Numaratoarea inversa pentru euro. Va fi salvata moneda unica europeana?

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 12:00
4463 citiri
Numaratoarea inversa pentru euro. Va fi salvata moneda unica europeana?
Salvarea euro, dezbatuta la Davos

Soarta euro se discuta la Formul de la Davos. In timp ce unii analisti spun ca euro ar putea fi inlocuit cu o alta moneda unica, exista si specialisti care atrag atentia ca procesul de conversie este prea costisitor. Romania vrea sa salveze euro, dar este inteleapta?

Analistii financiari consultati de Business 24 sustin ca euro va supravietui testului crizei, pentru ca este putin probabil ca liderii europeni sa aprobe destramarea zonei euro.

"Sansele (ca euro sa dispara n.red ) s-au diminuat, fata de anul trecut, datorita interventiei BCE care a usurat foarte mult situatia de pe pietele financiare si a imbunatatit perspectivele bancilor din Europa.

Masurile luate de BCE au avut efect imediat in piata, au scazut si ratele cu care se imprumuta statele suverane; chiar si Italia a avut niste rate de imprumut imbunatatite, la ultimele licitatii organizate.

Situatia s-a imbunatatit destul de mult si probabil ca BCE va continua politica de acest fel, dar va trebui si ca alte masuri sa fie luate. Liderii europeni, ca intotdeauna in domeniul politic, tergiverseaza, pentru ca exista interese diferite. Este putin probabil, in momentul acesta, sa se discute despre disparitia zonei euro", spune analistul financiar Aurelian Dochia, pentru Business 24.

Ionel Blanculescu, fost ministru in guvernul Nastse si consultant financiar, apreciaza ca euro va supravietui, dar mentioneaza ca peste 20 de ani vom vorbi despre o alta moneda unica europeana.

"Prin regruparea statelor puternice din UE, nu mai mult de 12, care vor mentine sau vor schimba aceasta moneda si rejectarea celorlalte, cum ar fi Romania, din acest spatiu prea elitist pentru acest tip de tari.

Acestea ar putea sa-si creeze o altfel de uniune, exact ca in fotbal: Champions League, unde sunt cele mai bune echipe si Europe League unde sunt ...si ceilalti.Probabil ca o vor schimba, ca moneda, pentru a nu mai aduce aminte peste zeci de ani de proiectul esuat Uniunea Europeana cu 27, 28 sau mai stiu eu cate state vor mai adera", spune Blanculescu, pentru Business 24.

Euro va supravietui testului crizei

Mircea Cosea apreciaza ca euro va supravietui "testului crizei", mai ales ca unul dintre pilonii de rezerva a inceput sa nu mai fie atat de important.

"China incepe sa aiba dificultati din cauza scaderii semnificative a exporturilor. Exporturile chineze sunt cu predilectie catre SUA si Europa. Este o prea mare dependenta intre aceste zone, prin globalizare, pentru a nu se gasi o solutie in viitor", explica, pentru Business 24, Mircea Cosea.

Analistul economic mai atrage atentia ca destramarea zonei euro ar avea costuri atat de mari, incat nicio tara ca Germania nu si le-ar putea permite. Referitor la declaratiile prea pesimiste ale unor lideri europeni, analistul economic Mircea Cosea sustine ca au si o importanta politica majora.

"Unele sunt cu caracter electoral, cum ar fi cele din Franta, iar altele au un carcater de repozitionare, de reasezare a raportului de forte din UE si mai ales la nivelul institutiilor europene".

Presedintele Romaniei i-a asigurat pe liderii europeni ca statul roman va respecta prevederile pactului fiscal, pentru a "pune umarul", printre altele, si la salvarea euro. Traian Basescu a luat aceasta decizie desi Romania nu se afla inca in zona euro, iar masurile acordului de guvernanta fiscala sunt gandite pentru tari mult mai puternice economic decat tara noastra.

Salvarea euro, extrem de daunatoare pentru Romania

Mircea Cosea compara implicarea Romaniei in eforturile de salvare a euro cu "mersul pe o sarma, fara plasa de siguranta". Analistul economic recunoaste ca din punct de vedere politic era o masura care trebuia cel putin anuntata.

"Dar participarea noastra este extrem de daunatoare, pentru ca pactul este favorabil si este conceput pentru tari mult mai puternice care au nevoie de o mentinere a stabilitatii si nu de o crestere economica", spune Mircea Cosea.

In opinia specialistului financiar Aurelian Dochia, problema este "usor exagerata", pentru ca "Romania fie ca va alege sa adopte euro sau nu, trebuie sa adopte niste politici macroeconomice care sa incerce sa echilibreze situatia".

Aurelian Dochia subliniaza faptul ca Romania nu va gasi finantare ca sa continuie cu dezechilibrele mari. "Toate punctele mari ale politicilor economice concorda, fie ca mergem pentru cazul in care mergem pe adoptarea euro sau nu", precizeaza analistul.

Romania, prea mica si nesemnificativa

Aurelian Dochia mai atrage atentia ca statul roman nu are posibilitatile unei tari mari, ca SUA si ca propunerile tentante din punct de vedere politic pot fi foarte riscante.

"Evident ca pot sa apara si de multe ori sunt propuse si tentante din punct de vedere politic propuneri care spun ca, in perioada aceasta de criza, ar trebui sa fie o mai mare larghete in ceea ce priveste cheltuielile publice si chiar o mai putin riguroasa politica monetara.

