Euro, din ce in ce mai slab fata de dolar

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 12:58
1820 citiri
Euro, din ce in ce mai slab fata de dolar

Moneda unica a atins minimul ultimilor 15 luni fata de dolar ca reactie la esecul Italiei de a vinde tot pachetul de titluri de stat pe termen lung, evidentiind problemele de lichiditati din zona.

Euro s-a depreciat joi si fata de yen pana la minimul ultimilor zece ani din cauza grijilor ca Banca Centrala Europeana va injecta mai multi bani sistemul financiar pentru a evita o noua criza in regiune. Atat yenul, cat si dolarul s-au apreciat fata de majoritatea cosului valutar pe masura ce investitorii au cautat valute stabile, scrie Bloomberg.

"Vanzarea de obligatiuni italiene nu a avut efectul dorit," a declarat Nick Bennenbroek, economist al Wells Fargo din New York. "Faptul ca titlurile pe termen de zece ani nu s-au vandut in totalitate a impins investitorii catre vanzarea de moneda."

Moneda euro s-a depreciat pana la 1,2858 dolari/euro, cel mai mic nivel din 14 septembrie 2010, pentru ca apoi sa se redreseze cu 0,2 procente, pana la 1,2961 dolari/euro. De altfel, raportul yen/euro de joi a fost 100,06, cel mai mic nivel din iunie 2001 si pana acum. Yenul s-a apreciat si fata de dolar, cu 0,4% pana la 77,64 yen/dolar.

Moneda zonei euro are cea mai proasta evolutie dintre primele zece monede ale tarilor dezvoltate, inregistrand in 2011 o depreciere de 1,7 procente, conform indicilor Bloomberg. Spre deosebire de euro, dolarul s-a apreciat cu 1,5 procente anul acesta, in timp ce yenul a castigat 4,8 procente.

"Lucrurile nu arata bine in Europa, iar asta ar putea sa afecteze moneda in continuare," a declarat un economist din Singapore.

#depreciere euro, #euro dolar, #curs euro dolar, #apreciere dolar yen , #Informatii bancare