Conducerea a aproape 100 de mari companii de stat va fi numita politic - a decis Camera Deputatilor

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 15:13
1283 citiri
Conducerea a aproape 100 de mari companii de stat va fi numita politic - a decis Camera Deputatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii au dat liber la numiri politice in managementul a zeci de mari companii de stat. Toate aceste societati fac parte din proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a depus la Parlament.

La inceputul anului, parlamentari ai coalitiei de guvernamant cereau sa fie scutite de obligatia de a-si alege management corporativ doar societatile Rasirom si Romtehnica si Administratia Nationale de Meteorologie.

Puterea propunea atunci modificarea OUG 109/2011, astfel incat Guvernul sa poata decide discretionar, printr-o simpla hotarare, care dintre companiile cu actionariat de stat vor mai fi obligate sa aiba management ales prin concurs si care pot avea conducere numita politic de Guvern.

In lunile care au urmat senatorii au crescut considerabil numarul societatilor care pot avea conducere numita. Printre numele adaugate pe lista erau: Tarom, Monitorul Oficial si Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), IAR, Romaero, Avioane Craiova, Romarm, Santierul Naval Mangalia, IOR Bucuresti, dar si alte societati, potrivit Profit.ro.

Iar acum deputatii au extins din nou lista cu peste 68 de societati. Astfel, pe lista publicata tot de jurnalistii de la Profit.ro au mai ajuns, printre altele, companiile: Hidroelectrica, Romgaz, Romsilva, Nuclearlecetrica, aeroporturile din Bucuresti, Constanta si Timisoara, portul Constanta, CFR Calatori si CFR Marfa, Posta Romana, Cupru Min, Unifarm, Santierul Naval 2 Mai, Metrorex, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Nationala de Investitii Rutiere, Transgaz si Transelectrica.

Motivul invocat de parlamentari pentru extinderea listei: procedurile "greoaie" de selectare a unui management profesionist ar intarzia crearea Fondului Suveran de Investitii.

Per total, aproape 100 de companii vor fi scutite de obligatia de a-si alege conducerea prin concurs. Pe langa acestea, scutirea s-ar mai aplica si in cazul "companiilor de apa si transport" fara ca numele acestora sa fie precizate.

Prin eliminarea obligatiei alegerii conducerii profesioniste in companii, parlamentarii PSD-ALDE incearca sa forteze infiintarea Fondului National de Investitii. Concretizarea proiectului a fost intarziata de Guvernul Tudose care a cerut aviz de la Eurostat pentru a-l demara.

USR acuza Guvernul ca pregateste un jaf masiv in spatele Fondului Suveran de InvestitiiCum va arata Fondul Suveran de Investitii: 27 de companii profitabile cu ...citeste mai departe despre "Conducerea a aproape 100 de mari companii de stat va fi numita politic - a decis Camera Deputatilor" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#companii stat conducere politica, #Fondul National de Investitii, #PSD ALDE modificari lege , #Stiri Finantare