Tensiunile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt tot mai mari, insa solutia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucatori de pe scena internationala - Rusia. In ce priveste Phenianul, acesta vrea trei lucruri in actualul context tensionat.
David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democratie, drepturile omului si munca, la sfarsitul mandatului lui George Bush, scrie intr-un articol pentru Foreign Policy ca, pe masura ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat ca Rusia ar putea interveni si sa joace un rol care sa ajute la temperarea situatiei.
Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeana ar trebui sa fie printre subiectele pe care Washingtonul si Moscova pot sa cada de acord.
De fapt, insa, Administratia Trump nu ar trebui sa priveasca spre Moscova pentru orice ajutor serios in ce priveste Coreea de Nord. Nu doar ca Rusia are mai putina influenta decat China asupra Phenianului, ci foloseste acea influenta in feluri care submineaza sanctiunile internationale impotriva regimului.
In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin vede oportunitatile ce pot aparea din situatia nord-coreeana pentru tara sa - in functie de actiunile si pozitiile Statelor Unite si Chinei - si cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes sa asiste la declansarea unui razboi din acest conflict, insa este dispus sa... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 06:45
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca Moscova este "foarte ingrijorata" din cauza "riscurilor foarte ridicate" ale unui conflict militar intre SUA si Coreea de Nord.
Rusia si China propun un plan pentru detensionarea crizei, relateaza AFP si Reuters.
"Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luand in considerare retorica utilizata. Exista amenintari directe de folosire a fortei", a spus Lavrov, cu prilejul unui forum al studentilor, conform transmisiei in direct a televiziunii ruse.
"Din acest motiv, fireste, suntem foarte ingrijorati", a adaugat ministrul rus, potrivit caruia Moscova "va face totul" pentru evitarea unei confruntari intre cele doua state.
El a amintit ca Rusia si China au propus de mai multe ori un dublu moratoriu pentru dezamorsarea crizei, care sa includa incetarea testelor nucleare si balistice nord-coreene si, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA si Coreei de Sud.
SUA se opun insa acestui plan, sustinand ca "testele nucleare si lansarile de rachete ale Coreei de Nord sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectata in mod obligatoriu, in timp ce exercitiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodata prin nimic", a adaugat Lavrov.
In opinia sa, "cel care trebuie sa faca primul un pas pentru a se indeparta de linia periculoasa este cel care este mai puternic si mai inteligent. Pastram speranta".
Citeste pe larg despre tensiunile... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:47
Un conflict intre Statele Unite si Coreea de Nord ar avea un impact catastrofal, avertizeaza un inalt oficial american pe fondul tensiunilor ivite in Asia odata cu accelerarea programului nuclear al Phenianului.
"Ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre", a marturisit James Mattis, Secretarul apararii din SUA, conform revistei Newsweek.
"Regimul din Coreea de Nord are sute de baterii de artilerie si lansatoare de rachete in apropierea unuia dintre cele mai dens populate orase din lume: Phenian", a explicat oficialul american.
Regimul communist din Coreeea de Nord a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare, liderul Kim Jong Un amenintand sa ia la tinta Statele Unite.
In cursul saptamanii trecute, unul dintre liderii serviciilor de informatii din SUA a avertizat ca, lasat fara supraveghere, Phenianul ar putea dezvolta o arma capabila sa loveasca teritoriul american, lucru confirmat si de analizele expertilor din domeniul apararii.
"Presupunem ca, cu fiecare test desfasurat, vor deveni din ce in ce mai buni. Deja reprezinta o amenintare directa pentru SUA, dar nu vreau sa dau un termen pentru initierea unor masuri de raspuns.
Prefer sa nu vorbesc despre ce stim acum, pentru ca sunt unele lucru de care nici nord coreenii s-ar putea sa nu fie constienti", a specificat secretarul Apararii SUA.
La 50 de ani dupa razboiul care a impartit peninsula coreeana in doua, zona este iarasi in fierbere,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:32
1Noul presedinte sud-coreean, Moon Jae In, a spus miercuri ca exista o mare posbilitate a izbucnirii unui conflict militar cu Coreea de Nord.
"Realitatea este ca este o mare posibilitate a unui conflict militar la NLL (Northern Limit Line, linia delimitarii de nord, trad. - n.red.) si la linia de demarcare militara", a spus Moon, potrivit Reuters.
Agentia de presa comenteaza ca, in ultima perioada, Phenianul pare sa fi facut progrese mari in ce priveste capacitatile nucleare si de lansare a rachetelor.
"Vom trata cu asprime cu Nordul, impreuna cu comunitatea internationala", a mai spus liderul de la Seul, citat si de The Independent, adaugand ca armata sa ramane in continuare pregatita sa contracareze orice provocare a Nordului.
Linia delimitarii de nord este o linie de demarcatie maritima, disputata intre cele doua tari, din Marea Galbena. Aceasta linie reprezinta granita militara de facto dintre cele doua Corei.
Comentariile lui Moon vin la cateva ore dupa ce tara sa, care gazduieste 28.500 de trupe americane, a anuntat ca urmareste redeschiderea unui canal de dialog cu Coreea de Nord.
In varsta de 64 de ani, Moon este presedinte al Coreei de Sud de doar o saptamana, urmandu-i lui Park Geun Hye.
