Angela Merkel si Emmanuel Macron indeamna tarile europene, mai ales "frugalii" sa ajunga la un acord, inca de la summitul din iulie, asupra relansarii economice a Uniunii Europene (UE), fragilizata de pandemia noului coronavirus, relateaza AFP.
"Ne confruntam cu provocari economice cu care nu ne-am ami confruntat vreodata de decenii si, fara indoiala, in intreaga istorie", a lansat cancelarul, care l-a primit pe presedintele francez la Meseberg, langa Berlin, inaintea presedintiei germane a UE, care se anunta decisiva.
"Speram sa gasim o solutie (la Consiliul European de la 17-18 iulie), chiar daca drumul este inca lung", a subliniat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu Macron.
Acesta urmeaza sa fie primul summit "fizic" de la impunerea masurilor de izolare in martie, impotriva pandemiei covid-19, care a aruncat economia Batranului Continent intr-o recesiune istorica.
Summitul este dedicat adoptarii planului de relansare economica in valoare de 750 de euro propus de catre Comsiai Euroeana (CE).
Aceasta propunere este inclusa in bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), in valoare de 1.100 de miliarde de euro.
Cuplul germano-francez a promovat un plan in valoare de 500 de miliarde de euro, finantat prin datorii europene comune - un viraj la 180 de grade din partea lui Merkel, acuzata de intransigenta fata de o Grecie aproape de faliment in 2011.
Cancelarul ar putea astfel "sa se foloseasca de aceasta presedintie pentru a-si modela mostenirea",... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:33
Creditarea din zona euro catre companiile nefinanciare si populatie a scazut in august pentru cea de-a 16-a luna consecutiv, cu 2%, cel mai abrupt declin de la formarea blocului monetar in 1999, potrivit datelor prezentate joi de BCE.
Scaderea prelungita a creditarii catre sectorul privat semnaleaza situatia economica dificila din Europa dupa o recesiune indelungata, scrie Bloomberg.
Banca Centrala Europeana (BCE) s-a angajat sa mentina dobanda de politica monetara la un nivel redus, pentru a stimula creditarea si activitatea economica din zona euro.
Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,3% in trimestrul al treilea fata de primele trei luni ale anului, dupa 18 luni de recesiune.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca creditarea catre banci a inregistrat progrese substantiale, insa companiile nefinanciare au inca probleme de finantare.
BCE anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 0,4% in acest an, evolutie urmata de o crestere modesta, de 1%, in 2014.
Draghi a afirmat ca este pregatit sa utilizeze orice instrument pentru a mentine costurile de finantare la un nivel redus, inclusiv o noua operatiune de refinantare pe termen lung. BCE a injectat in piata la inceputul anului trecut aproximativ 1.000 miliarde euro prin doua runde de operatiuni de refinantare pe termen lung (LTRO), in cadrul carora a oferit bancilor fonduri cu maturitatea la 3 ani, la costuri foarte scazute, apropiate de dobanda de politica monetara. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:51
Politica austeritatii urmata de Uniunea Europeana (UE) in ultimii ani nu mai are sustinere, iar UE ar trebui sa puna un accent mai mare pe stimularea cresterii economcie pe termen scurt si mai putin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Austeritatea implementata de tarile UE in ultimii ani nu mai are sustinerea politica si sociala necesara pentru a functiona, a declarat, intr-un discurs sustinut luni, presedintele CE, citat de Wall Street Journal.
Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaratii ale unor oficiali, care sugereaza ca se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene. FMI a recomandat, saptamana trecuta, blocului comunitar sa relaxeze masurile de austeritate. Mai multe state din afara UE au transmis apeluri similare, sustinand ca reducerile de cheltuieli din Europa trag in jos economia mondiala.
"Cred ca aceasta politica este fundamental corecta, dar si-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politica trebuie sa fie bine planificata, dar trebuie sa aiba si o minima sustinere politica si sociala", a spus Barroso.
Sustinerea politica pentru austeritate la nivelul UE este tot mai redusa, noteaza Wall Street Journal.
Economia zonei euro s-a contractat in ultimele cinci trimestre. Masurile de austeritate implementate de guverne au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populatiei si companiilor, iar somajul din zona euro se afla la nivelul record de 12%. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:21
O majoritate covarsitoare a germanilor (96 la suta) apreciaza ca criza din zona euro nu a fost depasita, conform unui sondaj al Institutului Forsa realizat pentru revista Stern, citat de AFP.
Doar 3 la suta asigura ca problemele cu care s-a confruntat zona euro sunt acum rezolvate, conform acestui studiu.
O mie de persoane au fost intervievate intre 18 si 19 octombrie.
Slabiciunile economiei anumitor state din zona euro apasa asupra economiei germane. Conform ministerului de Finante, economia va incetini semnificativ in ultimul trimestru al lui 2012 sau chiar se va contracta, conform Bundesbank.
Guvernul german prevedea o crestere pentru anul 2012 de 0,8 la suta. mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 08:39
Oficialii europeni se inghesuie sa linisteasca investitorii spunand ca la Consiliul European de la finalul lunii urmeaza sa discute despre o mai buna integrare a statelor, urmand sa fie creata o uniune bancara, bugetara si, eventual, politica. Problema insa sta in credibilitatea oficialilor.
Jose Manuel Barroso, presedintele CE, declara in plenul Parlamentului European ca statele membre trebuie sa cada de acord asupra bugetului comun, uniunii bancare si, ulterior, unei uniuni politice, care ar salva Uniunea Europeana, subliniind ca aceasta problema trebuie urgent atacata si, deci, discutata la prima intanire comuna a liderilor statelor membre, si anume la finalul lunii iunie.
