Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatizarile continua in 2013. Sase companii de stat se afla pe lista

Privatizarile continua in 2013. Sase companii de stat se afla pe lista


Sase companii la care statul este actionar majoritar vor intra in procesul de privatizare in prima jumatate a anului 2013, a declarat, miercuri, Ion Pisc, prim-vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS).

Aceste companii sunt Complexul energetic Oltenia, Complexul energetic Hunedoara, Electrocentrale Bucuresti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Electrica.

"In cazul Complexului energetic Oltenia, spre exemplu, cifra de afaceri anuala depaseste un miliard de euro, combinatul producand 1/3 din energia necesara tarii", a afirmat Ion Pisc.

Potrivit acestuia, in cazul companiilor de stat care inregistreaza profit nu este recomandabila vanzarea pachetului majoritar de actiuni, ci doar vanzarea unor pachete minoritare.

Procese de privatizare aflate in derulare in Romania

Cel mai recent proces de privatizare din Romania a fost cel al companiei Oltchim masura ceruta de reprezentantii Fondului Monetar International in cadrul acordului cu Romania.

Privatizarea combinatului chimic din Valcea a fost anulata, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declarand ca Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Diaconescu nu a semnat. Privatizarea Oltchim a fost anulata

Si premierul Victor Ponta a precizat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine.

Ministerul Transporturilor a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie, obiectiv care va fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu.

CFR Marfa: Guvernul relaxeaza conditiile pentru privatizare, la fel ca in cazul Oltchim

Guvernul va relaxa semnificativ conditiile impuse eventualilor investitori la CFR Marfa in ceea ce priveste cuantumul garantiei si al taxei de participare la licitatia de privatizare, cum a procedat si in cazul Oltchim.

In ceea ce priveste privatizarea Tarom, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a inceput saptamana aceasta selectarea membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general la Tarom. Noua conducere a companiei aeriene va trebuie sa ofere o strategie pentru vanzarea a 20% din actunile companiei.

Ministerul Transporturilor incepe selectia managementului privat la Tarom

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2331 ori