Seulul vrea sa reia discutiile cu dictatorul Kim. Dar ce sta in spatele acestei hotarari?

Marti, 18 Iulie 2017, ora 20:54
864 citiri

In contextul unei Corei de Nord din ce in ce mai imprevizibile si din ce in ce mai capabile din punct de vedere militar, Coreea de Sud a venit cu o propunere pentru Phenian: sa se aseze la masa discutiilor.

Suh Choo-suk, din partea Ministerului sud-coreean al Apararii, a anuntat public luni ca Seulul invita la discutii Phenianul. A anuntat si un posibil loc de intalnire: satul de granita Panmunjom. Daca Nordul va fi de acord (pana acum nu a fost transmis niciun raspuns), ar fi prima discutie dupa 2015 intre guvernele celor doua tari vecine.

Propunerea lansata de Seul vine dupa o serie de demonstratii de forta ale Phenianului, legate de programul sau nuclear. In 4 iulie, Coreea de Sud a lansat o racheta balistica intercontinentala ce ar putea lovi Alaska.

Noul presedinte sud-coreean, liberalul Moon Jae-in, instalat in functie in mai, este adeptul tratativelor cu Nordul, fapt anuntat inca din campania electorala.

"Il voi intalni pe Kim Jong Un cand preconditiile rezolvarii chestiunii nucleare vor fi asigurate", declara el in mai, inainte de a se instala in functie, aminteste The Washington Post.

Daca va functiona sau nu aceasta strategie ramane de vazut. Acum e imposibil de spus. Totusi, e important de stiut de unde vine aceasta deschidere, dorinta de dialog a Sudului. Conform Washington Post, exista trei motive pentru care Seulul a ales sa actioneze asa:

1. Un conflict militar cu Coreea de Nord ar fi dezastruos pentru Sud

Intregul mapamond e atent la demonstratiile militare ale Phenianului si la felul in care avanseaza, din punct de vedere al tehnologiei, rachetele sale. Exista teama ca tara ar putea lansa o racheta nucleara care sa loveasca SUA.

Insa pentru Seul, amenintarea e deja acolo. Seulul se afla nici 50 de kilometri de Zona Demilitarizata. Orasul, care are 25 de milioane de locuitori, este in vizorul armelor Nordului. Daca Phenianul decide sa le foloseasca, ar putea face "macel" in timp record, arata publicatia.

Un studiu realizat in 2012 arata ca numai in prima zi a unui astfel de atac ar fi ucisi 64.000 de oameni. Chiar daca Coreea de Sud si aliatul sau american i-ar da replica, aceasta nu ar fi indeajuns de rapida pentru a evita masiva pierdere de sange, inclusiv in randul trupelor americane stationate in Coreea de Sud.

2. Sanctiunile nu afecteaza comportamentul Nordului

In relatia cu Coreea de Nord, s-a sperat ca presiunea pusa pe economie va da roade, convingand Phenianul sa renunte la programul sau nuclear. Ex ...citeste mai departe despre "Seulul vrea sa reia discutiile cu dictatorul Kim. Dar ce sta in spatele acestei hotarari?" pe Ziare.com

#Coreea Sud discutii Coreea Nord, #strategie Seul Phenian, #presedinte Coreea Sud strategie Kim Jong, #Coreea Nord program nuclear , #Stiri International