Cartoful cel mai fierbinte pe care autoritatile din domeniul feroviar trebuie sa il gestioneze pe termen scurt este situatia CFR Marfa, iar compania si Ministerul Transporturilor au probabil cateva luni sa gaseasca solutii, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Zilele Feroviare.
"Pe termen scurt, cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie sa il gestionam este situatia CFR Marfa. Stim cu totii ca undeva la sfarsitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care, pe langa datoriile pe care le are, CFR Marfa va mai adauga cateva sute de milioane de euro. Avem probabil cateva luni ca sa gandim - in primul rand CFR Marfa si Ministerul Transporturilor, care e actionarul CFR Marfa - sa gasim solutii cum vedem evolutia companiei si activelor companiei in viitor", a spus Chiritoiu.
In acest sens, el a amintit ca autoritatea de concurenta a propus ca o parte dintre active sa fie preluate de CFR SA si in felul acesta sa se reduca volumul datoriilor pe care le are CFR Marfa.
"Stim cum se va sfarsi investigatia Comisiei Europene legata de CFR Marfa, dar nu stim inca suma pe care va trebui sa o returneze statului compania, in conditiile in care Ministerul Transporturilor sustine ca societatea are si niste obligatii legate de securitate nationala, care este normal sa fie compensate", a declarat recent, pentru AGERPRES, presedintele autoritatii de concurenta
El considera ca pana la sfarsitul acestui an se va primi o decizie in acest... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 17:20
Sansele ca CFR Marfa sa mai scape de insolventa si faliment scad pe zi ce trece.
Chiar ministrul Trasporturilor, Lucian Sova, a declarat ca a accelerat procesul de executare a companiei pentru ca, in cazul in care aceasta ar intra intr-adevar in insolventa, sa nu traga dupa sine si CFR SA.
La acest moment, viitorul CFR Marfa depinde de o decizie a Comisiei Europene, care ar putea obliga compania sa dea inapoi la stat circa 360 de milioane de euro. Chiar daca pana acum CE n-a spus clar ca va cere acest lucru, ministrul Sova sustine ca sursele sale ii indica o decizie nefavorabila pentru CFR Marfa.
In replica, mecanicii de locomotiva ii cer lui Sova sa-si faca bagajul si sa lase conducerea Ministerului Transporturilor cuiva care poate salva CFR Marfa de la disparitie.
Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul Transporturilor a declarat ca ceea ce se intampla acum la CFR Marfa nu i se pare moral, dar este, cu siguanta, legal.
Sova se referea la faptul ca societatile de stat in care actionar unic e ministerul pe care il conduce au ajuns sa se execute silit, riscand sa se scoata de pe piata. Mai exact, CFR SA executa silit CFR Marfa, in incercarea de a recupera de la aceasta o datorie de peste 800.000 de lei.
Povestea dificultatilor financiare ale CFR Marfa nu sunt noi. Ca sa circule pe calea ferata, aceasta societate trebuie sa plateasca o taxa catre CFR SA. Problema este ca unii dintre clientii importanti ai CFR Marfa, printre care Oltchim si Compania... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 11:13
Ceea ce se intampla acum la CFR Marfa este legal, desi nu este moral, spune ministrul Transporturilor, Lucian Sova, care explica: la CFR Marfa acum actioneaza un executor care valorifica niste bunuri - de ex. vagoane de marfa -, pentru a acoperi pierderile facute de companie. Bunuri care "asa generic vorbind, erau ale poporului" si acum sunt valorificate pentru a acoperi datorii facute de conducerea companiei prin felul in care a functionat - fie ca au fost oferte sub costuri si au beneficiat niste parteneri comerciali, fie ca s-au platit niste salarii. "Nu pot sa spun ca acest lucru este moral", afirma ministrul Transporturilor.
Reamintim ca CFR Marfa este in proces de executare, avand datorii istorice in primul rand la CFR SA. Executorul judecatoresc a pus sechestru pe bunurile CFR Marfa si le-a scos la vanzare.
