Leul s-a depreciat cu 1,3% in martie fata de euro

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 18:12
1544 citiri
Leul s-a depreciat cu 1,3% in martie fata de euro

Forintul si leul au fost in luna martie monedele din Uniunea Europeana (UE) care au marcat pe pietele financiare cele mai mari scaderi fata de euro, de circa 2,9% si, respectiv, 1,3%, se arata intr-o analiza a sucursalei din Romania a companiei Noble Securities.

Pe de alta parte, in pofida deprecierii din martie, leul a incheiat primele trei luni ale anului cu un avans de 0,7% comparativ cu euro. Leul a ramas in zona pozitiva deoarece moneda nationala acumulase o apreciere semnificativa in prima parte a anului, in contextul anuntului facut de JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

Pe primul trimestru, coroana suedeza a inregistrat cea mai mare apreciere a unei monede din UE fata de moneda unica europeana, de circa 2,4%, iar leul a secondat moneda suedeza. De altfel, coroana suedeza si leul au fost singurele doua monede din UE care pe primul trimestru au marcat o crestere fata de euro.

Dupa primele trei luni ale anului, pe "podiumul" scaderilor fata de euro s-au aflat forintul cu 4,4%, lira sterlina cu 3,8%, zlotul polonez si coroana ceha cu circa 2,5%.

Criza din Cipru, situatia politica din Italia si caderea guvernelor din Bulgaria si Slovenia, principalii factori care au influentat cursul euro

"Europa s-a aflat in ultima perioada intr-una dintre cele mai grele situatii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori: Ciprul a fost recent intr-o criza extrema, rezolvata la limita si prin masuri care au stimulat aversiunea investitorilor fata de risc; situatia politica din Italia a ramas inca nerezolvata, neajungandu-se la formarea unui guvern si conducand la scaderea ratingului de tara de catre agentia de rating Fitch; cu cateva saptamani in urma, guvernele din Bulgaria si Slovenia s-au prabusit.

Monedele din regiune au urmat tendinta de depreciere asociata scaderii euro in fata dolarului american; moneda unica europeana s-a depreciat in primul trimestru cu cca 2,8% comparativ cu cea americana", a aratat Silviu Pojar, manager de vanzari la Noble Securities Romania.

Luna trecuta, zlotul polonez a scazut cu circa 0,68% fata de euro, iar coroana ceha cu 0,32%.

"Perioada care urmeaza nu va fi mai usoara pentru Europa nici din punct de vedere politic, nici economic si deci nici pe pietele financiare; pe lista situatiilor 'fierbinti' se afla Italia, unde impasul politic continua si Slovenia, cu un sistem bancar care a adunat credite neperformante semnificative si unde noul guvern va incerca sa consolideze bancile cu probleme si sa ia o serie de alte masuri - inclusiv nepopulare - in incercarea de a evita un acord de bailout cu institutiile financiare internationale. Monedele pot suporta variatii majore in viitorul apropiat, asa incat investitorii pe pietele financiare trebuie sa fie foarte vigilenti la miscarile bruste", a aratat Silviu Pojar.

#curs valutar martie, #curs schimb leu euro, #evolutie leu martie, #evolutie euro martie , #Curs valutar