"Steaua Romaniei" de la Campina, prima rafinarie romaneasca si una dintre cele mai vechi din Europa, a intrat in faliment, dupa 126 de ani de functionare.
Pe 8 februarie, tribunalul a decis falimentul pentru rafinaria "Steaua Romana", care a pus bazele exploatarii petroliere din Romania, anunta Digi24.ro.
Dintre cei patru angajati care au mai ramas, cativa vor fi transferati la firma care a preluat activele rafinariei, dar altii vor ajunge someri.
Istoria rafinariei
In anul 1895, dupa emiterea primei legi a minelor in tara noastra, s-a infiintat societatatea "Steaua Romana", cu capital atat roman, cat si strain. In anul 1897, dupa ce rafinaria a achizitionat in intregime zona petroliera din jurul orasului Campina, devine o moderna rafinarie, pe o suprafata de 13,5 hectare. La darea ei in folosinta, era considerata cea mai moderna si cea mai mare dintre rafinariile din Europa.
Patrimoniul sau se compunea din rafinarii, schele, sonde, instalatii de export la Constanta si Giurgiu, o flotila de tancuri petroliere de transport pe Dunare, o fabrica de acid sulfuric, o fabrica de bidoane, o statie de conducte de apa pe raul Doftana.
In perioada 1898-1913, rafinaria s-a dezvoltat in Campina.
Primul razboi mondial si perioada interbelica
Romania intra in razboi alaturi de statele Antantei. Intregul sector petrolier intra sub controlul gospodariei de razboi.
In noiembrie 1916, multe din instalatiile rafinariei au fost distruse de catre Aliati pentru a nu... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 07:46
Uniunea Europeana se va confrunta cu o crestere a numarului de falimente si al creditelor neperformante, dupa ce redresarea post-pandemie incepe sa se consolideze si guvernele incep sa retraga schemele de stat care au pastrat multe firme pe linia de plutire, indica un document UE consultat de Reuters.
Comisia Europeana considera ca datorita masurilor de lichiditate la nivel national, de aproape 2.300 miliarde de euro, guvernele din zona euro au reusit pana acum sa evite cresterea insolventelor.
Fara un astfel de ajutor si a noilor imprumuturi de la banci, aproape un sfert dintre companiile UE ar fi avut probleme de lichiditati pana la finalul lui 2020, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arata in document.
CITESTE SI: Previziunile sumbre ale analistilor financiari pentru 2020-2021: Concedieri masive in Romania si Euro la pragul de 5,1 lei
"Odata ce masurile de sprijin fara precedent expira, un numar de afaceri nu-si vor putea probabil achita datoriile, ceea ce va duce la cresterea creditelor neperformante si a falimentelor", conform materialului consultat de Reuters.
Aproape jumatate dintre firmele care ar fi avut probleme de lichiditati in 2020 din cauza pandemiei se confruntau deja cu un risc ridicat de faliment inaintea crizei, si acum sunt pastrate pe linia de plutire doar cu ajutorul guvernelor. Prin urmare, exista temeri privind solvabilitatea lor dupa criza, se arata in document.
Eurogrupul (ministrii de Finante din zona... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 19:19
O treime din unitatile HoReCa vor intra in faliment, daca nu se acorda imediat ajutoarele de stat promise, in conditiile in care un sfert dintre acestea sunt deja in faliment, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor (HORA), Daniel Mischie.
"Ne-am uitat, existe precedent european si exista state in Europa care au acordat un ajutor de stat, cu acordul Comisiei Europene, companiilor din turism. Am propus acest lucru si pe data de 4 decembrie a fost aprobata Legea 224", spune Mischie.
Potrivit lui, HoReCa a asteptat sa fie publicata in Monitorul Oficial, dar prim-ministrul si-a dat demisia. Pe data de 30 decembrie 2020, noul Guvern a aprobat aceasta lege si a fost publicata pe 31 decembrie in Monitorul Oficial, urmand ca in termen de 30 de zile sa fie publicat ghidul, iar in termen de 60 de zile sa poata aplica.
"Din pacate astazi nu se intampla nimic si se face o corectie miercuri la aceasta ordonanta de Guvern. Speram ca miercuri va fi votata. In situatia in care statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, si aici ma refer la doua saptamani sau o luna, de la un sfert din industrie inchisa vom merge spre o treime. In aceasta situatie, Guvernul Romaniei, cei care astazi sunt ministri, sunt raspunzatori pentru cresterea numarului de unitati intrate in faliment de la un sfert la o treime din industrie", a afirmat Daniel Mischie.
