Consiliul Fiscal anunta ca arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie - iunie 2012, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale.
In 2011, tintele aferente arieratelor au fost atinse. In lunile martie si iunie 2012 insa, aceste tinte au fost ratate, atat in cazul bugetelor locale, cat si in cazul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat.
Cresterea arieratelor monitorizate de FMI in perioada martie - iunie a facut ca nivelul acestora sa se apropie de cel inregistrat in decembrie 2008, sustin reprezentantii Consiliului Consultatv.
Consiliul Consultativ adauga ca, daca se iau in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008.
Problema arieratelor la bugetele locale reflecta "o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii Finantelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)", se arata in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.
Consiliul Fiscal sustine masurile adoptate de Ministerul de Finante pentru echilibrarea bugetelor locale
Ministerul Finantelor a decis sa majoreze, prin rectificare bugetara, sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, cu scopul echilibrarii bugetelor locale pe anul 2012. Aceasta masura ar permite... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:01
Arieratele companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar International (FMI) vor fi reduse cu cinci - sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012, se arata in ultima Scrisoare de intentie cu FMI.
"Inregistram progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Anticipam ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu cinci pana la sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012", precizeaza documentul oficial.
Pe de alta parte, tintele privind arieratele Bugetului de Stat si ale autoritatilor locale au fost ratate in primul trimestru, in principal din cauza presiunilor de cheltuieli la nivelul spitalelor si autoritatilor locale.
Dupa un an de scadere a arieratelor si facturilor neplatite la nivelul bugetului general consolidat, la inceputul anului 2012 arieratele au crescut, fapt ce a condus la neindeplinirea tintelor programului, atat pentru bugetul de stat, cat si pentru bugetele locale.
Arieratele au crescut cu 73 milioane lei, situandu-se acum la aproximativ 0,2% din PIB (fiind concentrate mai ales la autoritatile locale). La intreprinderile de stat monitorizate in cadrul programului, in primul trimestru al anului 2012 arieratele s-au mentinut la 2,7% din PIB, sub plafonul indicativ prevazut in program. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 20:17
FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor."Problema marilor companii de stat va fi mult mai bine monitorizata in noul acord, iar FMI apreciaza ca prin privatizarea societatilor viabile se va asigura si o finantare mai ieftina a deficitului bugetar", au declarat sursele citate.
Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta, la Viena, ca urmatorul acord cu Romania va cuprinde tinte clare privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice.
Potrivit FMI, arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridicau in noiembrie anul trecut la 7 miliarde lei, inclusiv restante privind obligatiile bugetar.
La sfarsitul saptamanii trecute, experti din mai multe ministere si consilieri ai premierului Emil Boc au discutat la Palatul Victoria, despre noile bugete de venituri si cheltuieli ale companiilor de stat, care urmeaza sa fie aprobate de Guvern in forma finala in luna februarie.
Ministerul Economiei a anuntat ca va cere Guvernului un nou mandat pentru a initia privatizarea sau vanzarea de actiuni minoritare la companiile din energie, dupa ce a primit si in anii... mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 14:13
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca fiecare dintre cele zece companii monitorizate sa reduca trimestrial arieratele cu 2,5%, diminuarea urmand sa fie efectuata incepand cu al treilea trimestru al acestui an, informeaza Mediafax.Executivul si FMI au convenit, in luna februarie, un grafic de limitare in 2010 a pierderilor fara subventii, taxe si dobanzi, la nivelul celor zece companii de stat monitorizate, pana la 1,3 miliarde lei la finele lunii martie si la 2,6 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie.
Tintele pentru primul si al doilea trimestru au fost incluse in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by convenita cu FMI la inceputul lunii februarie, iar urmatorul prag a fost stabilit la evaluarea din ultimele doua saptamani.
