Autostrada Sebes-Turda este accesibila doar "regilor asfaltului"

Luni, 22 Iulie 2013, ora 11:55
4289 citiri
Autostrada Sebes-Turda este accesibila doar "regilor asfaltului"

Primii 70 de kilometri din viitoarea autostrada Sebes-Turda au fost scosi la licitatie de Compania Nationala de Autostrazi, intr-un contract-gigant de 565 de milioane de euro. Conditiile solicitate de stat sunt pe masura, astfel incat doar cele mai mari dintre companiile de constructii romanesti pot spera la un lot din lucrare.

La jumatatea lunii septembrie vom cunoaste castigatorii primelor patru loturi din autostrada Sebes-Turda daca procedura de atribuire va decurge conform planurilor, potrivit cererii de oferte publicata de CNADNR.

Valoarea estimata a contractului ce presupune construirea a 70 de kilometri din proiectul de autostrada Sebes-Turda este de 565 de milioane de euro. Finantarea va fi asigurata in proportie de 85% din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Transport, iar 15% din partea statului roman.

Lucrarile sunt impartite in patru loturi, de 17 km, 24,2 km, 12,5km si respectiv, 16,3 km. Durata contractului se intinde pe o perioada de aproape sase ani.

"Suntem obligati sa finalizam autostrada pana in 2016, pentru ca am reusit sa o introducem pe alocarea financiara 2007 - 2013", declara in urma cu o luna, Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura Dan Sova.

Avand in vedere dimensiunea contractului, conditiile de eligibilitate impuse de stat sunt foarte restrictive, astfel incat doar asocieri intre cele mai mari companii de constructii din Romania pot participa la licitatie.

Cifra de afaceri globala din ultimii trei ani a ofertantilor trebuie sa fie mai mare de 128 de milioane de euro pentru lotul 1, de 150 de milioane de euro pentru lotul 2, de 109 milioane de euro pentru lotul 3 si de 119 milioane de euro pentru lotul 4.

In plus, "ofertantul trebuie sa faca dovada ca a prestat (a dus la bun sfarsit) in ultimii 3 ani cel putin un contract de elaborare Proiect Tehnic pentru lucrari de constructii noi/ reabilitari /modernizari/ largiri de drumuri nationale si/ sau drumuri expres si/ sau autostrazi si/ sau drumuri judetene, in lungime totala de minim: 15 km pentru lotul 1, 20 km pentru lotul 2, 10 km pentru lotul 3 si 15 km pentru lotul 4", se arata in anuntul CNADNR.

Traseul autostrazii Sebes-Turda

Proiectul autostrazii Sebes-Turda

Proiectul autostrazii incepe din centura municipiului Sebes si trece prin spatele localitatii Lancram, dupa care se face traversarea peste drumul national. La km 3 se face traversarea [este raul Sebes, iar la km 7 are loc traversarea raului Mures.

La km 8, in zona "lacului fara fund", are loc coborarea si intrarea pe autostrada in Alba Iulia. Dupa aceea, drumul continua in paralel cu drumul de centura. La iesirea din Alba Iulia, in zona paraul Iovului, la km 16, autostrada trece pe partea stanga, in directia spre Turda si mai intersecteaza o data drumul national, in zona Oiejdea. Aici se face din nou intersectarea cu drumul national si are loc trecerea pe partea dreapta, la km 21.

La Teius, la km 25-26 are loc coborarea si urcarea pe autostrada, in zona garii, la intersectia cu DN 14 B. Se ocoleste municipiul Aiud si continua pe partea dreapta, in paralel cu drumul national. Dupa Miraslau, la km 50, autostrada trece prin stanga localitatii Unirea. La km 70 va fi legatura cu autostrada Campia Turzii-Turda.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#autostrada Sebes Turda, #harta autostrada Sebes Turda, #constructie autostrada Sebes Turda , #Companii constructii