HoReCa este in faliment
Acesta este de parere ca Guvernul are datoria sa despagubeasca... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 14:51
Administratorii mai multor agentii de turism din Romania au lansat procedurile de intrare "in hibernare" pe termen nedefinit.
Specialistii din turism intervievati de Ziare.com spun ca de aici pana la faliment nu mai este decat un pas. "Pandemia ne-a inghenuncheat, iar statul ne-a dat, azi de dimineata, ultima lovitura".
"Foarte multe dintre micile agentii de turism din Romania au inceput sa traga obloanele pentru ca s-au terminat resursele financiare si nu mai au bani sa sustina cheltuielile curente si atunci prima optiune ar fi intrarea intr-un soi de conservare. Deja este din ce in ce mai clar ca si sezonul de iarna este compromis, dupa ultimele vesti pe care statul ni le-a dat si aseara si astazi. Deja ne-au pus pe butuci", spune Dumitru Luca, seful Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu este de parere ca agentiile prefera sa isi suspende activitatea in mod onorabil, fara a ramane cu restante fata de clienti, tinand cont de incertitudinea acestei perioade.
"Aceste agentii asteapta vremuri mai bune pentru a reveni in forta atunci cand se va putea. Ele prefera astfel sa evite falimentul sau insolventa, suspendandu-si activitatea. Este de apreciat ca majoritatea agentiilor de turism s-au maturizat si au fost disciplinate. In pofida pandemiei, nu am asistat la falimente si insolvente declarate, cu o singura exceptie cunoscuta. Probabil ca aceste agentii asteapta prima parte a... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Pare o intrebare destul de dura si de panicarda, asa ca iti spunem, inca de la inceput, ca sunt slabe sanse ca bancile sa dea faliment, iar tu sa iti pierzi agoniseala de-o viata din aceasta cauza.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, la ce trebuie sa fii atent atunci cand iti alegi banca cu care lucrezi.
Trebuie sa stii ca, daca se intampla, totusi, ca banca ta sa falimenteze, statul roman iti garanteaza returnarea depozitelor pana la suma de 100.000 de euro.
Adica, 100.000 de euro/banca/deponent, astfel ca, daca ai 230.000 de euro, sa spunem, si-i detii in conturile a trei banci - cate 100.000 de euro la primele doua banci si alti 30.000 de euro la cea de-a treia banca - acestia iti sunt garantati in totalitate.
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare este institutia care se ocupa de acest lucru, dar institutia nu iti protejeaza doar banii din depozite, ci orice suma pe care o detii in produse bancare, de la contul de economii la depozitele cu dobanda negociata.
Atentie! Nu toate bancile din Romania intra sub incidenta protectiei statului roman, din acest punct de vedere. Unele dintre ele sunt girate de alte state. Prin urmare, desi ele activeaza aici, statul din care provine banca respectiva va garanta depozitul tau, pentru ca acea banca are statut special in Romania.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Economisire prin depozit sau prin titluri de stat. Care sunt avantajele
Cum sa iti... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 08:30
Premierul Ludovic Orban a declarat, sambata, ca Partidul National Liberal va negocia, in plenul Parlamentului, modificarea raportului comisiilor reunite de buget - finante prin care au fost adoptate amendamente la rectificarea bugetara.
El a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Botosani, ca votul dat, miercuri, in comisiile de specialitate ale Parlamentului "declanseaza falimentul Romaniei".
"Intai ne vom bate in Parlament. PSD a profitat de faptul ca in comisia de buget - finante detine majoritate simpla. Imi aduc aminte ca nici o alta formatiune politica nu a participat la sedinta comisiei reunite de buget - finante la care s-a produs monstruozitatea provocata de PSD. In plen vom negocia cu toate formatiunile politice astfel incat sa refacem raportul, sa retrimitem in comisii acest raport al comisiei de buget - finante care declanseaza falimentul Romaniei. Sunt convins ca asa cum au fost alaturi de noi, nu de noi, Partidul National Liberal, alaturi de ceea ce inseamna rationalitate, ceea ce inseamna corectitudine, la fel o sa ne putem bizui in plen pe o atitudine rationala. In acest caz, PSD va fi in minoritate si vom putea retrimite la comisia de buget-finante", a afirmat Orban.
Comisiile de buget ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat, miercuri, raport de adoptare cu amendamente rectificarii bugetare, cu 20 de voturi "pentru" si unul "impotriva".
