Leul, in topul cresterilor fata de euro, pentru a doua luna consecutiv

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 16:39
1548 citiri
Leul, in topul cresterilor fata de euro, pentru a doua luna consecutiv

Leul romanesc a fost printre putinele monede care au crescut fata de euro in luna ianuarie, iar la nivel european a marcat cea mai mare crestere in raport cu aceasta moneda.

Leul a urmat astfel trendul inceput in decembrie 2012, cand a fost singura moneda UE care a crescut in fata euro, desi la nivelul intregului an detinut recordul la depreciere, se precizeaza intr-o analiza Noble Securities.

"Performanta leului trebuie apreciata in contextul in care moneda Euro s-a intarit in ianuarie, comparativ cu monedele majore ale lumii, fiind sustinuta de un sentiment de optimism conform caruia in ceea ce priveste criza datoriilor suverane din Europa - ce era mai greu a trecut", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities.

Aprecierea leului de 1,5% in raport cu euro, din ianuarie, s-a facut pe fondul unui cumul de factori favorabili, precum stabilitatea politica din Romania si anuntul facut de JP Morgan cu privire la includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

In comparatie cu moneda romaneasca, zlotul s-a depreciat cu aproape 3% in fata euro, pe fondul incetinirii economiei poloneze, iar coroana ceha si forintul maghiar s-au depreciat cu 2,3% si respectiv 0,34%.

Lira sterlina a detinut insa recordul scaderii in raport cu euro pe luna ianuarie, cu 5,46%, in contextul rezultatelor economice slabe ale Marii Britanii.

Leul s-a apreciat semnificativ in ianuarie si in comparatie cu dolarul american, cu 4,22%, incadrandu-se si in topul cresterii monedelor europene fata de moneda americana.

"Moneda nationala a inceput bine anul 2013, insa cadrul general viitor nu arata foarte bine: FMI a venit si ne-a spus ca, cel mai probabil, in 2012 Romania nu a avut crestere economica, ci a stagnat, iar estimarile pentru anul in curs au fost deja reduse la 1,5%.

Sa ne reamintim in acest context ca, initial, pentru bugetul de anul trecut, oficialitatile din Romania estimau o crestere economica de cca 2%, o buna colectare a taxelor si impozitelor si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene: nici unul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotriva. In lipsa unor masuri adecvate, istoria s-ar putea repeta in acest an", a explicat Victor Safta.

#evolutie curs valutar, #analiza curs valutar, #curs valutar ianuarie 2013, #apreciere leu euro, #apreciere leu dolar, #rata schimb leu euro , #Curs valutar