Guvernul da startul angajarilor de MANAGERI PRIVATI in august

Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:43
1355 citiri
Guvernul da startul angajarilor de MANAGERI PRIVATI in august

Autoritatile vor demara in august procesul de selectie al noilor manageri care vor ocupa scaunele din varful companiilor de stat, se arata in Scrisoarea de intentie a autoritatilor romane catre FMI, potrivit NewsIn. 

Romania s-a angajat ca, pana la sfarsitul lunii august, sa elaboreze si sa aprobe legislatia privind companiile de stat, care va prevedea, printre altele, actiuni independente de audit, raportari trimestriale ale datelor financiare si control financiar din partea Ministerului Finantelor.

"Vom interzice prelungirea contractelor existente ale managerilor dupa data de 1 ianuarie 2012.

Pentru cele mai mari companii (desemnate pana la sfarsitul lui iulie) care vor ramane sub controlul statului, legislatia va specifica faptul ca toate pozitiile-cheie de conducere (inclusiv CEO si CFO) vor fi ocupate numai in urma unui proces deschis de selectie internationala, realizat de companii de resurse umane recunoscute la nivel international", se arata in Scrisoarea de intentie catre FMI.

Managerii marilor companii de stat vor primi "suficienta" autonomie pentru ca acestea sa poata functiona fara "interferente nejustificate", potrivit documentului.

Membrii consiliilor de administratie ale acestor firme vor fi selectati de catre actionari si verificati de experti independenti pentru a se asigura ca ei sunt pe deplin calificati sa isi exercite functiile.

Actualii manageri ai companiilor de stat si membrii consiliilor de administratie ale acestora pot participa la selectiile care vor demara la sfarsitul lui august, experienta lor profesionala urmand sa fie luata in considerare, se mai arata in document.

Echipele de management privat vor fi selectate pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru a putea fi instalate cat mai rapid, cu respectarea legii.

In cazul in care urmeaza sa fie vandute pachete de actiuni semnificative ale actionarilor minoritari, acest calendar va putea fi ajustat pentru a permite participarea noilor actionari in cadrul companiei. Punerea in aplicarea a acestor masuri ar putea necesita modificarea Ordonantei de Urgenta 3/2011, care plafoneaza indemnizatiile managerilor companiilor de stat, sustin autoritatile romane in Scrisoarea de Intentie catre FMI.

Guvernul s-a angajat sa reduca aproximativ 7.000 de posturi din companiile de stat pana la sfarsitul lunii septembrie, comparativ cu sfarsitul anului 2010, potrivit Anexei la Scrisoarea de intentie adresata Fondului Monetar International.

Cele mai mari reduceri de personal vor fi operate la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" S.A. - 3.000 de posturi pana la sfarsitul lunii iulie.

La CFR SA este prevazuta reducerea personalului cu 1.500 de posturi tot pana la sfarsitul lui iulie, iar la CFR Calatori este preconizata scaderea cu 1.000 de posturi pana la aceeasi data.

De la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) vor fi desfiintate 600 de posturi pana la jumatatea lunii iulie, iar la Termoelectrica este prevazuta reducerea cu 300 de posturi pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru Complexul Energetic Turceni este stipulata reducerea cu 200 de posturi pana la sfarsitul lunii septembrie. Alte 240 de posturi vor fi desfiintate pana la finele lui august din cadrul companiilor S.C. Electrificare CFR S.A. (110), S.C. Telecomunicatii C.F.R. S.A. (100), respectiv S. C. Interventii Feroviare S.A. (30).

Din cadrul companiei Posta Romana vor fi reduse cel putin 70 de posturi administrative, pana la sfarsitul lunii iulie, potrivit documentului, care mai prevede si reducerea cu aproximativ 900 de subunitati postale pana la aceeasi data.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajari management privat, #contracte manageri companii stat, #manageri privati, #loc munca , #stiri CFR