In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
934 citiri
In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe
Foto: Arhiva Pixabay

Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.

Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.

Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.

Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.

Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost temperate.

"Nu au fost limitate deloc, nici ca frecventa, nici ca substanta", a afirmat diplomatul citat de Reuters. Yun a insistat asupra incetarii testelor nucleare si cu rachete. La inceputul mandatului presedintelui Donald Trump, diplomatul primise instructiuni sa discute doar despre eliberarea prizonierilor. Acum "mandatul este mai extins", a afirmat oficialul din Departamentul de Stat.

Coreea de Nord a detonat anul acesta al saselea si cel mai puternic dispozitiv atomic experimental si a lansat o serie de rachete, inclusiv din categoria celor balistice intercontinentale, care teoretic ar putea ajunge pe teritoriul continental al SUA.

Posibilitatea combinarii unui focos nuclear cu o racheta cu raza lunga de actiune a alarmat administratiei Trump, care a lansat in aprilie o politica de presiune maxima asupra Phenianului. Pana in prezent, nu s-a observat insa un efect de descurajare, apreciaza Reuters. Pe 19 septembrie, la ONU, liderul de la Casa Alba a amenintat ca va "distruge com ...citeste mai departe despre "In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump amenintari Coreea Nord, #Kim Jong Un razboi nuclear, #razboi diplomatie SUA Coreea Nord , #Stiri International