Cel mai important amendament aprobat de comisii a fost cel care abroga articolul... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 19:47
Agetur, agentia despre care Ziare.com a scris, ieri, ca a inaintat actele pentru intrarea in insolventa, are incasari de la turisti de 2,7 milioane de lei, iar polita debitorului de asigurare in caz de insolventa nu acopera decat 380.000 de euro (aproximativ 1,85 milioane lei). Asta inseamna ca proprietarul agentiei trebuie sa acopere diferenta pentru a-i despagubi pe turisti.
Anton Tiganus, expertul judiciar care se ocupa de dosar, spune ca exista o lista cu 520 de turisti care au platit in avans excursii. La un simplu calcul reiese ca fiecare client al agentiei a platit, in medie, 5.200 de lei per pachet. In cazul in care polita de asigurare acopera cel mult 60% din valoarea avansurilor pe care clientii le-au achitat. Asta inseamna ca tot va ramane o diferenta de aproximativ 2.000 lei pentru fiecare pachet turistic achizitionat care va trebui recuperata din averea proprietarului firmei.
Turistii tot raman cu ceva paguba
"Astazi am primit sentinta de la instanta si s-a decis deschiderea procedurii de insolventa in forma generala, cu intentia de reorganizare judiciara pe baza de plan. Deci debitorul isi continua activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si a judecatorului sindic, se intocmesc toate documentele premergatoare analizei economico-financiare si a stabilirii diagnisticului, adica daca se permite o reorganizare judiciara sau se trece pe faliment", a declarat pentru Ziare.com, expertul judiciar Anton Tiganus.
Creditorii se vor inscrie la... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:18
Energy Holding, unul dintre cei mai importanti traderi si furnizori de energie electrica din Romania pana in urma cu cativa ani, cu afaceri anuale de mai multe sute de milioane de lei, unul dintre principalii fosti beneficiari de contracte avantajoase de la Hidroelectrica pana la intrarea acestuia in insolventa in 2012, a intrat in faliment.
Instanta de judecata a respins, pe 20 iulie, planul de reorganizare al companie. Decizia judecatorilor nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, potrivit Profit.ro.
Conform sursei citate, motivul a fost acela ca, potrivit prevederilor Legii insolventei, asociatul unic Energy Holding Cyprus Limited, care este si principalul creditor al firmei, nu ar fi avut dreptul sa voteze in adunarea creditorilor care a aprobat planul de reorganizare, iar in absenta votului acestuia planul ar fi fost respins.
Fondata de Buzaianu
Compania a fost infiintata in anul 2000 de milionarul elvetian Nicolae-Bogdan Buzaianu (52 de ani), finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Energy Holding a trecut prin mai multe schimbari in actionariat, iar din 2013 este controlata, printr-o majorare de capital, de firma cipriota Energy Holding Cyprus Limited, cu beneficiari reali necunoscuti.
Potrivit datelor Profit.ro, Energy Holding Cyprus Limited este si cel mai mare creditor al subsidiarei sale romanesti, cu o creanta de 14,84 milioane lei. ANAF are de recuperat circa 13 milioane lei, reprezentand in principal amenda aplicata de... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 10:46
Reprezentantii scolilor private cer Guvernului acordarea unor subventii, scutirea de la plata contributiilor pentru angajati sau lansarea unui program de acordare de credite fara dobanda. Acestia sustin ca risca sa piarda 60% din incasari daca unitatile raman inchise pana in septembrie.
150 de mii de prescolari si elevi invata in prezent in scolile private.
"Am inaintat Ministerului o serie de masuri, printre care subventie in perioada aceasta, martie-septembrie. O alta propunere este scutirea de la plata contributiilor salariale pentru angajatii din unitatile particulare din invatamant", a declarat Christian Comsa, reprezentant al Asociatiei Scolilor Particulare (ASP).
Reprezentantii ASP cer acordarea unei subventii de 25% din veniturile fiecarei unitati, posibilitatea decontarii somajului tehnic pentru angajati, acordarea costului standard per elev, scutirea de la plata contributiilor salariale pentru angajati si lansarea unui program de acordare de credite fara dobanda.
Asociatia sustine ca scolile si gradinitele private nu pot accesa programe ca IMM Invest, nefiind considerate intreprinderi.
"Am propus constituirea in cadrul Ministerului Educatiei sau Economiei a unei linii de credit pentru capital sau investitii similar cu IMM Invest. In definitiv, vom returna banii acestia", a mai spus Comsa.
Reprezentantii scolilor private spun ca unii parinti nu pot achita taxele si isi retrag copiii de la scoala, desi exista scaderi ale preturilor.
"Unitatile... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:11