Premierul Dacian Ciolos a declarat ca CNADNR, in structura actuala, este un "colos cu picioare de lut", iar fara o restructurare a mecanismelor de investitii nu va performa.
Intrebat de Hotnews care sunt investitiile semnificative facute din bani publici despre care vorbea ministrul Anca Dragu, dat fiind ca pe infrastructura mare de transport nu se vede mare lucru, premierul Dacian Ciolos a afirmat ca in noiembrie anul trecut marile proiecte de investitii erau blocate, inclusiv pe infrastructura mare de transport.
Astfel, nu erau facute exproprierile, nu existau avizele si autorizatiile de construire, in cazul autostrazii Campia Turzii-Targu Mures, lipseau acordul de mediu - in cazul tronsonului Lugoj-Deva, sau existau lucrari efectuate fara autorizatia de construire - in cazul autostrazii Sebes-Turda.
El a spus ca au fost deblocate avizele, exproprierile, ca acum sunt mari santiere unde se lucreaza intens, dar ca este un sistem de investitii in infrastructura care si-a atins ...citeste mai departe despre "Ciolos: CNADNR e un colos cu picioare de lut, care nu va performa fara restructurare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 August 2016, ora 14:36
Firma spaniola Copisa Constructora Pirenaica va construi varianta de ocolire rutiera a orasului Targu Mures, cu o lungime de 11,6 kilometri, printr-un contract de 167,1 milioane lei (38,1 milioane euro), inclusiv TVA, atribuit de CNADNR.
Lucrarile au fost adjudecate luni pentru pretul cel mai scazut, in urma unei licitatii deschise unde CNADNR a primit 13 oferte, din care 7 au fost admise, conform
Mediafax.
Proiectul a fost atribuit pentru suma de 134,7 milioane lei fara TVA, reprezentand putin peste 50% din valoarea estimata initial, de 252 milioane lei fara TVA.
Contractul are o durata de patru ani si va fi finantat cu bani europeni si fonduri de la buget.
Constructorul spaniol selectat este parte a unei asocieri care a castigat in vara anului 2012 un contract de 149,7 milioane lei pentru reabilitarea DN 66 intre Bumbesti Jiu si Petrosani. mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 16:00
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, sustine ca tronsonul de autostrada Targu Neamt-Targu Mures ar putea fi realizat din banii obtinuti din acciza la combustibili, introdusa la 1 aprilie, in timp ce finantarea pentru tronsonul Ungheni-Iasi-Targu Neamt va fi asigurata din Fondul de Coeziune.
Dan Sova a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Iasi, ca tronsonul de autostrada Targu Neamt-Targu Mures va fi realizat din banii obtinuti din acciza la combustibili, introdusa la 1 aprilie, el apreciind ca lucrarile ar putea fi terminate pana la inceputul anului 2019.
"Tronsonul Targu Mures-Targu Neamt costa foarte mult si este si foarte dificil de facut, pentru ca este prin munte. Am propus premierului si vom analiza in guvern ca finantarea sa fie asigurata din acciza introdusa la 1 aprilie. Din acciza se ajunge la incasari anuale de 500 de milioane de euro. Este foarte posibil sa introducem aceasta bucata de autostrada pe acciza", a declarat ministrul Dan Sova.
El a afirmat ca in luna iulie se va proceda la o rectificare pozitiva pe bugetul CNADNR, in care vor fi prinsi banii colectati din acciza pe combustibili in perioada 1 aprilie - 30 iunie.
Potrivit lui Sova, celalalt tronson al autostrazii Ungheni-Iasi-Targu Mures, respectiv Ungheni-Targu Neamt, va fi realizat din Fondul de Coeziune, anuntul licitatiei pentru efectuarea studiului de fezabilitate urmand sa fie publicat in cel mult zece zile. Sova a spus ca lucrarile la tronsonul Ungheni - Iasi-... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 09:02
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va acorda in februarie patru contracte, estimate la 875,55 milioane lei, (204 milioane euro), fara TVA , pentru intretinerea drumurilor administrate de directiile Bucuresti, Cluj, Craiova si Brasov in perioada 2012-2014.
