Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul si FMI discuta despre un deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB

Guvernul si FMI discuta despre un deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB


Guvernul si FMI discuta pentru anul viitor despre o tinta de deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB, nivel care sa poata fi majorat in semestrul II pana la maxim 2,5% daca firmele de stat vor fi restructurate, astfel incat deficitul final incluzand pierderile acestor companii sa nu depaseasca 3%.

Deficitul bugetar de 1,9%-2,1% din PIB este calculat in termeni cash.

Tinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% in sistemul european de calcul ESA 95 (care include si pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% in termeni cash echivaleaza cu 2,3-2,4% din PIB in sistem ESA.

Discutiile dintre Guvern si FMI pentru stabilirea tintei de deficit pe 2012 vor continua in urmatoarele zile, iar concluziile vor fi prezentate duminica presedintelui Traian Basescu, au declarat surse oficiale prezente la discutiile de miercuri seara dintre liderii coalitiei si oficialii Fondului.

"Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe o crestere economica in jurul a 2%. Pentru deficitul bugetar sunt inca discutii, dar cifrele sunt cuprinse la acest moment intre 1,9% si 2,1% din PIB, cu mentiunea ca in semestrul II al anului viitor, pe fondul unei evolutii economice incurajatoare si daca restructurarea companiilor de stat va conduce la diminuarea pierderilor, deficitul bugetar sa poata fi majorat pana la maximum 2,5%, astfel incat, incluzand si pierderile acestor companii, sa nu depaseasca limita de 3% din PIB", au aratat sursele.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzand si pierderile unor companii de stat, este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB.

In ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI, Guvernul a redus lista companiilor de stat ale caror pierderi trebuie avute in vedere la calculul deficitului bugetar de anul viitor, de la 30 la doar 10 societati, prin scoaterea din evidenta a aeroporturilor si CET-urilor locale.

Un studiu recent al Bancii Mondiale releva ca un sfert din cele 154 companii de stat monitorizate au acumulat pierderi care ajung si la sute de mii lei/angajat si doar 14 dintre unitatile de stat au avut profit peste media sectorului privat, societati pentru care Guvernul a amanat multi ani restructurarea si le-a sustinut puternic cu subventii.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca in discutiile cu premierul, ministrii si guvernatorul BNR Mugur Isarescu s-a stabilit ca linie comuna o abordare prudenta a bugetului, cu o crestere economica de 1,5-2% in 2012 si un deficit deficit bugetar de aproximativ 1,9% din PIB in termeni cash.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat recent ca proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe o crestere economica in jurul a 2,1%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1234 ori