Aprecierea externa a euro are efecte benefice pentru leu

Joi, 26 Iulie 2012, ora 08:30
1722 citiri
Aprecierea externa a euro are efecte benefice pentru leu

Dupa mai multe zile in care moneda unica europeana a pierdut teren in fata altor valute, miercuri, euro s-a apreciat usor, punand capat unui sir de cinci zile de pierderi. In aceeasi zi, leul si-a recastigat din putere.

Aprecierea monedei europene vine ca reactie a argumentelor aduse de un membru al consiliului de conducere a BCE cu privire la structura Mecanismului de Stabilitate Europeana, fondul de 500 de miliarde de euro care urmeaza sa fie activat in aceasta toamna, dupa mai multe luni de amanari.

Taraganarea situatiei i-a facut pe investitori sa se teama ca in cazul unei agravari a situatiei economice din Europa, cu precadere in tari precum Spania sau Italia, zona euro nu ar putea fi salvata in lipsa unui astfel de fond de sustinere, scrie Bloomberg.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,5% pana la 1,2124 dolari/euro, dupa ce marti cotatia atinsese 1,2043, cel mai mic nivel din iunie 2010. Euro a pierdut 4,3% fata de moneda americana doar de la inceputul acestei luni.

De altfel, euro s-a apreciat si fata de yen cu 0,6% pana la 94,85 yeni/euro, oprind deprecierea lunii iulie la 6,2%. Anterior, moneda europeana atinsese minimul ultimilor 11 ani, inregistrat in noiembrie 2000, de 94,12 yeni/euro.

Moneda celor 17 natiuni s-a apreciat fata de majoritatea principalelor valute, iar costul de creditare al Spaniei si Italiei a scazut dupa ce investitorii si-au recapatat optimismul privind rezolvarea crizei din zona euro prin marirea capacitatii de actiune a Mecanismului European de Stabilitate.

Moneda europeana s-a apreciat pentru prima oara in sase zile dupa comentariile oficialului BCE. Conform acestuia, daca Mecanismul de Stabilitate Europeana ar primi licenta bancara, acesta ar putea sa aiba acces la facilitatea de creditare a BCE, eliminand din grijile cu privire la capacitatea de salvare a Spaniei sau Italiei daca acestea ar avea nevoie cu cei 500 de miliarde de euro din cont.

In ultimele trei luni, moneda unica si-a pierdut din putere in contextul inrautatirii situatiei din Europa, a zvonurilor despre iesirea Greciei din zona euro, prabusirea sistemului bancar spaniol si discutiile fara finalitate ale liderilor politici.

Conform unor analize, moneda zonei euro s-ar putea aprecia pana la 1,22 dolari/euro daca apetitul de risc al investitorilor se imbunatateste, iar bursele isi mentin evolutia. La polul opus se afla insa analistii care declara ca euro s-ar putea deprecia la fel de usor, urmand sa coboare sub pragul de 1,20 dolari/euro.

Revenire in sincron

Contextul politic si economic din Romania a contribuit negativ la evolutia cursului de schimb din Romania. Daca situatia din Europa era deja problematica, iar investitorii se aratau sceptici cu privire la sansele de iesire din criza a Uniunii Europene, in Romania instabilitatea politica si economica au agravat situatia, cauzand o accelerare a deprecierii monedei nationale fata de cele mai importante valute, euro si dolar.

Dupa ce leul romanesc a atins valori minime consecutive pentru cinci zile, moneda s-a oprit din depreciere in acelasi timp cu moneda europeana. In ultimele zile, in timp ce leul isi pierdea din valoare in fata euro si dolar, euro isi pierdea, la randul sau, valorea in fata dolarului si, mai important, a yen-ului, acest curs atingand minimul ultimilor 11 ani.

Miercuri insa, in tandem cu fluctuatiile cursului euro/dolar, si moneda nationala s-a apreciat fata de euro pentru prima oara in ultimele sase zile. Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,6186 lei/euro, in scadere cu 0,45% fata de ziua precedenta, cand inregistrase un nou maxim istoric, de 4,6397 lei.

Moneda nationala s-a apreciat si fata de dolarul american, cursul anuntat de BNR miercuri fiind de 3,8040 lei/dolar, in scadere de la cotatia precedenta, de 3,8343 lei/dolar cu 0,79%.

#curs valutar leu euro, #evolutie curs valutar leu, #evolutie curs valutar euro dolar , #Curs valutar