Cu toate acestea, spun analistii romani, sansele ca planul enuntat mai sus sa fie pus in practica sunt mici, retorica liderilor importanti ai Uniunii Europene avand ca unic scop linistirea investitorilor.
O integrare mai profunda este, intr-adevar, necesara, sunt de acord economistii Mircea Cosea si Ionel Blanculescu, dar situatia este problematica.
In primul rand, a declarat Mircea Cosea pentru Business24, integrarea este necesara pentru ca Uniunea Europeana nu s-a finalizat, este un proces ramas la mijlocul drumului. Decalajele dintre statele membre sunt foarte mari, ceea ce cauzeaza si marile probleme in plan economic si monetar. O integrare la nivel bugetar, bancar si economic este dificila, deoarece exista inca mari diferente intre nivelurile de dezvoltare economica, a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:01
Economia Uniunii Europene (UE) va stagna in acest an, iar cea a zonei euro se va contracta, urmand ca anul urmator sa revina pe crestere atat UE pe ansamblu, cat si uniunea monetara, potrivit prognozei Comisiei Europene, citata de Bloomberg.
In februarie, CE estima o contractie de 0,3% pentru zona euro si stagnare pentru UE in acest an. In prognoza din toamna, executivul comunitar estima o crestere economica de 0,5% pentru uniunea monetara si de 0,6% pentru UE.
La nivelul UE, PIB ar putea creste cu 1,3% anul urmator, potrivit prognozei.
Dintre cele 17 state ale zonei euro, doar Spania va ramane in recesiune si anul urmator.
Produsul Intern Brut al zonei euro va creste cu 1% anul urmator, dupa o contractie de 0,3% in acest an, estimeaza CE in prognoza economica de primavara.
In timp ce Grecia va inregistra in acest an cea mai mare contractie din randul statelor euro, de 4,7%, economia tarii ar putea stagna anul urmator. Italia si Portugalia vor reveni pe crestere in 2013. Spania ar putea inregistra un declin de 1,8% in acest an, urmat de o scadere de 0,3% anul urmator.
Raportul UE vine in contextul unor noi turbulente pe pietele financiare, dupa ce alegatorii din Franta si Grecia s-au exprimat, la sfarsitul saptamanii trecute, impotriva programelor de austeritate. Avand in vedere accentuarea declinului economic si somajul la maximul a 15 ani, guvernele statelor membre ar putea avea probleme in a restabili increderea investitorilor.
"Perspectiva... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 14:57
Grupul PPE organizeaza saptamana viitoare la Bucuresti cea de a zecea editie a think-tank-ului Universitatii de vara - Reteaua Europeana a Ideilor (EIN), la discutii urmand sa participe, printre altii, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, presedintele PE, Jerzy Buzek, informeaza NewsIn.Principalele teme ale dezbaterilor vor fi prioritatile care decurg din criza economica, o posibila cale spre uniunea economica, precum si importanta regiunii Marii Negre.
Universitatea de vara a EIN ofera un cadru privat pentru dezbateri intense intre partile implicate in procesul decizional european, informeaza un comunicat al Partidului Popular European. Reuniunea de la Bucuresti, care va avea loc in perioada 22+24 septembrie, se va concentra asupra provocarilor cu care se confrunta Europa si va incerca sa aduca la zi politicile europene, in incercarea de a raspunde mai bine realitatilor economice si sociale actuale .O serie de grupuri de lucru vor dezbate probleme cum ar fi competitivitatea pietei unice libere pentru o mare mai mare coeziune a continentului in ceea ce priveste multicadrul financiar al UE pentru 2020, reglementarea pietei financiare, demografia si incluziunea, inovatia si creativitatea in societatea europeana, rolul reinnoit al Comunitatii Transatlantice, apararea valorilor crestin-democrate, incurajarea tarilor din Balcani pe calea europeana.La Bucuresti, o atentie deosebita va fi acordata potentialului oferit de regiunea Marii Negre, arata comunicatul PPE,... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:16
Romanii anticipeaza noi majorari de impozite si taxe. Asteptarile privind preturile au crescut in martie, in timp ce guvernul este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, se arata intr-un studiu realizat de GfK, preluat de NewsIn. In Romania, indicatorul asteptarilor privind preturile, calculat de GfK, se situeaza, pentru primul trimestru din 2011, la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata. Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte.
In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte. Guvernul roman este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana. La aceasta se adauga inflatia, care actualmente se situeaza la nivelul de 6%, se arata in raportul GfK.
Starea de spirit a consumatorilor europeni este dominata actualmente in special de cresterea inflatiei si de cotele inalte ale datoriei publice. Aceasta este una din concluziile recentului studiu Europa Climate... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 16:08
Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a pledat, joi, la Atena, pentru "o reactie sistemica la criza sistemica" din Uniunea Europeana si a cerut zonei euro sa acorde Greciei o prelungire a termenului de rambursare a imprumutului de urgenta acordat in luna mai statului elen, transmite AFP, citat de Mediafax.Rehn a aratat ca criza din Europa evolueaza intr-o maniera tot mai sistemica, din acest motiv fiind necesar un raspuns sistemic, global.
"Trebuie luate masuri pe orizontala pentru asigurarea stabilitatii financiare si masuri verticale, nationale, pentru ca fiecare tara poate sa isi puna afacerile in ordine", a subliniat Rehn in fata comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului elen.
Comisarul a insistat ca UE are nevoie de o uniune economica si trebuie sa completeze uniunea monetara, sa consolideze guvernanta economica, sa dea o noua viata Uniunii economice si monetare.
Potrivit unui proiect de hotarare obtinut de AFP la Bruxelles, liderii europeni vor accelerarea eforturilor de infiintare a unui Fond permanent pentru rezolvarea crizelor.
Proiectul nu se refera si la majorarea mijloacelor financiare necesare. mai mult
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 17:23