"Nu am informatii detaliate, insa stiu ca este o procedura de vanzare a unui numar mare de vagoane pe Bursa Romana de Marfuri, exista niste imobile pentru care s-au facut publicitate de vanzare. Conturile sunt controlate de executorul judecatoresc de o maniera rezonabila, in sensul ca se monitorizeaza foarte atent veniturile si sunt permise inputuri catre compania de marfa doar atat cat sa-i asigure functionarea in parametrii pe care ii poate dezvolta acum. Alte extravagante nu sunt permise de executor", spune ministrul Transporturilor, Lucian Sovan, intr-un interviu acordat Agerpres.
Sova crede insa ca, pe undeva, desi e legal, ceea ce se intampla acum... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 20:17
20 de persoane au fost retinute, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul privind subevaluarea vagoanelor CFR Marfa destinate casarii.
Printre retinuti se numara si fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun, dar si alte persoane din conducerea centrala a institutiei.
De asemenea, au mai fost retinute si persoane din conducerea sucursalei Timisoara a CFR Marfa si presedintii comisiilor de casare din cadrul sucursalei.
Cei 20 de angajati ai CFR Marfa retinuti vor fi prezentati, joi, Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva.
DIICOT Timisoara a facut, miercuri, 63 de perchezitii in mai multe judete, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare.
Procurorii sustin ca "persoane din conducerea CFR Marfa ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casarii, cauzand un prejudiciu 6.313.748,52 euro".
Perchezitii au avut loc in Bucuresti, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.
Procurorii sustin ca in 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, s-ar fi constituit "un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 09:08
Seful Cailor Ferate Germane (Deutsche Bahn), Rudiger Grube, a declarat luni ca societatea pe care o conduce nu este interesata sa participe la privatizarea CFR Marfa.
Potrivit CEO-ului Deutsche Bahn, compania se axeaza in momentul de fata pe o crestere organica, nu pe achizitii, arata Mediafax.
"Suntem o companie foarte mare, nu este nevoie in acest moment de achizitii suplimentare. In prezent, ne concentram pe o crestere organica", a precizat Grube, la Bucuresti, intrebat daca privatizarea CFR Marfa starneste interes pentru societatea germana.
Privatizarea CFR Marfa: "E ca la domnisoare - nu e cand si-a propus sa se marite, ci cand vrea unul s-o ia"
Rudiger Grube a mentionat ca posibilele achizitii depind de ...citeste mai departe despre "Seful Cailor Ferate Germane: Nu suntem interesati de CFR Marfa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2015, ora 18:51
CFR Marfa are un nou director general, Dan Valentin Belcea, fost manager in cadrul firmei de publicitate Graffiti/BBDO, televiziunii Prima TV si al companiilor International Railway Systems (IRS) si Protan, cu activitati in domeniul feroviar, respectiv al deseurilor.
Belcea este absolvent al University of Pennsylvania-Philadelphia, PA- USA si anterior numirii in pozitia de director general a fost membru in Consiliul de Adminsitratie al CFR Marfa.
Pana la numirea lui Belcea, conducerea CFR Marfa a fost asigurata interimar de un director general adjunct, Pavel Barculet, dupa decesul fostului manager al companiei, Dragos Alexandru Draghici.
"Cu o mare experienta in managementul unor companii cu capital privat, cariera sa a inceput in Statele Unite ale Americii si a continuat in tara ca Chief Financial Officer la Graffiti/BBDO (intre 1993 si 1994), CB Investment SRL (1995-1996), sau general manager la Prima Tv (in perioada 1996 - 2002)", se arata intr-un comunicat al CFR Marfa.
Din anul 2005 pana in anul 2012 a ocupat functia de vicepresedinte - responsabil cu dezvoltarea strategica la International Railway Systems S.A., iar din ianuarie 2010 pana in prezent a ocupat functia de Chief Executive Officer la Protan SA.
Belcea este membru in CA al CFR Marfa din februarie 2013.
CFR Marfa este cel mai mare operator de transport feroviar de marfa din Romania, cu o cota de piata de 54,8 % la nivelul anului trecut. mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 15:37
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, joi seara, ca asteapta de la conducerea CFR Marfa un plan de restructurare care sa cuprinda mai multe masuri decat cea a disponibilizarilor, in conditiile in care s-a venit cu o propunere de concediere a unui numar de 1.000 - 1.200 de angajati. Potrivit acesteia, planul de restructurare a companiei se afla in lucru.
