Leul, din ce in ce mai jos fata de euro. Pana unde se mai depreciaza?

Luni, 06 August 2012, ora 09:01
1586 citiri
Leul, din ce in ce mai jos fata de euro. Pana unde se mai depreciaza?

De la inceputul lunii iulie si pana acum, moneda nationala a pierdut aproape 20 de bani fata de euro, dupa ce, vineri, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,6481 lei/euro. Daca situatia actuala, atat la nivel intern, cat si international, va continua la fel, in curand vom asista la un curs de 4,7 lei/euro.

"Probabil ca exista potential de depreciere, in prima faza, catre un nivel de 4,7 lei/euro, care ar fi mai usor de atins. Dincolo de acesta, probabil ca va trebui sa vedem un scenariu combinat negativ cu evolutiile potrivnice leului si pe plan intern si pe plan extern", a declarat pentru Business24, analistul-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.

Conform acestuia, in timp ce pe plan intern nu mai pot aparea noutati pe termen scurt, pe plan extern exista riscuri mari care pun presiune pe leu. Si analistul financiar, Aurelian Dochia, declara ca deprecierea leului va continua in perioada urmatoare. "Cat de departe va merge, nu pot sa spun. In fiecare saptamana apar informatii noi, cate o declaratie...", este de parere analistul care face referire la scandalul politic din Romania.

Evolutie curs leu/euro dupa demiterea lui MRU

Si analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca s-ar putea ajunge la un curs de 4,75 lei/euro in urmatoarele zile, si, daca lucrurile vor continua in acelasi ritm pana la finalul anului, un curs de 5,5 lei/euro este posibil. "Orice s-ar intampla pe plan international, situatia din Romania este atat de ambigua si de inacceptabila pentru investitorii internationali incat banii vor continua sa iasa din Romania", a declarat Dragos Cabat, citat de NewsIn.

In conditiile in care, in acest moment, in Romania nu a fost clarificata situatia referendumului, Curtea Constitutionala amanand luarea unei hotarari pana la finalul lunii, moneda nationala a pierdut teren atat in fata euro, cat si in fata dolarului.

Investitorii internationali au inceput sa se retraga incet, dar sigur, de pe pietele pe care ei le considera instabile, in functie de riscurile pe care le vad in aceste zone. Probleme de incredere nu sunt doar vizavi de Romania, ci si de tarile membre ale zonei euro. Recastigarea acestei increderi pierdute va fi insa foarte dificila.

"Asta depinde de incadrarea noastra in tintele de deficit agreate cu FMI si reorientarea atentiei catre economia reala. Deocamdata, avem de lucru pentru a recastiga increderea investitorilor. Sigur ca se poate face, dar trebuie sa vedem pasi concreti in aceasta directie pentru a putea spune ca increderea a fost recastigata", declara Cazacu.

In acelasi timp, Aurelian Dochia este de parere ca iti trebuie ani de zile sa castigi increderea, dar iti trebuie doar cateva zile ca sa o pierzi. "Nu cred ca se poate spune ca Romania va putea, pana la sfarsitul anului acesta sau anul viitor, va putea sa recastige increderea investitorilor, mai ales in conditiile in care si in Europa sunt evolutii nefavorabile. Temerile investitorilor sunt mari, vad riscuri peste tot, deci nu cred ca o perioada buna de acum incolo vom putea repara ce s-a stricat acum", spune analistul.

Intoarcerea la 4,5 lei/euro, departe

Devalorizarea leului afecteaza toate persoanele, fie ca e vorba de un credit luat in valuta, sau de factura de la telefon. Revenirea la un curs de 4,5 lei/euro stabil pare insa doar un vis frumos.

"Exista posibilitatea sa revenim la un curs de 4,5 lei/euro stabil in momentul in care vom avea un raspuns concret si credibil al liderilor europeni la actuala criza europeana in privinta crizei datoriilor suverane si nu numai, o interventie din partea BCE si o depasire a turbulentelor interne. In acel caz am putea ajunge din nou la un asemenea curs. In opinia mea, mai avem de asteptat pana atunci si nici macar nu e sigur ca vom ajunge acolo. Un scenariu optimist ar viza asta", declara Claudiu Cazacu.

Nici Aurelian Dochia nu are sperante prea mari in privinta unei astfel de reveniri. Conform acestuia, dincolo de miscarile cursului, mai ingrijoratoare este scaderea intrarilor de capital straini si numarul iesirilor semnificative, acestea determinand cursul. "Partea politica nu face decat sa precipite miscarile la nivelurile capitalurilor. Daca oamenii incep sa considere ca e mai bine sa isi tina capitalurile in afara, atunci cursul nu prea are cum sa se intoarca la un nivel mai scazut".

#evolutie curs leu euro, #devalorizare leu, #depreciere curs , #Curs valutar