Citeste mai multe despre amenintarile Coreei de Nord la adresa Sudului si Statelor Unite:
Tensiuni in crestere: Coreea de Nord ameninta cu razboi total, Trump ii transmite un mesaj lui Kim Jong UnEste iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?Japonia... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 12:06
Papa Francisc a facut un apel la mediere internationala pentru detensionarea relatiilor dintre SUA si Coreea de Nord, avertizand ca aceasta criza risca sa se transforme intr-un razboi devastator, care va distruge "o buna parte din omenire".
Suveranul pontif a sugerat ca Norvegia este "deja dispusa sa ajute" in solutionarea crizei produse de programul nuclear al Phenianului, transmite BBC.
"Sunt atatia mediatori care isi ofera sprijinul, cum ar fi Norvegia, de exemplu", a spus Papa Francisc reporterilor care il insoteau in avion la intoarcerea din vizita in Egipt.
Papa a precizat ca situatia devine "prea fierbinte" si ca o optiune este "calea negocierilor, a solutiei diplomatice".
Comentariile sale au fost facute dupa ce Coreea de Nord a testat o noua racheta balistica, test despre care SUA si Coreea de Nord spun ca a fost un esec, racheta explodand la scurt timp de la lansare.
In 2003 au inceput negocieri menite sa solutioneze ingrijorarile provocate de programul nuclear nord-coreean, fiind implicate cele doua state coreeene, SUA, China, Japonia si Rusia, insa Phenianul s-a retras de la discutii in 2009.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord. Absolut!Este iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?Armata chineza e mobilizata la granita cu Coreea de Nord si e in alertaChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 08:49
Coreea de Nord va continua sa testeze rachete in pofida condamnarilor internationale si a tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite, a declarat un oficial nord-coreean intr-un interviu pentru BBC News.
"Vom efectua si mai multe teste de rachete, saptamanal, lunar si anual", a declarat adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Han Song-ryol, la Phenian, in acest interviu cu John Sudworth de la BBC.
El a amenintat cu un "razboi total" daca Statele Unite vor fi atat de "nechibzuite sa recurga la mijloace militare".
Un mesaj ferm si dur a avut si ambasadorul adjunct la ONU, Kim In Ryong. El a declarat ca "daca Statele Unite indraznesc sa aleaga actiunea militara (...), RPDC (Republica Populara Democrata Coreeana) este pregatita sa reactioneze la orice tip de razboi dorit de Statele Unite. Vom lua cele mai dure masuri de represalii fata de provocatori".
In acelasi timp, intrebat de un jurnalist in timp ce participa la traditionala vanatoare de Paste a oualor pe peluza Casei Albe, ce mesaj are pentru Kim Jong-Un, presedintele SUA, Donald Trump a raspuns: "Trebuie sa se poarte cum trebuie" ("Got to behave", n.red.), relateaza AFP.
Vicepresedintele Mike Pence a declarat luni ca "era rabdarii strategice" americane fata de Coreea de Nord s-a incheiat. El a sosit la Seul duminica, la doar cateva ore dupa ce Phenianul a tras o racheta care a explodat imediat dupa lansare.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta ca va devasta fara mila SUA in cazul unui atac asupra... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 21:47
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat luni ca Moscova nu va accepta "actiunile nucleare necugetate" ale Coreei de Nord si spera ca SUA sa nu actioneze unilateral impotriva Phenianului, informeaza Reuters.
Lavrov a avertizat ca oricine ar reactiona in fata comportamentului nord-coreean ar "incalca legislatia internationala".
Acesta a adaugat ca Rusia este pregatita sa refaca relatiile cu SUA si in urma comentariilor facute de presedintele american, Donald Trump, Administratia de la Casa Alba ar reactiona in acelasi mod.
Presedintia Rusiei a exprimat "preocupare" in legatura cu tensiunile dintre Coreea de Nord si Statele Unite, indemnand ambele parti sa aiba atitudini de retinere.
La randul sau, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a atras atentia ca orice incercare a utilizare a fortei asupra Coreei de Nord nu va da rezultate.
Presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat ca ar putea interveni militar impotriva Coreei de Nord pentru limitarea capacitatilor balistice si nucleare ale regimului stalinist condus de Kim Jong-Un. Un atac american va atrage replici ale Coreei de Nord impotriva Coreei de Sud si Japoniei, riscand sa conduca la un razboi regional.
Vicepresedintele SUA, Mike Pence, a avertizat, luni, Coreea de Nord, ca vremea rabdarii strategice s-a terminat si a solicitat Chinei sa foloseasca "punctele sale de sprijin" extraordinare pentru a constrange regimul de la Phenian sa abandoneze programele sale nucleare si... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 14:44
Statele Unite si Japonia intentioneaza sa treaca la "actiuni puternice" impotriva Coreei de Nord, care a efectuat saptamana trecuta al treilea test nuclear, o noua "provocare", a avertizat presedintele american Barack Obama, citat de AFP.
Barack Obama, care s-a intalnit cu noul premier nipon Shinzo Abe la Casa Alba, a dat asigurari ca Washington si Tokyo au aceeasi determinare in privinta necesitatii unor "actiuni puternice" ca reactii la comportamentul regimului stalinist de la Phenian.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat vehement noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord. Regimul de la Phenian a avertizat ca va efectua noi teste nucleare anul acesta. mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 14:59