Euro a coborat la minimul ultimelor 14 luni fata de dolar, dupa ce taxa impusa de UE pentru depozitele bancare din Cipru, in schimbul programului de ajutor financiar, risca sa agraveze criza datoriilor din Europa.
"Cea mai mare temere este ca ar putea avea loc un efect de domino, ceea ce trage euro in jos. Ce nu intelege piata este ca cei care isi retrag banii ar putea sa ii plaseze in alta parte in zona euro, astfel ca nu cred ca este rau pentru euro", a declarat Douglas Borthwick, director general la Chapdelaine & Co. in New York.
Euro este in scadere la bursa din New York cu 1,1%, la 1,2928 dolari pe unitate, dupa ce a coborat cu pana la 1,5%.
Imaginile cu cipriotii stand la coada la ATM-uri pentru retragerea banilor au provocat temeri legate de fuga capitalului si risca sa perturbe calmul instaurat in piata de cand Banca Centrala Europeana s-a angajat in septembrie anul trecut sa sustina tarile cu probleme financiare.
Moody's a avertizat luni ca termenii acordului pentru Cipru sunt negativi pentru deponentii europeni si ar putea afecta ratingurile bancilor din regiune.
Potrivit planului initial UE-Cipru, depozitele bancare de pana la 100.000 de euro urmau sa fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%, in schimbul acordarii unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.
Cipru va transmite insa partenerilor din zona euro o noua propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare. Modificarea vizata ar trebui sa protejeze mai bine deponentii care au... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 17:44
Moneda euro s-a mentinut la un nivel scazut fata de restul valutelor, dupa deprecierea inregistrata la finalul saptamanii trecute. Investitorii anticipeaza ca raportul de luni privind indicele climatului mediului de afaceri din Germania nu va fi favorabil.
Intrunirea de luni dintre ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, si omologul sau francez, pe tema tintelor bugetare ale Greciei, a afectat, de altfel, evolutia monedei euro, scrie Bloomberg.
Conform estimarilor, indicele climatului mediului de afaceri din Germania, calculat de institutul Ifo, ar putea sa cobori la 102,7 in august, un nivel inregistrat in martie 2010, conform estimarilor analistilor Bloomberg. Prin comparatie, in iulie 2012 indicele se cifra la 103,3.
Schaeuble se va intalni luni cu ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici pentru a discuta despre situatia Greciei. Pozitia ministrului german fata de aceasta a fost clara in ultimele saptamani. El a declarat ca un nou pachet de ajutor pentru Grecia "nu este rezolvarea corecta" pentru rezolvarea crizei datoriilor.
"Putem sa vedem deteoriorarea situatiei din zona euro. Moneda unica va continua sa se deprecieze", a spus Kengo Suzuki, strategist al celei de-a treia cea mai mare banca japoneza. "Ceea ce fac liderii zonei euro acum e sa castige timp, nu sa rezolve criza. Problemele inca exista", a mai spus analistul japonez.
Moneda europeana s-a tranzactionat luni la 1,25 dolari/euro luni, dupa ce vineri a pierdut 0,4 procente... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 10:53
Chiar daca deprecierea euro pare o solutie facila pentru iesirea UE din criza, acest lucru nu este posibil deoarece nu va fi permis niciodata de statele puternice, precum SUA sau Japonia.
Scaderea euro in raport cu restul valutelor de referinta de pe piata este o idee din ce in ce mai vehiculata atat in lume, cat si in Romania. Aceasta manevra ar face pietele europene cu probleme, precum Spania si Italia, mai competitive si ar duce per ansambu la revenirea economica a zonei euro.
Dupa parerea lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aceasta este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro.
"Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii", a spus Croitoru.
Insa Daniel Daianu, profesor la SNSPA si fost ministru al Finantelor, spune ca acest lucru este imposibil, deoarece aceasta nu reprezinta o masura de control de care Europa sa dispuna dupa bunul plac, ci are nevoie de acceptul marilor puteri ale lumii.
"In primul rand, aceasta masura nu poate sa functioneze deoarece euro nu poate fi depreciat cum vrea Europa, ci cum vor si altii. Scopul si rezultatul acestei masuri ar fi cresterea competitivitatii UE, iar Germania ar ajunge o putere... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:35
Euro s-a depreciat joi in raport cu dolarul si a coborat sub nivelul de 1,28 dolari pentru prima data in ultimele 16 luni, din cauza reluarii temerilor privind criza din zona euro si stabilitatea sectorului bancar european.
"Temerile legate de datoriile suverane din Europa nu sunt niciodata departe, iar azi (joi, n.r.), piata valutara a fost influentata de vanzarea de obligatiuni a Frantei", a declarat Kathleen Brooks, analist la UK-Forex.com.
