roman in anii 60, si a fost asezata strategic langa fabrica de acumulatori, in Pantelimon, judetul Ilfov. Pentru ca Neferal s-a ocupat in special de reciclarea deseurilor de acumulatori auto, activitate foarte poluanta.

Aici s-au extras, din deseurile metalice, plumb, cupru si aluminiu, pana in anul 2012, cand fabrica a intrat in insolventa.

Proprietarul uzinei a fost compania Metanef a vestitului Stefan Marginean. Ulterior, activele au fost preluate de Ekoinvest SRl, firma care in anul 2015, a intrat si ea in insolventa, iar Neferal a fost declarata falimentata.

Stefan Marginean

1,6 hectare cu substante nocive rezultate din activitatea Neferal zac si acum in Pantelimon.

Romplumb SA Baia Mare a avut o istorie de peste o suta de ani si producea plumb decuprat sub forma de lingouri.

Inca de la infiintare si pana la inchiderea sa in 2012, uzina a fost cea mai mare sursa de poluare din judetul Maramures.

Falimentul inevitabil al uzinei a urmat dupa inchiderea minelor care asigurau materia prima si a anularii autorizatiilor de mediu.

Din pacate, Romplumb continua sa fie o bomba ecologica si in zilele noastre prin depozitul de deseuri toxice care stapanesc o suprafata de 1,2 hectare.

Dupa inchidere, fabrica a fost lasata de izbeliste de statul roman, care era si actionarul majoritar, fiind tinta hotilor de fier vechi.

Dupa mai multe incercari de vanzare a activelor ramase, Romplumb intra in patrimoniul firmei de comert cu ridicata al deseurilor, Exiteco SRL falimentata ulterior si ea.

Administratorul Exitceco, Daniel Cristian Boldor, a fost cercetat pentru spalare de bani in anul 2012, in calitate de actionar al unei alte firme.

Daniel ...citeste mai departe despre "Nepasarea si coruptia - reteta care a facut din Romania cea mai poluata tara din UE. Ioan Niculae, patronul Interagro, stapanul deseurilor toxice" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#poluare romania , #Stiri Companii