Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Diaconescu nu a semnat. Privatizarea Oltchim a fost anulata

Diaconescu nu a semnat. Privatizarea Oltchim a fost anulata


Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.

El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.

"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Ministrul Economiei a mai declarat ca licitatia la Oltchim (OLT) a fost anulata deoarece actul normativ care reglementeaza procedura impune un termen clar de zece zile pentru semnarea contractului de privatizare, nu doar o posibilitate ca respectivul contract sa fie semnat in acest termen.

"Acolo este prevazut un termen clar de zece zile. Este termen clar", a spus Chitoiu.

Dan Diaconescu a castigat pe data de 21 septembrie licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu, noul actionar majoritar

Chitoiu a adaugat ca acordul de privatizare nu a fost incheiat pentru ca nu a fost selectat niciun castigator pentru pachetul de actiuni, dar nici pentru creantele detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Electrica la Oltchim, in valoare cumulata de 400 milioane de euro.

Chimcomplex nu a cumparat creanta Electrica asupra Oltchim

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organismul prin care s-a derulat privatizarea Oltchim, i-a cerut lui Diaconescu sa prezinte o dovada ca dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat sa le plateasca pentru actiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat saptamana trecuta ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului, ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Premierul a precizat atunci ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1822 ori