Primul faliment bancar in Europa: S-a pornit dominoul?

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 09:01
3398 citiri
Primul faliment bancar in Europa: S-a pornit dominoul?

O banca din Italia devine prima institutie de acest tip din Europa ultimilor ani care isi anunta intrarea in proces de lichidare fortata, dupa ce Banca Nationala a Italiei si-a dat acordul asupra acestei masuri.

In ultimii ani, de la inceputul crizei, s-a tot vorbit despre pericolul falimentelor bancare. Doar la auzul acestor notiuni, investitorii incep sa fuga, iar acest lucru se resimte in piata. Pana acum, institutiile bancare, chiar daca in stare de faliment, au fost fie preluate, fie salvate prin ajutor de stat ori de la BCE.

Banca italiana Network Investimenti, care are conturile inghetate inca din luna mai, a lasat 28.000 de clienti fara posibilitatea de a-si accesa sau de a depune bani. Sumele aflate in contul fiecaruia nu sunt insa pierdute, Fondul de Garantare asigurand pana la 100.000 de euro.

Falimentul bancii Network Investimenti este o premiera, chiar daca este vorba de un eveniment la un nivel restrans. Problema care apare odata cu acest prim faliment este daca vor mai fi permise si alte astfel de lichidari sau daca autoritatile vor actiona preventiv.

"Nu cred ca vor urma si alte situatii de acest gen, sau, daca vor urma, va fi vorba tot de banci mici pentru ca vedem ca de patru ani incoace, de cand a inceput criza, nu am avut falimente bancare in acest sens. (Bancile) care erau in faliment au fost preluate, ajutate sau salvate. Cred ca va ramane un caz periferic. Poate ca niste banci spaniole regionale vor mai intra intr-o astfel de situatie, dar fenomenul nu se va extinde la nivel mare", este de parere analistul economic Constantin Rudnitchi.

In plus, spune analistul, publicul s-a obisnuit in ultimii ani cu aceasta situatie, in care bancile au nevoie de salvare intr-o forma sau alta.

In ceea ce priveste "imbolnavirea" si altor sisteme bancare, analistul financiar Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca totul depinde de cum vor actiona de acum incolo autoritatile europene si BCE. "Este de asteptat ca acestea sa intervina pentru ca nimeni nu vrea sa se raspandeasca o situatie de acest gen in care sa apara neincredere in banci. Asta face ca posibilitatea sa fie mai scazuta decat cea a unei banci care sa se afle in aceasta situatie".

UniCredit, Intesa Sanpaolo si alte 11 banci italiene, retrogradate de Moody's

Un alt element este insa important in aceasta ecuatie, spune Dochia, si anume factorul psihologic care este total necontrolabil. "Apare un grad mare de incertitudine si in randul celorlalte banci, si in randul investitorilor, si deponentilor. Chiar daca sunt de la alte banci, deponentii incep sa isi puna semne de intrebare", spune Dochia.

In ultima perioada s-a discutat frecvent despre eliminarea ajutoarelor pentru banci, in contextul accelerarii problemelor din piata, pentru a le lasa sa falimenteze conform legilor economiei.

"Experimentul acesta cu lasatul bancilor sa falimenteze e, in principiu, corect, dar a fost incercat acum cativa ani de SUA, cu Lehman Brothers, si cand au vazut unde se ajunge s-au razgandit foarte repede. Nu cred ca in Europa situatia poate sa fie diferita. Cred ca daca apar cele mai mici semne ca ar putea sa apara repercusiuni la nivelul comportamentului si a psihologiei individuale, atunci autoritatile vor fi obligate sa intervina", a declarat Aurelian Dochia.

Sistemul bancar local, stabil pana la proba contrarie

Sistemul bancar din Romania este caracterizat drept robust si bine capitalizat, fiind relativ independent de activitatile bancilor mama, chiar daca acestea se afla in tari cu probleme, precum Grecia ori Spania.

"Nimic nu mai e sigur in noua noastra lume economica, nici cand vorbim de companii, nici cand vorbim de banci", indica insa Constantin Rudnitchi. Conform acestuia, trebuie urmarite doua tendinte - prima este mesajul Bancii Nationale, iar a doua este rata creditelor neperformante la marile banci din Romania. Cu toate acestea, spune analistul, in calitate de depozitari nu avem foarte multe solutii pentru ca situatia este asemanatoare in toate institutiile bancare.

Si analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca sistemul bancar din Romania este stabil in acest moment, dar nu este imun la evolutia situatiei la nivel european, deoarece "nu am reusi sa supravietuim de unii singuri". In plus, o continua depreciere a leului ar putea afecta, de asemenea, sistemul bacar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment banca Italia, #sistem bancar Europa, #faliment bancar, #sistem bancar romania , #Faliment banci