Moment istoric in Coreea: Kim Jong Un accepta sa-si inchida situl de teste cu rachete

Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 07:08
778 citiri

Summit-ul dintre cele doua Corei de la Phenian a marcat un moment istoric: liderul Kim Jong Un a acceptat sa inchida definitiv si cu martori straini situl de teste balistice Tongchang-ri.

Anuntul a fost facut miercuri de presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, dupa intalnirea cu Kim.

"Nordul a acceptat sa inchida definitiv situl de testare a motoarelor de racheta Tongchang-ri si instalatia de lansare a rachetelor, in prezenta unor experti din tarile interesate", a precizat Moon Jae-in.

Pe de alta parte, Kim Jong Un a spus ca va merge intr-o noua vizita la Seul "in viitorul apropiat".

Cei doi lideri au facut practic un pas spre pace prin semnarea unui acord militar comun care elimina amenintarea unui conflict.

"A inceput o era fara razboi (...) nordul si sudul au decis sa elimine toate amenintarile din intreeaga Peninsula Coreana", a subliniat Moon Jae-in.

"Nu va fi un drum usor inainte, vor exista provocari si incercari, dar cu cat mai multe depasim, cu atat mai puternici vom deveni (...) Nu ne temem de provocari viitoare", a spus si Kim, citat de The Guardian.

Acordul semnat "va deschide un nivel mai inalt pentru imbunatatirea relatiilor" dintre cele doua Corei, a adaugat Kim.

Totusi, Kim nu a mentionat niciodata denuclearizarea in discursul sau, subiect atins doar de omologul sau din Sud, subliniaza sursa citata.

Summit-ul de la Phenian este a treia intalnire din acest an dintre Kim Jong Un si presedintele sud-coreean.

Donald Trump si Kim Jong Un s-au intalnit degeaba! Coreea de Nord nu renunta la arsenalul nuclearNoi tensiuni SUA - Coreea de Nord: Washingtonul cere mentinerea presiunii, Phenianul critica nerabdarea americanaCoreea de Nord acuza America ca planuieste in secret un razboiRaport ONU: Coreea de Nord nu a renuntat la inarmarea nucleara si cu rachete

B.B. ...citeste mai departe despre "Moment istoric in Coreea: Kim Jong Un accepta sa-si inchida situl de teste cu rachete" pe Ziare.com

#summit Coreea arme nucleare Kim , #Stiri International