Doar 10 companii de stat cu pierderi, incluse in deficitul bugetar

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:23
1334 citiri
Doar 10 companii de stat cu pierderi, incluse in deficitul bugetar

Guvernul si FMI au convenit ca numarul companiilor de stat cu pierderi ce vor fi incluse in calculul deficitului bugetar va fi redus de la 30 la 10 societati, fiind scoase din evident aeroporturile si CET-urile locale, conform Mediafax.

La finalul misiunii de evaluare din mai-iunie, Guvernul si FMI au stabilit sa includa in calculul deficitului bugetar si pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, inclusiv titluri emise de Fondul Proprietatea, societatile fiind astfel obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.

Decizia a fost luata dupa ce Eurostat a anuntat ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Pe lista celor 30 de companii erau incluse: Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Fondul Proprietatea, Metrorex, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Calatori, Radiocomunicatii Navale Radio Constanta, CFR Infrastructura, Termoelectrica, Acvavalor, Aeroportul Arad, Aeroportul Iasi, Aeroportul International Baia Mare, Aeroportul Satu Mare, Aeroportul Stefan Cel Mare Suceava, Aeroportul Transilvania-Targu Mures, Aeroportul Tulcea, centralele de termoficare Aqua Calor, CET Brasov, Citadin Hundedoara, Edil Therma Hunedoara, Goscomloc, Gospodarie Oraseneasca, Rominservices Therm, Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, Ecoterm, Termica, Termloc, Uzina Termica Comanesti.

Ultima scrisoare de intentie convenita de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, aprobata saptamana trecuta de Guvern, releva insa ca lista a fost semnificativ restransa, la doar zece companii de stat.

Pe lista au fost astfel mentinute doar CN Huilei, CNADNR, Fondul Proprietatea, Metrorex, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Calatori, Radiocomunicatii Navale Radio Constanta, Compania Nationala de Cai Ferate CFR si Termoelectrica.

Din cele 20 de companii eliminate din lista, unele inregistreaza pierderi la nivelul anului trecut, precum CET Brasov (59,9 milioane lei), Centralele de Termoficare Aqua Calor (3,6 milioane lei) sau Uzina Termica Comanesti (996.000 lei), iar altele, precum o parte din aerogari, sunt pe profit.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobata recent de Guvern, deficitul bugetar in metodologia europeana este prevazut sa scada la 4,4% din PIB in acest an, la 3% din PIB in 2012, la 2,5% din PIB in 2013, respectiv la 2,2% din PIB in 2014.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat insa, in urma cu doua saptamani, ca deficitul bugetar va depasi anul viitor tinta de 3% din PIB dupa metodologia europeana de calcul, chiar si intr-un scenariu optimist in care cresterea economica va fi de 4%, si ca Guvernul ar trebui sa identifice urgent masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu circa un procent din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companie stat, #companie stat pierdere, #deficit bugetar, #deficit, #calcul deficit bugetar, #guvern fmi, #lazea , #stiri FMI