Lista companiilor monitorizate cuprinde:
- Compania Nationala de Cai Ferate CFR
- Societatea Nationala de Transport CFR Calatori
- Compania Nationala a Huilei
- Termoelectrica
- Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale
- Metrorex
- CFR Marfa
- Electrocentrale Bucuresti
- Societatea Comerciala Electrificare CFR
- Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare
Guvernul si FMI au convenit anterior ca evolutiile financiare ale acestor companii de stat sa fie monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii. mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 18:47
Compania Nationala a Huilei (CNH) este singura, dintre cele 10 societati de stat monitorizate in cadrul acordului cu FMI si UE, care va continua sa primeasca subventii si in 2010, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, citat de NewsIn. "Am avut trei discutii cu reprezentantii FMI si CE.
Singura companie, dintre cele zece monitorizate, pentru care sunt acceptate subventiile si in 2009 si in 2010 este CNH", a spus Tudor Serban.
Companiile monitorizate sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
In urma uneia dintre intalnirile cu expertii internationali, el declarase ca, in 2010, cel mult 3 firme mari vor mai primi subventii, respectiv C.N. a Huilei, CFR Calatori si Infrastructura. mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 09:17
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si alte institutii implicate trebuie sa transmita Fondului Monetar International informatii ca un sistem de monitorizare a companiilor publice este pus in practica pana la prima analiza a expertilor FMI, conform Newsin.Angajamentul este inclus in memorandumul tehnic atasat scrisorii de intentie, documente publicate miercuri de FMI.
Miercuri dimineata, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat la un post de televiziune ca prima analiza trimestriala a indeplinirii conditiilor acordului va avea loc in august, cand o misiune a Fondului va sosi la Bucuresti.
Memorandumul prevede ca, in perioada programului de finantare - ce se intinde pe doi ani -, guvernul trebuie sa demonstreze FMI ca a impus la companiile publice sanctiuni, precum reducerea remuneratiilor sau demiterea conducerii, daca tintele bugetare ale acestor societati si obiectivele de restructurare nu sunt respectate.
Dupa a doua misiune de monitorizare a Fondului si dupa ce sistemul de monitorizare a companiilor publice a fost imbunatatit, memorandumul prevede ca vor fi fixate tinte trimestriale orientative pentru 2010 legate de bilant - castiguri inainte de dobanzi si impozite -, fara a lua in calcul subventiile, pentru cele mai mari 30 de societati publice dupa volumul cheltuielilor din 2009.
De altfel, FMI a impus Ministerului Finantelor un calendar strict de raportare a datelor catre institutia cu sediul la... mai mult
Joi, 11 Iunie 2009, ora 09:43
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat marti ca va discuta cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) despre stergerea datoriilor unor companii de stat aflate sub autoritatea ministerului, relateaza NewsIn. "Acest lucru vrem sa-l discutam si cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, in ideea de a curata (n.r.companiile de datorii).
Vrem sa utilizam aceasta forma de ajutor de stat pentru a nu introduce acest balast in cele doua companii (n.r.care vor fi infiintate in urma reorganizarii strategiei energetice)", a afirmat Adriean Videanu.
Potrivit ministrului, este posibil ca aceste stergeri sa fie facute inainte sau concomitent cu formarea celor doua companii. "In opinia mea, poate fi in zona ajutorului de stat eligibil.
Acest lucru reiese si din evaluarea pe care consultantii, avocatii nostri au facut-o si cred ca vom avea suficiente argumente pentru a convige Comisia in legatura cu acest lucru", a adaugat Videanu.
Ministrul Adriean Videanu a declarat la inceputul lunii aprilie ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), Compania Nationala a Huilei (CNH) si Compania Nationala a Uraniului (CNU), aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, urmeaza sa fie monitorizate timp de doi ani, in urma acordului cu FMI.
Potrivit secretarului de stat in cadrul ministerului economiei, Tudor Serban, aceasta monitorizare consta in faptul ca aceste institutii de stat nu au voie sa majoreze salariile si vor urma o politica de restructurare... mai mult
Marti, 26 Mai 2009, ora 16:08