Franta, a doua mare economie a zonei euro, a reusit sa imprumute joi 7,96 miliarde de euro, cat si-a propus, insa pentru obligatiunile pe zece ani, de referinta, costurile de imprumut au urcat iar cererea s-a redus fata de emisiunile anterioare.
Guvernul francez trebuie sa imprumute in acest an aproape 300 de miliarde de euro, in timp ce se confrunta cu posibilitatea unei retrogradari a ratingului suveran.
In plus, temerile legate de sectorul bancar european "incep sa afecteze increderea investitorilor, in timp ce depozitele institutiilor de credit la Banca Centrala Europeana sunt la un nivel record, iar actiunile UniCredit se prabusesc", a afirmat Simon Denham, analist la Capital Spreads.
Investitorii sunt tot mai nelinistiti in privinta situatiei bancilor spaniole, care ar putea fi nevoite sa-si asigure fonduri suplimentare, in contextul deprecierii euro, considera Nick Stamenkovic, analist la RIA Capital Markets.
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat intr-un interviu pentru Financial Times... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 17:34
Moneda unica a atins minimul ultimilor 15 luni fata de dolar ca reactie la esecul Italiei de a vinde tot pachetul de titluri de stat pe termen lung, evidentiind problemele de lichiditati din zona.
Euro s-a depreciat joi si fata de yen pana la minimul ultimilor zece ani din cauza grijilor ca Banca Centrala Europeana va injecta mai multi bani sistemul financiar pentru a evita o noua criza in regiune. Atat yenul, cat si dolarul s-au apreciat fata de majoritatea cosului valutar pe masura ce investitorii au cautat valute stabile, scrie Bloomberg.
"Vanzarea de obligatiuni italiene nu a avut efectul dorit," a declarat Nick Bennenbroek, economist al Wells Fargo din New York. "Faptul ca titlurile pe termen de zece ani nu s-au vandut in totalitate a impins investitorii catre vanzarea de moneda."
Moneda euro s-a depreciat pana la 1,2858 dolari/euro, cel mai mic nivel din 14 septembrie 2010, pentru ca apoi sa se redreseze cu 0,2 procente, pana la 1,2961 dolari/euro. De altfel, raportul yen/euro de joi a fost 100,06, cel mai mic nivel din iunie 2001 si pana acum. Yenul s-a apreciat si fata de dolar, cu 0,4% pana la 77,64 yen/dolar.
Moneda zonei euro are cea mai proasta evolutie dintre primele zece monede ale tarilor dezvoltate, inregistrand in 2011 o depreciere de 1,7 procente, conform indicilor Bloomberg. Spre deosebire de euro, dolarul s-a apreciat cu 1,5 procente anul acesta, in timp ce yenul a castigat 4,8 procente.
"Lucrurile nu arata bine in Europa, iar asta ar... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 12:58
Euro s-a impus in ultimii zece ani in portofelele a milioane de europeni fara sa reuseasca insa sa cucereasca simpatia acestora si nici a pietelor financiare, care ii pun in prezent existenta sub semnul intrebarii.
Utilizata din 1999 pe pietele financiare, moneda unica a fost lansata in 12 state europene la 1 ianuarie 2002, data la care francii, marcile germane si alte monede si-au incetat existenta, relateaza Mediafax.
In prezent, zona euro include 332 de milioane de persoane din 17 tari. La jumatatea acestui an, erau in circulatie 14,2 miliarde de bancnote si 95,5 miliarde de monede, in valoare de 870 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).
Liderii politici si economistii nu inceteaza sa sublinieze beneficiile monedei unice.
"Mai multe oportunitati, preturi stabile pentru consumatori, mai multa siguranta pentru companii si piete, un semn tangibil al identitatii europene", se arata pe site-ul Comisiei Europene.
Odata cu declansarea crizei datoriilor in Grecia, in 2010, si extinderea ulterioara in toata zona euro, vechile resentimente au revenit la suprafata, euroscepticii sunt la moda, iar neincrederea intre tarile nordice si cele sudice nu a fost niciodata mai mare.
In pofida avantajelor de netagaduit in privinta circulatiei libere, consumatorii nu au fost niciodata prea multumiti de moneda euro, perceputa initial ca fiind similara cu cresterea semnificativa a preturilor, a declarat Andre Sapir, analist la centrul Bruegel... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 10:02
Incertitudinea economica care planeaza deasupra Europei si care ameninta ca se va raspandi in intreaga lume schimba raporturile de valoare intre monedele nationale. In umatorul an, moneda euro isi va pierde brusc valoarea pe fondul recesiunii europene, iar investitorii vor pune in balanta yenul japonez si dolarul american.
