Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franta si Germania fac apel la o redeschidere rapida a frontierelor in Uniunea Europeana

Franta si Germania fac apel la o redeschidere rapida a frontierelor in Uniunea Europeana

Presedintele Adunarii Nationale franceze Richard Ferrand si omologul sau german, Wolfgang Schauble, urmeaza sa indemne marti la o redeschidere cat mai rapid posibil a frontierelor intre statele membre ale Uniunii Europene (UE), dupa mai multe saptamani de inchidere a frontierelor, din cauza pandemiei covid-19.

"Franta si Germania trebuie sa actioneze in favoarea restabilirii imediat a liberei circulatii in spatiul Schengen, atunci cand conditiile vor fi indeplinite", subliniaza Richard Ferrand si Wolfgang Schauble intr-o declaratie comuna obtinuta de AFP.

"Inchiderea frontierei franco-germane are deja consecinte grele, dincolo de regiunea frontaliera si afecteaza perceptia relatiilor franco-germane", insista Richard Ferrand, din cadrul Partidului La Republique en Marche (LREM, centru) al presedintelui Emmanuel Macron, si Wolfgang Schauble, un nume greu in Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel.

Cei doi presedinti ai Camerelor inferioare ale Parlamentelor Frantei si Germaniei pledeaza in favoarea "unei actiuni rapide".

Acest text este publicat cu doua zile inainte de reuniunea Adunarii Parlamentare franco-germane, un nou forum al celor doua Camere, infiintat in vederea unei consolidari a relatiilor intre cele doua tari si dedicat lectiilor de invatat in UE in urma pandemiei covid-19.

O redeschidere a frontierelor este programata, in prezent, in interiorul frontierelor UE, incepand de la mijlocul lui iunie, insa anunturile statelor membre in acest sens se fac in mod dezordonat, in pofida indemnurilor Comisiei Europene (CE) la o coordonare.

Presedintii celor doua Camere "saluta" si isi exprima "sustinerea", in declaratia lor, fata de recenta propunere a lui Macron si Merkel in vederea unui plan de relansare economica a UE in valoare de 500 de miliarde de euro, in urma pandemiei covid-19, finantat printr-o datorie contractata de UE.

Acest proiect a starnit contoverse.

"Franta si Germania isi asuma responsabilitatea comuna pentru UE" prin aceasta propunere care are scopul ca "Europa sa iasa mai consolidata din criza coronavirusului", afirma ei.

Presedintii Adunarii Nationale franceze si Bundestagului german merg insa si mai departe si indeamna "acum la lansarea unui deceniu de investitii" publice in UE, in domeniile sanatatii, luptei impotriva modificarilor climatice si securitatii.

"Initiativa guvernelor noastre ar trebui sa fie crearea unui fel de nou Plan Schuman", indeamna ei, referindu-se la ...citeste mai departe despre "Franta si Germania fac apel la o redeschidere rapida a frontierelor in Uniunea Europeana" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1012 ori