Țara cu una dintre cele mai mari comunități de români din Europa ia măsuri de 10 miliarde de euro pentru a atenua impactul inflației

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 08:10
1263 citiri
Țara cu una dintre cele mai mari comunități de români din Europa ia măsuri de 10 miliarde de euro pentru a atenua impactul inflației
Spania a anunţat marţi măsuri în valoare de 10 miliarde de euro pentru a atenua impactul inflaţiei FOTO Pixabay

Spania a anuntat marti masuri in valoare de 10 miliarde de euro pentru a atenua impactul inflatiei, in al treilea pachet major din acest an, ducand ajutorul total la 45 de miliarde de euro, de la inceputul anului 2022, transmite Reuters.

Spania, ca si alte tari europene, se confrunta cu o criza a costului vietii, agravata de impactul razboiului din Ucraina asupra preturilor la energie.

Pachetul include un bonus unic de 200 de euro pentru aproximativ 4,2 milioane de gospodarii cu venituri anuale de pana la 27.000 de euro si extinderea reducerilor de taxe pentru facturile energiei in prima jumatate a anului viitor, a declarat premierul Pedro Sanchez reporterilor.

Pachetul urmeaza anunturilor similare din martie si iunie, care au inclus ajutor direct, reduceri de taxe, imprumuturi avantajoase si controlul chiriilor.

Masurile, cuplate cu un acord negociat cu Uniunea Europeana pentru a limita preturile gazelor pentru productia de energie electrica, au avut un oarecare succes.

Inflatia din ultimele 12 luni a incetinit la 6,7% in noiembrie, fiind cea mai scazuta rata din blocul UE format din 27 de tari.

Incetinirea inflatiei a fost ajutata de o scadere brusca a preturilor la energie electrica, care au coborat in noiembrie cu 22,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Dar preturile alimentelor au continuat sa loveasca portofelele spaniolilor, crescand cu 15% in lunile octombrie si noiembrie, fata de un an mai devreme.

Guvernul a declarat ca va reduce taxa pe valoarea adaugata pentru alimentele esentiale precum painea, branza, laptele, fructele si legumele si cerealele, la 0%, de la 4%.

Pastele si uleiurile de gatit vor avea TVA redus cu jumatate, pana la 5%, a spus Sanchez.

Sanchez a anuntat, de asemenea, prelungiri cu 12 luni ale subventiilor pentru calatoriile cu trenul pentru navetisti si limitari ale cresterii chiriilor.

Cu toate acestea, va fi intrerupta o reducere a pretului benzinei pentru consumatori, cu exceptia sectorului de transport.

El a spus ca ajutorul acordat pana acum a sustinut Spania sa inregistreze o crestere economica puternica in acest an, pe care a estimat-o la peste 5%, peste prognoza anterioara a guvernului de 4,4%. ...citeste mai departe despre "Tara cu una dintre cele mai mari comunitati de romani din Europa ia masuri de 10 miliarde de euro pentru a atenua impactul inflatiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#spania, #inflatie, #10 miliarde, #preturi , #Stiri International