Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza COVID-19 va genera falimente printre furnizorii de gaze si o tot mai mare vulnerabilitate pentru consumatorii casnici

Criza COVID-19 va genera falimente printre furnizorii de gaze si o tot mai mare vulnerabilitate pentru consumatorii casnici

Zeci de furnizori de gaze naturale risca falimentul in conditiile in care clientii lor nu vor sa mai plateasca hidrocarburile consumate si denunta unilateral contractele, pe fondul decretarii starii de urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis, in contextul pandemiei COVID-19.

In acelasi timp, criza economica le va genera consumatorilor casnici de gaze naturale o vulnerabilitate tot mai mare, pe fondul concedierilor si al taierilor de salarii ce se prefigureaza, chiar daca pretul gazelor este posibil sa scada in vara lui 2020.

Acestea sunt principele concluzii ale unei analize realizate de Asociatia Energia Inteligenta, pe baza datelor centralizate din piata in perioada 16-18 martie 2020.

"Decretarea Starii de Urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis a adus si primele atitudini pe piata de gaze. Din cate stim la ora actuala, zeci de furnizori si consumatori si-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricarei plati pentru gazele consumate si stoparea livrarii de hidrocarburi pentru perioada urmatoare", a explicat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

"Potrivit datelor din piata, mai mult de 20% din furnizorii de gaze vor disparea in situatia in care fluxul financiar se blocheaza pentru o perioada mai mare de 90 de zile", a completat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

Asociatia le cere participantilor la piata sa analizeze cat se poate de calm situatia creata si sa intre in negociere pentru determinarea unui Pret Corect la Gaze, care sa fie win-win atat pentru consumator, cat si pentru furnizor.

"Le recomandam tuturor consumatorilor industriali sa deschida canale de dialog cu furnizorii lor pentru a discuta clauzele contractului de furnizare gaze astfel incat acesta sa fie win-win si sa asigure continuitatea subzistentei ambilor parteneri.

Furnizorii trebuie sa continue sa furnizeze si sa incaseze contravaloarea gazelor, consumatorii - sa beneficieze de un Pret Corect la Gaze si sa aiba o perioada de timp suficient de lunga de plata astfel incat sa-si inchida cash-flow-ul de functionare", a mai spus Dumitru Chisalita.

Din analiza realizata de asociatie reiese ca daca micii furnizori vor intra in faliment, lipsa lor din piata va fi suplinita de marii furnizori, producatori si de importatori, care vor avea capacitatea de a prelua furnizarea, dar cu limitarea nivelului concurentei din piata si, implicit, cu o posibila crestere a preturilor pe termen lung.

Potrivit analizei citate, vor fi afectati si producatorii si operatorii din piata de gaze naturale, care, din cauza reducerii activitatii unor intreprinderi - tendinta ce se contureaza in prezent - vor intarzia in realizarea unor lucrari de mentenanta sau investitii, fapt ce poate influenta capacitatile de productie, transport si distributie pe termen mediu.

a mai explicat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

Potrivit asociatiei, in acest context, autoritatile ar trebui sa gandeasca masuri suplimentare de protectie sociala.

Asociatia Energia Inteligenta reuneste profesionisti din domeniul energiei electrice si gazelor naturale, care militeaza pentru un pret corect al gazelor naturale si pentru cresterea transparentei in piata de energie din Romania.

Misiunea asociatiei este de a contribui la o mai buna informare a consumatorilor de gaze si de energie din tara noastra.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2818 ori