Pentru fiecare licitatie, CNADNR va incheia cu firmele castigatoare un acord cadru pentru intretinerea drumurilor atat pe perioada iernii, cat si pe timpul verii. Acordurile cadru vor contine contracte subsecvente. Lungimea totala a drumurilor administrate de cele patru directii este de aproximativ 8.700 kilometri.
Prima licitatie, pentru 2.000 de km de drum
Prima licitatie se refera la intretinerea drumurilor de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova, in lungime totala de 2.000 km. Contractul are o valoare estimata de 135,04 milioane lei, fara TVA, si a fost impartita in patru loturi corespunzand fiecarei filiale judetene.
Astfel, pentru Sectia Turnu Severin valoarea maxima a contractului este de 22,29 milioane lei, pentru Targu Jiu de 32,91 milioane lei, pentru filiala Ramnicu Valcea de 50,6 milioane lei si pentru sectia Slatina de 29,22 milioane lei.
Termen limita pentru primirea ofertelor este 9 februarie, acestea urmand sa fie deschise a doua zi.
Licitatie pentru intretinerea drumurilor de la Directia Bucuresti
A doua licitatie, de 251,24 milioane lei, fara TVA, vizeaza intretinerea drumurilor de la Directia Bucuresti (2.500 km),... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 19:12
Compania americana Bechtel are de primit restante de peste 111 milioane euro, din care peste 21 milioane euro reprezinta TVA, din partea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
"Pentru proiectul Autostrada Brasov - Cluj - Bors, in anul 2010, bugetul aprobat initial a fost de 977 milioane lei, iar datoriile inregistrate in luna ianuarie 2010 se ridicau la 903 milioane lei, din care 867 milioane lei numai la constructor. Totodata, in anul 2010 lucrarile s-au concentrat pe sectiunea Campia Turzii - Gilau, pentru punerea in functiune a tronsonului Campia Turzii - Turda, valoarea acestora fiind de circa 99 milioane euro. Pentru plata datoriilor au fost aprobate in luna decembrie 2010 doua Hotarari de Guvern prin care au fost alocati din fondul de rezerva la dispozitia guvernului 16 milioane euro", spun reprezentantii CNADNR.
Compania de Drumuri precizeaza ca pentru Sectiunea 2B Campia Turzii - Gilau, pusa in functiune, costul pe kilometru se ridica la circa 16 milioane euro / km, fata de circa 5,4 milioane euro/km la contractare.
"Pana in prezent, desi a fost atacata doar 26% din lucrare, din care in operare 12,5%, cheltuielile se ridica la 5,2 miliarde lei (Bugetul alocat Autostrazii Transilvania in perioada 2004 - 2011). Sunt demarate negocieri cu antreprenorul pentru stabilirea unui program de lucrari in perioada 2011 - 2012 si reducerea costurilor de constructie", mai spun specialistii CNADNR.
Studiul de Fezabilitate si... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 14:18
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va aloca 5.191.120 lei, fara TVA, pentru reparatii la podul pe DN1 km 375+769 peste raul Mures la Partos (jud. Alba), potrivit unui anunt de participare publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice, informeaza NewsIn.In acest sens se va organiza o licitatie deschisa.
Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 25 mai, ora 15:00, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 1 iunie, ora 09:00.
Ofertele vor fi deschise in aceeasi zi, 1 iunie, ora 10:00.Perioada minima pe parcursul careia ofertantul trebuie sa isi mentina oferta este de 90 de zile (de la termenul limita de primire a ofertelor).
Durata contractului sau termenul pentru finalizare este de sase luni incepand de la data atribuirii.
Potrivit anuntului de participare, banii provin de la bugetul de stat.Operatorii economiei care doresc sa participe la licitatie trebuie sa fi avut cifra medie de afaceri in ultimii trei ani de 10.382.240 lei (IMM-urile beneficiaza de 50% reducere).
De asemenea, se solicita o garantie de participare de 51.900 lei, precum si o garantie de buna executie de 7% din pretul contractului fara TVA. IMM-urile beneficiaza de 50% reducere. mai mult
Joi, 13 Mai 2010, ora 12:27