5.600 de salariati CFR Marfa vor fi disponibilizati

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 18:50
3053 citiri
5.600 de salariati CFR Marfa vor fi disponibilizati

5.600 de salariati ai Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa (CFR-Marfa) vor fi disponibilizati dupa ce, la finele primelor 10 luni din acest an, a fost constatata o diminuare a volumului de trafic de marfa cu circa 60%, comparativ cu perioada similara din 2008, a informat joi CFR, intr-un comunicat preuat de NewsIn.

"In conditiile in care multi producatori autohtoni si-au restrans activitatea, ca urmare a deteriorarii situatiei economice, volumul de marfuri transportat s-a micsorat in consecinta, acest fapt insemnand pentru CFR Marfa o diminuare a volumului de trafic cu aproximativ 60% (primele 10 luni 2009 comparativ cu aceeasi perioada 2008), si implicit diminuarea veniturilor", se arata in comunicatul societatii.

CFR Marfa arata ca, fiind o societate comerciala care functioneaza fara fonduri de la bugetul de stat, corelarea balantei venituri-cheltuieli se poate face doar prin adoptarea unor masuri drastice de reducere a cheltuielilor, ceea ce implica si renuntarea la un numar important de angajati.

De asemenea, operatorul de transport mentioneaza ca proiectul de reorganizare si restructurare a activitatii companiei a fost discutat cu reprezentantii sindicatelor incepand din a doua jumatate a anului 2008.

"Daca in prima faza s-a incercat adoptarea unor masuri care sa nu afecteze personalul, bilantul activitatii companiei la 10 luni a aratat ca pentru redresarea financiara a societatii este imperios necesara o astfel de masura, a carei aplicare s-a incercat a fi evitata pana acum.

Proiectul de reorganizare si restructurare vizeaza reducerea numarului de personal la toate nivelurile.

Astfel, vor fi disponibilizati 5.470 de angajati din personalul muncitori, respectiv 130 de angajati din personalul de conducere CFR Marfa", se explica in informarea CFR.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, declara in data de 11 decembrie ca 6.380 de angajati ai CFR Marfa, din cei aproximativ 16.220, vor fi disponibilizati, din martie, fara a beneficia de salarii compensatorii.

Ulterior, acesta a anuntat ca sindicalistii feroviari vor da in judecata in zilele de 17 sau 18 decembrie Ministerul Transporturilor si CFR Marfa pentru mentinerea proiectului privind concedierile colective si pentru ca nu au asteptat aparitia HG care sa cuprinda salariile compensatorii pentru cei 6.380 de salariati ce vor fi disponibilizati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salariat, # cfr, # marfa, # disponibilizari , #stiri CFR