"Planul de restructurare trebuie sa il dea managementul de la CFR Marfa. Managementul lucreaza la acest plan. Au venit cu o propunere de disponibilizare a 1.000 - 1.200 de angajati. Eu astept - si i-am spus si managerului de la CFR Marfa - eu astept un plan de restructurare care sa includa mai mult decat disponibilizari. Chiar vreau sa vad: cate contracte poate sa obtina, care este perspectiva din acest punct de vedere, cum vede dezvoltarea, cum vede restructurarea si viabilizarea companiei, pentru ca cel mai simplu este sa vinzi vagoane si sa dai oamenii afara. Probabil ca la un moment dat va trebui sa se intample si lucrul acesta, dar nu vreau sa se intample numai asta. Asta ar trebui sa aduca managementul privat in plus fata de unul de stat si, pana acum, nu a adus asta nicaieri (in niciuna dintre companiile aflate in subordinea ministerului - n.r.)", a spus Manescu, la TVR1.
Seful de la Transporturi a explicat ca, dupa privatizare, CFR Marfa ar trebui sa devina o companie mai puternica, cu un parc de vagoane innoit, o companie care sa aiba posibilitatea sa semneze contracte, sa-si largeasca baza... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 07:45
CFR Marfa ar trebui sa evite acumularea de noi arierate, a declarat, luni, seful Misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter, adaugand ca planul de restructurare a companiei poate functiona.
"Conducerea companiei trebuie sa ia masuri pentru restructurarea acesteia, sa evite acumularea de noi arierate si rezultate financiare proaste, care sa fie preluate de bugetul de stat. Guvernul s-a angajat sa sustina aceasta echipa de conducere, bineinteles cautand in acelasi timp un investitor strategic", a spus Schaechter.
Intrebata daca insolventa CFR Marfa a fost luata in discutie in timpul negocierilor Guvernului cu FMI, Schaechter a subliniat ca "Guvernul trebuie sa ia in calcul toate optiunile".
"In acest moment este restructurarea. Eu cred ca acest plan trebuie sa functioneze in acelasi timp cu continuarea procesului de privatizare, dar daca acestea nu vor merge, Guvernul va trebui sa-si reconsidere optiunile,", a subliniat oficialul FMI.
Pe de alta parte, Andrea Schaechter a reamintit ca in discutiile din iulie nu s-a discutat despre Oltchim.
"Oltchim nu face parte din acesta. Guvernul continua eforturile sale de a rezolva problema companiei, dar aceasta nu face parte din programul cu FMI", a aratat seful Misiunii pentru Romania.
Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a anuntat, luni, ca privatizarea societatii CFR Marfa va fi finalizata pana la jumatatea anului 2015, dupa ce compania va trece printr-un proces de restructurare.
Privatizarea CFR... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:26
Compania CFR Marfa are un nou presedinte al Consiliului de Administratie (CA), administratorul Liviu Radu preluand aceasta pozitie dupa demisia lui Mustafa Aysun.
Surse din cadrul companiei au declarat joi seara, pentru Mediafax, ca Mustafa Aysun a demisionat de la conducerea CA, la mai putin de doua luni de la preluarea functiei.
CFR Marfa precizeaza ca Aysun Mustafa si-a dat demisia din functia de presedinte si de membru al Consiliului de Administratie in data de 3 aprilie 2013, respectiv 10 aprilie 2013, din motive personale.
"Membrii Consiliului de Administratie au luat act de decizia domniei sale, iar pentru buna desfasurare a activitatii societatii, tot in sedinta din 10 aprilie 2013, Liviu Radu, care detinea functia de membru, a fost numit presedinte al CA, in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale", potrivit sursei citate.
Economist si fost bancher, Aysun a fost numit sef al Consilului de Administratie al CFR Marfa in luna februarie, cand ministrul Transpoturilor Relu Fenechiu a anuntat noua conducere a companiei, care urmeaza sa fie privatizata.
In afara lui Aysun, restul administratorilor numiti la vremea respectiva sunt Alexandru Dragos Draghici (jurist), cu experienta managementul unor companii nationale si multinationale, Liviu Radu (inginer), Bogdan Constantinescu (economist), Dan Constantinescu (inginer), Ionut Georgescu (jurist) si Dan Belcea (economist), potrivit datelor anuntate de reprezentantii Ministerului... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 14:27