Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis, miercuri, ca, dobanda-cheie ramane neschimbata. De asemenea, a prezentat si statistica referitoare la investitiile straine directe (ISD) in tara noastra, aferente anului 2014.
Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, consiliul de administratie al BNR a hotarat urmatoarele:
Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an;Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Acest lucru inseamna ca BNR nu mai da semnale pentru ieftinirea creditelor in lei.
Investitiile straine directe in 2014
BNR a mai transmis ca fluxul net de investitii straine directe (ISD) in anul 2014 a atins nivelul de 2,421 miliarde euro, in scadere fata de valoarea atinsa in 2013, care a fost de 2,712 miliarde euro.
Criza muta investitiile catre noi: vor urma cinci ani de infuzii ...citeste mai departe despre "Anunturi de ultima ora de la BNR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 15:43
Romania va putea intra in zona euro abia dupa ce o autostrada va trece Muntii Carapati, pentru a permite si dezvoltarea altor zone decat cateva enclave unde s-au concentrat investitiile straine, Bucurestiul fiind pregatit sa treaca la euro, dar este tras in jos de Las Fierbinti, spune Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a reluat tema autostrazii care sa treaca muntii intrebat de ce cresterea economica din ultimii ani nu se regaseste in buzunarele romanilor si de ce cresc discrepantele regionale, care duc, practic, la doua Romanii, cu realitati diferite.
"Cand cineva studiaza eonomia are producerea venitului si distributia. Faptul ca Romania are distributia mai mult sau mai putin polarizata, ca Romania se dezvolta polarizat, in cateva enclave, mai ales in zone in care sunt investisii straine directe, Bucuresti, Constanta, Craiova, Pitesti, cateva zone din Transilvania, tine de altceva decat de un indice agregat care este legat de cresterea economica.
Cresterea economica este evidenta si n-o vedem intr-o singura cifra, avem crestere de productie industriala, 8-10% crestere de exporturi, dublarea exporturilor in cativa ani. In aceste cifre va asigur ca n-ai cum sa minti, ca nu e vorba doar de statistica noastra, e vorba de statistica celuilalt. Deci, cand tu exporti, celalalt importa. Dar ca este vorba despre un alt tip de crestere economica fata de ceea ce eram noi obisnuti, sau cel putin generatia mea, echilibrata, repartizata rational pe intreg teritoriul tarii, este... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 16:12
Investitiile straine vor continua sa fie suportul pentru o crestere economica accelerata, care sa permita Romaniei sa recupereze decalajele fata de celelalte state dezvoltate europene, dar formarea capitalului intern trebuie concomitent sustinuta, considera viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"Fara indoiala, capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapida a cresterii economice si o restrangere a decalajelor. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne uitam la capitalurile interne", a spus Olteanu la o conferinta de specialitate organizata de Banca Nationala a Romaniei.
Oficialul BNR a reamintit ca in ultimii 20 de ani actionarii romani s-au capitalizat pe ei si au decapitalizat companiile, chiar daca in mod legal. Totodata, Olteanu a mai aratat ca principiul "distrugerii creatoare" lasat sa functioneze de la primele momente ale capitalismului, prin care intreprinzatorul slab, hedonist, era scos din piata de intreprinzatorul intelept, nu mai este atat de simplu in ziua de astazi.
"In globalizarea de azi, intreprinzatorul hedonist este sursa de capital pentru altii mai intelepti din Monte Carlo, din Dubai (...) Trebuie sa ne ingrijim si de capitalurile interne", a explicat Olteanu.
Oficialul BNR apreciaza ca industria si serviciile au capacitatea de a scoate Romania din criza, fapt dovedit si de datele de structura din contul curent al balantei de plati, unde se observa cresterea exporturilor pe baza industriilor cu valoare adaugata mare, cu grad... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 15:22
Multe lacrimi puse in carca instabilitatii politice, care a caracterizat o buna parte a anului 2012, au fost lasate sa cada pe altarul economiei. Printre acestea, la loc de frunte, cele provocate de caderea ponderii a ceea ce se considera a fi detinerile straine de titluri de stat romanesti.
De unde aceasta pondere urcase spre o cincime in primavara, a coborat in toamna la numai 5%. Vai, investitorii! Au fugit investitorii straini, speriati de instabilitatea politica din Romania!
Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras! Si nu dintr-un alt motiv decat din acela ca ceea ce au abandonat "investitorii straini", luandu-si bagajele si plecand, au preluat bancile din Romania! De parca acestea, cu unele derizorii exceptii, n-ar fi tot straine. Doar in conceptia Bancii Nationale aceste banci sunt romanesti, in ideea ca sunt inscrise juridic in Romania!