Analistii Morgan Stanley iti spun la ce sa te astepti in 2012 de la monedele nationale si care vor fi cele mai sigure valute in care vei putea investi.
Dolarul american
Analistii de la Morgan Stanley se asteapta ca dolarul sa se aprecieze in 2012 fata de toate monedele G10 cu exceptia yenului japonez, care ramane cel mai bun refugiu.
Singurul impediment pentru cresterea puterii dolarului va fi probabil o noua runda QE, asteptata pana la jumatatea anului 2012, insa cu un efect limitat.
Euro
Criza va insoti moneda europeana si in anul 2012.
Temerile la nivel mondial vor agrava presiunea asupra monedei euroene, iar lipsa de crestere economica va inrautati situatia pentru institutiile financiare din zona euro.
Yenul japonez
Ca si dolarul american, analistii se asteapta ca yenul sa se aprecieze ca o moneda sigura de refugiu.
"Intr-o lume de rascumparare a datoriilor si de incertitudine, yenul japonez, cu al sau excedent de cont curent consistent inca din 1998, ar trebui sa beneficieze de fluxurile de repatriere. Acest lucru va dura pana in 2013", se arata in raportul institutiei americane.
Chiar si interventia Bancii... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:05
In scenariul clasic al crizei in pietele emergente, asa cum a fost in Asia in anii 1997-1998 sau in America Latina, la inceput aparea neincrederea in sanul creditorilor straini.Multe datorii sunt denominate in valute straine si, pe masura ce increderea dispare, cursul de schimb o ia razna.
Daca dobanzile cresc, intr-o incercare de a stabiliza cursul valutar, plata datoriei devine si mai grea. Dupa ce marile companii se prabusesc, solventa bancilor locale si a guvernelor devine problematica, in sine.
Ceea ce diferentiaza situatia din Europa este existenta euro: toate imprumuturile guvernamentale se fac in euro. Daca euro se depreciaza, povara datoriilor nu creste.
De fapt, deprecierea euro ar ajuta economia reala prin cresterea exporturilor, potrivit Bloomberg.
Daca ai un depozit in euro intr-o banca greceasca, spaniola sau italiana, poti sa iti transferi banii intr-o banca din Germania, cu niste costuri foarte mici.
Problema apare atunci cand titlurile de stat cu rating AAA sunt vazute ca si cum ar avea risc zero, cum prevede acordul de la Basel.
In cele mai multe cazuri, bancile au cel mai mic risc atunci cand investesc in obligatiunile propriilor guverne. Pe 30 iunie, banca belgiana Dexia avea active totale de 517 miliarde de dolari.
Insa numai active in valoare de 127 miliarde de dolari aveau o "perna de capital" care sa le sustina.
Daca Dexia ar fi analizata dupa criteriile unei companii non-financiare, bilantul ar arata ca activele sunt de 74,5 mai mari decat... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 19:45
Deprecierea monedei euro, din cauza temerilor privind problemele bugetare ale Greciei, are si un efect pozitiv pentru statele membre, prin sprijinirea exporturilor tarilor europene.Euro a inregistrat, luni, o crestere usoara si s-a stabilizat fata de moneda americana sub 1,37 dolari, dupa ce a scazut, vineri, la 1,3586 dolari, minimul ultimelor opt luni.
Declinul euro reflecta indoielile privind situatia bugetara a Greciei, Portugualiei sau Spaniei, si capacitatea acestora de a finanta deficitele uriase inregistrate.
Investitorii se tem ca problemele acestor tari s-ar putea extinde la intreaga zona euro. Din cauza actiunilor unor fonduri speculative, investitorii prefera, in ultima perioada, plasamentele in dolari, considerate mai sigure.
Deprecierea euro are, insa, si efecte pozitive pentru europeni, care au criticat adesea dezavantajul unei monede puternice pentru exporturi, necesare pentru recuperare economica.
"Ne-am plans mereu ca dolarul nu este suficient de puternic. (...) Este clar o imbunatatire", a declarat ministrul de Finante francez, Christine Lagarde, dupa o intalnire a statelor membre ale G7 la sfarsitul saptamanii trecute in Canada.
Angajatorii europeni estimau ca euro ajunsese la "un nivel dureros pentru companiile europene" cand se situa peste pragul de 1,4 dolari.
Moneda europeana a urcat peste 1,6 dolari in vara anului 2008 si a avut o cotatie ridicata si pe parcursul anului 2009. Din aceste motive europenii au cerut in ultimele luni Statelor Unite sa... mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 23:26