Franks: arieratele statului au fost aproape eliminate

Sambata, 26 Martie 2011, ora 15:53
1393 citiri
Franks: arieratele statului au fost aproape eliminate

Arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislatia permite un control mai bun, astfel ca in viitorul acord atentia va fi orientata spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problema serioasa, afirma seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"La nivel central si la nivelul asigurarilor sociale suntem foarte aproape sa eliminam in totalitate arieratele. Este o realizare foarte importanta in cadrul programului. Vrem sa ne asiguram ca in viitor facturile neplatite sunt achitate inainte ca ele sa devina arierate", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.

El a aratat ca cea mai mare problema in viitorul program o constituie arieratele din sectorul companiilor de stat, care sunt cu mult mai mari decat cele guvernamentale.

"Este o zona (arieratele companiilor de stat - n.r.) pe care nu ne-am axat in acordul actual si asupra careia ne vom indrepta atentia in viitor", a spus Franks. Oficialul FMI a adaugat ca sunt mai multe metode prin care poate fi rezolvata problema arieratelor acumulate de companiile de stat.

Prima solutie ar fi ca societatea respectiva sa devina viabila din punct de vedere financiar, astfel incat sa aiba suficienti bani pentru a plati datoriile. In cazul in care o astfel de solutie nu va putea fi realizabila, exista varianta unui acord cu creditorii pentru restructarea datoriilor sau, in ultima instanta, declararea falimentului.

"Arieratele din acest sector sunt cu mult mai mari decat cele de la nivel central.

Este o problema serioasa, care trebuie rezolvata, dar va necesita timp pentru a dezvolta intreaga strategie", a continuat seful misiunii FMI in Romania.

Franks a reiterat ca FMI nu va impune conditii privind privatizarea anumitor companii de stat, decizia privind vanzarea, restructurarea sub actionariatul statului sau inchiderea acestora apartinand statului.

In noul acord cuFMI, lista societatilor de stat monitorizate va fi extinsa prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord pentru a fi urmarite atat pierderile, cat si arieratele. 

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#arieratele statului, #fmi, #franks , #stiri FMI