CFR Marfa: Guvernul relaxeaza conditiile pentru privatizare, la fel ca in cazul Oltchim

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 15:41
1811 citiri
CFR Marfa: Guvernul relaxeaza conditiile pentru privatizare, la fel ca in cazul Oltchim

Guvernul va relaxa semnificativ conditiile impuse eventualilor investitori la CFR Marfa in ceea ce priveste cuantumul garantiei si al taxei de participare la licitatia de privatizare, cum a procedat si in cazul Oltchim.

In acelasi timp, Guvernul solicita dovezi privind experienta in domeniu si resursele financiare.

Noul proiect al strategiei de privatizare a CFR Marfa, din data de 24 septembrie, impune o garantie de participare cuprinsa intre 3% si 20% din valoarea nominala a pachetului de actiuni si o taxa de participare in suma fixa de doar 20.000 euro.

Guvernul intentioneaza sa vanda prin licitatie cu strigare un pachet de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al CFR Marfa, precum si pachetul care va fi detinut de stat in urma conversiei datoriilor societatii in actiuni si cel rezultat in urma compensarii datoriilor CFR Marfa catre CFR S.A.

Ce prevedea vechiul proiect de privatizare a CFR Marfa

In proiectul de strategie aflat inca pe site-ul ministerului de resort, din data de 11 septembrie, este prevazut ca garantia de participare la licitatie care va fi impusa investitorilor interesati va reprezenta 20% din valoarea nominala a pachetului de actiuni scos la vanzare (52,7 milioane lei), iar taxa de participare la licitatie pentru fiecare investitor/grup de investitori se va ridica la 5% (13,1 milioane lei, respectiv 2,9 milioane euro) din valoarea nominala a pachetului de actiuni.

Valoarea nominala a intregului pachet de actiuni detinut de stat la CFR Marfa si oferit spre vanzare se cifreaza la 263,9 milioane lei.

O procedura similara a fost efectuata de Guvern si in cazul licitatiei pentru Oltchim, unde cuantumul garantiei de participare a fost redus in doua saptamani de la 34,4 milioane lei, valoare similara capitalului social, la 564.303 lei, iar taxa de participare la licitatie a fost fixata la doar 5.456 lei.

Pentru a fi admis la licitatia CFR Marfa, investitorul va fi obligat sa prezinte dovada ca detine resursele financiare si organizatorice necesare pentru a-si indeplini obligatiile individuale pe parcursul procesului de privatizare si postprivatizare.

Stadiul privatizarii CFR Marfa a fost analizat in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului, la final anuntandu-se ca proiectul hotararii de aprobare a strategiei se afla inca in proces de avizare si urmeaza sa fie transmis in final, dupa analizarea eventualelor observatii, si Ministerului Justitiei, "in forma refacuta".

Strategia de privatizare a CFR Marfa, la un pas de final. Vezi detalii

Ministerul a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie, obiectiv care va fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu.

Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar al SC Oltchim SA, a declarat ca este interesat si de preluarea CFR Marfa si a altor companii de stat.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor au declarat insa ca Dan Diaconescu nu va putea participa la privatizarea CFR Marfa, ca persoana fizica, ci doar asociat cu firme sau fonduri de investitii, care sa indeplineasca criteriile impuse de Ministerul Transporturilor referitoare la capacitatea financiara sau operationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#privatizare cfr marfa, #strategie privatizare CFR Marfa, #licitatie pachet CFR Marfa, #conditii privatizare CFR Marfa , #Management