Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Management privat: Statul reia procesul de selectie pentru marile companii

Management privat: Statul reia procesul de selectie pentru marile companii


Ministerul Economiei reia procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul institutiei, suspendat in vara odata cu incetarea contractului cu firma Pedersen & Partners.

"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), reia procedura de achizitie de servicii de asistenta pentru recrutare si plasare de personal de administrare in vederea selectarii membrilor consiliilor de administratie/consiliilor de supraveghere la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate in portofoliul Ministerului", se arata intr-un comunicat transmis marti seara de institutie.

Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

Romania va finaliza inainte de termen - luna martie a anului viitor - actualul acord cu FMI si va incheia o noua intelegere, care ar putea fi aprobata in board-ul institutiei in luna februarie.

Incheierea anticipata a acordului sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.

Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia urmau sa aiba management privat pana la finele lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz termenul era finele anului.
Printre companiile care urmau sa aiba conducere profesionista se numara si Hidroelectrica, dar procedura a fost amanata intrucat producatorul de electricitate a intrat in insolventa, in luna iunie.

In septembrie 2011 Guvernul si FMI au convenit sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat, in 2011 si 2012, la companiile Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Pentru selectarea managerilor profesionisti, Ministerul Economiei a incheiat in octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

In 31 mai 2012 contractul dintre cele doua parti a incetat "in conditii amiabile". Pedersen & Partners anunta in luna iunie ca acordul a incetat din cauza intentiei Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.

Ministerul Economiei anunta in luna iulie ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1815 ori