Putem sa ne permitem sa creasca inflatia, cu pretul de a ne asigura o finantare mai buna a economiei. Dar aceste masuri sunt foarte riscante, mai ales pentru o tara mica, cum este Romania. O tara mare, cum este SUA, isi permite, pentru ca pietele financiare nu prea au de ales cand vine vorba finantarii SUA", precizeaza Aurelian Dochia.

Acesta mai spune ca "Romania este atat de mica si de putin semnificativa pentru pietele financiare, incat orice informatie negativa si orice ingrijorare privind situatia din Romania poate sa duca la inghetarea pietelor si la o dificultate foarte mare sau la imposibilitate de a finanta deficitele."

Problema deficitelor este amintita si de Mircea Cosea, care spune ca deficitul structural de 0,5% prevazut in acordul de guvernanta fiscala este atat de mic, incat face ca Romania sa nu mai fie atractiva pentru investitii.

"Deficitul structural atat de mic, la care se adauga celelalte elemente de disciplina fiscala, fac ca investitiile in Romania sa fie extrem de mici. Orice fel de investie inseamna imprumut, iar Romania neavand posibilitatea sa creeze valoare adaugata si sa o capitalizeze in interior, depinde extraordinar de mult de imprumuturile externe.

Imprumuturile inseamna o crestere a deficitului, iar acest lucru va duce la o reducere a investitiilor, pentru mentinerea deficitului. Deci vom avea un bilant foarte frumos, dar economia va bate pasul pe loc", subliniaza Mircea Cosea.

Analistul mai crede ca pentru tarile de factura Romaniei si din afara zonei euro, ar fi trebuit sa se negocieze module separate, mai permisive.

Euro, inlocuit cu alta moneda unica?

Desi grecii duc dorul drahmei, iar studii recente arata ca germanii ar prefera sa se intoarca la marca, in timp ce francezii vor francul inapoi, analistii spun ca aceste masuri sunt periculoase.

Analistul Mircea Cosea mai spune ca disparitia euro este mult mai costisitoare decat mentinerea sa, chiar si cu anumite sacrificii. Foarte scumpa ar fi si introducerea unei alte monede, mai adauga Mircea Cosea, respingand ipotezele potrivit carora tarile puternice din nucleul dur al Europei ar putea adopta o noua moneda.

"Grecii duc dorul drahmei, dar daca vor ajunge sa adopte drahma va fi o catastrofa. Acesta este cel mai negru scenariu care se poate imagina pentru Grecia, pentru ca pe termen scurt, va fi o catastrofa.

Pe termen mediu si lung ar putea sa isi recastige competitivitatea, dar pe termen scurt inseamna o devalorizare atat de dramatica a monedei si o inghetarea a intregului sistem financiar, incat pur si simplu vor ajunge sa nu mai aiba nimic din lucrurile de baza", explica Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, Ionel Blanculescu crede ca euro va fi schimbat cu o alta moneda unica europeana.

"Probabil ca Europa in ansamblul ei va avea de castigat prin separarea apelor, cand aduni intr-o uniune state foarte puternice, dezvoltate si civilizate, cu altele. Intregul pierde din valoare, diluandu-se performanta cu neperformanta, printr-o contagiune.

Contagiunea o vedem astazi cum functioneaza, cu prilejul crizei datoriilor suverane, cand resurse financiare imense sunt deturnate de la dezvoltarea unor state precum Germania si Franta, spre salvarea unor state, care nici macar nu merita acest sacrificiu", spune Ionel Blanculescu.

Germania ar plati scump intoarcerea la marca

Daca s-ar intoarce la vechea moneda, in Germania marca ar fi atat de puternica, incat exporturile germane ar suferi o pierdere foarte mare, potrivit lui Mircea Cosea.

"Alte tari, precum Spania sau Italia ar avea o depreciere atat de mare, incat toate celelalte elemente care tin de pozitia monedei lor fata de altele ar duce la o scadere brusca a apetitului investitional", mai declara specialistul financiar.

Opinia sa nu este impartasita de Ionel Blanculescu, care apreciaza ca tarile europene s-ar putea intoarce la vechile monede.

"Exista si posibilitatea crearii unei altfel de uniuni, de catre statele expulzate in timp din UE, care ar putea sa adopte o alta moneda comuna. Ce este cert, din punctul meu de vedere, este ca la un moment dat, actuala UE se va restructura.

Crize precum cea a datoriilor suverane, in alte domenii economico-financiare, sau nu numai, vor lovi in valuri succesive uniunea, conducand la presiuni din ce in ce mai mari a populatiilor din statele puternic dezvoltate in a expulza statele care produc astfel de deranjamente", explica Ionel Blanculescu.

Mircea Cosea atrage atentia asupra aspectului financiar al schimbarii euro cu o alta monede.

"Operatiunile de conversie sunt si ele foarte costisitoare, iar o intelegere pe "paliere" intre mai multe tari ar face ca rolul BCE sa fie total schimbat. Acest lucru ar duce la dificultati foarte mari pentru tarile care nu intra in zona noii monede.

Relatiile extracomunitare sunt atat de puternice incat ar suferi si tarile care au alta moneda", mai precizeaza Mircea Cosea. In plus, introducerea unei noi valute ar destabiliza foarte puternic zona si nimeni nu poate risca, in acest moment, sa ia o astfel de decizie.

#salvare euro, #Romania salvare euro, #curs valutar euro, #pact fiscal euro , #Curs valutar