Ce impact va avea falimentul Euroins?

Luni, 20 Martie 2023, ora 17:39
434 citiri
Ce impact va avea falimentul Euroins?
FOTO: pixabay.com

Un scandal urias a izbucnit in Romania, in jurul asiguratorului bulgar de aici, Euroins. Presa din tara deja vorbeste despre falimentul companiei Euroins Romania - care are filiala in tara noastra, dar face parte din grupul Eurohold.

Desi este lider pe piata asigurarilor din Romania si face parte din subholdingul de asigurari al Eurohold, Euroins ar putea intra in insolventa. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a descoperit nereguli la liderul pietei RCA si a decis joi seara, 16 martie 2023, sa ridice autorizatia conducerii acestei companii.

Cu toate acestea, compania tocmai a sustinut ca nu are nicio problema de solvabilitate si nu a oferit un raspuns exact in legatura cu acest scandal. In ultimul deceniu si alte companii care au urcat in varf au fost detronate prin scandaluri si falimente. Una dintre acestea este City Insurance care s-a prabusit in anul 2021. Se pare ca in acest an Euroins Romania va avea o soarta similara, ceea ce va afecta milioane soferi, ii va lasa fara asigurare.

Conform unor surse din ziarul Libertatea, in prezent, la aceasta companie sunt asigurati 2,5 milioane de romani, iar compania are o lipsa fata de SCR de 400 de milioane de euro.

De-a lungul anilor, Euroins a mai avut conflicte cu ASF, a primit amenzi pentru intarzierea platilor, sau a avut probleme cu procedurile de recuperare si cerintele pentru capital suplimentar (in 2015). Chiar si anul trecut, liderul pietei RCA a fost sanctionat cu amenzi de peste 5 milioane de lei. Totusi, Euroins s-a straduit mereu sa-si asigure finantarea si sa-si capitalizeze activitatea de asigurari.

Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu a spus despre Euroins ca ar trebui sa intre sub administrarea Fondului de Garantare pe o perioada de minim 3-6 luni. Prin urmare, conducerea Euroins va fi preluata de Fondul de Garantare, iar acesta va trebui sa aiba banii pentru a-i plati pe soferii pagubiti.

Cum obtii rapid o polita RCA avantajoasa?

In ultimii ani, in tara noastra romanii au fost mereu ingrijorati de cresterile tarifelor la politele RCA. Ei cred ca si aceasta criza prin care trece compania Euroins va duce la modificarea tarifelor, respectiv la cresterea acestora. Totusi, deocamdata ei au posibilitatea de a incheia o asigurare auto RCA ieftina pe site-ul www.rca-ieftin.info. Niciodata acest lucru nu a fost mai usor si mai rapid ca in acest caz.

Procesul de comanda a unei asigurari este simplu si se realizeaza online in cateva minute. Trebuie doar sa fie introduse datele in formularul de calcul al asigurarii auto. Acesta include date de identificare si de contact ale asiguratorului, date despre proprietarul masinii, date tehnice despre vehiculul asigurat, prima de asigurare, clasa Bonus-Malus, limitele de despagubire, conditiile contractuale, tariful aferent, clauzele aplicabile, etc.

In plus, inainte de a cumpara polita RCA, se pot compara preturile la 10 asiguratori din Romania, astfel se poate alege cea mai buna oferta de pret pentru polita de raspundere civila auto RCA.

Conteaza foarte mult ce companie alegi sa faci aceasta asigurare, pentru ca polita RCA te protejeaza in cazul daunelor sau a vatamarilor produse unor terti.

Cum iti recuperezi banii de la un asigurator care a dat faliment?

In tara noastra, Fondul National de Garantare in Asigurari este cel care ar putea despagubi pe detinatorii unei polite de asigurare care a intrat in faliment sau a avut pagube.

Soferii care au cumparat deja o polita RCA la Euroins, in caz de insolvabilitate a acestui asigurator vor primi banii inapoi. Fondul de Garantare protejeaza pe asiguratori de consecintele insolventei unui asigurator. Soferii pagubiti (respectiv care vor pierde asigurarea RCA de la Euroins) vor primi despagubiri pentru prejudiciul suferit. Fondul de Garantare intervine in locul asiguratorului care se afla in insolvabilitate pentru a proteja drepturile creditorilor de asigurare, un timp limitat, respectiv pana la data cand expira contractul de asigurare.

Frenezia inteligenței artificiale are în centru o companie care a crescut fulminant în ultimii ani. Cine este liderul revoluției AI
Frenezia inteligenței artificiale are în centru o companie care a crescut fulminant în ultimii ani. Cine este liderul revoluției AI
Marile companii internaționale, în frunte cu giganții tehnologici Microsoft, Google și Facebook anunță noi și noi investiții, pentru a oferi noi servicii care să includă AI. În...
Cum s-ar putea construi repede și eficient în România. Analist: ”Luate 10 proiecte absolut strategice. Puse frumos sub CSAT și declarate de siguranță națională”
Cum s-ar putea construi repede și eficient în România. Analist: ”Luate 10 proiecte absolut strategice. Puse frumos sub CSAT și declarate de siguranță națională”
Andrei Caramitru, un cunoscut analist economic, se întreabă într-o postare pe Facebook de ce durează atât de mult proiectele de infrastructură la noi în țară și ce putem face ca să...
#euroins, #asigurari, #rca, #asigurari RCA , #Stiri Auto