Actionariatul lor este insa strain si, ca atare, stategia si tactica lor urmeaza strict ce spune acesta si nu ceea ce crede BNR ca le transmite. Si doar prin raportare la aceasta incadrare elucubranta a respectivelor banci, detinerile lor de titluri de stat trec a fi separate de cele ale "investitorilor straini".
In esenta, atat unele cat si celelalte sunt tot in maini straine si nu autohtone. Asa ca mutarea lor din anumite maini straine in altele tot straine nu prezinta de fapt nicio semnificatie. Titlurile de stat romanesti au fost si au ramas tot in maini straine!
De altminteri, sa precizam ca, in urma unor presiuni... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 12:02
Investitiile straine directe au crescut cu 30% in primele noua luni ale anului, la 1,109 miliarde de euro, potrivit datelor anuntate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Investitiile au finantat in proportie cu 30,2% deficitul de cont curent, in valoare de 3,67 miliarde de euro.
Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 556 milioane euro, iar creditele intra-grup 553 milioane euro.
In perioada ianuarie-septembrie 2011, investitii directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 861 milioane euro, potrivit datelor revizuite.
Investitiile straine atrase de Romania au inregistrat un trend descrescator incepand cu sfarsitul anului 2008, anul trecut atingand un minim al ultimilor noua ani, sub nivelul inregistrat in 2003, de 1,946 miliarde de euro.
Investitiile straine directe au atins recordul in anul 2008, cand au totalizat 9,5 miliarde euro, iar o suma apropiata a fost consemnata si in 2006, cand s-au inregistrat intrari de aproximativ 9 miliarde euro, din care o suma importanta a provenit din privatizarea BCR. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 12:40
Cat de sucit fata de realitati sunt privite lucrurile in tarisoara noastra s-a constatat copios cu prilejul recentei coborari a valorii leului la minimul istoric in raport cu moneda sa reper: euro. Insusi faptul ca s-a vorbit de un maxim istoric al cursului este o dovada, pentru ca era vorba, dimpotriva, de cea mai slaba valoare in euro a unui leu!
Mentinerea la suprafata lucrurilor adesea insala. Fara indoiala. devalorizarea leului aduce o povara in plus consumatorilor (caci, vai!, atatea dintre facturi sunt exprimate ilegal in euro, desi platile in Romania ar trebui sa fie facute potrivit legii in moneda nationala, si deci vor creste automat in lei). Si, ca atare, oamenii de rand, indeosebi cei nevoiasi, sunt intr-adevar de cainat!
Dar, atatia - politicieni, analisti, jurnalisti - s-au repezit sa planga amarnic pe umerii celor cu credite la banci in euro, intr-un fel de solidaritate prost inteleasa si extrem de nociva pentru economie si pentru toti ceilalti membri ai societatii, de altfel supermajoritari.
Este de inteles ca anumite lucruri si fenomene probabil in special din economie au explicatii si implicatii dincolo de aparente, care deci sunt mai putin lesne de surprins.
Dar, daca cineva se incumeta sa le clarifice si totusi se persista in cantonarea in aparente este vorba de o infinita prosteala! Realitatea este ca de peste trei ani oameni nevinovati si nici macar implicati (salariati, pensionari, contribuabili), precum si economia platesc, in locul... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:15
Anul 2012 pune la mari incercari piata bancara din Romania, unde se asteapta schimbari radicale, intrucat nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama. De aceea, bancile din Romania vor trebui sa inceapa o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor.
"Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania", a declarat fostul presedinte Bancorex, actual consultant financiar, Razvan Temesan, intr-un interviu acordat Business 24.
Tot mai multi analisti din piata sustin ca piata bancara din Romania va suferi schimbari radicale in 2012, deoarece nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mamaCare vor fi principalele efecte ale crizei asupra comportamentului bancilor cu prezenta in Romania?
Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a solicitat bancilor austriece care detin actiuni si capitaluri in bancile din tarile din Est si inclusiv in Romania sa nu mai solicite de la bancile mama fonduri si sa se concentreze pe atragerea resurselor de pe piata locala.
Eu interpretez asta ca pe un indemn pozitiv pentru tarile din Est de a sili bancile sa ajute economiile locale si guvernele locale sa mobilizeze resursele.
E vorba despre platile arieratelor... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:07
"Poate pana la urma se recunoaste ca totusi modul in care Polonia si chiar Ungaria traverseaza aceasta perioada de tulburari prelungite tine si de pozitia statului in sistemul bancar. Adica nu conteaza ca in Polonia statul controleaza cel mai mare grup bancar, nu conteaza ca in Ungaria statul este prezent in cea mai mare banca?"
Aceste cuvinte nu apartin vreunui analist cartitor, animat de porniri nationaliste demodate, ci d-lui Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR si fost presedinte executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata in Romania. Si au fost rostite intr-un context precis: Romania este dezavantajata in fata crizei prin faptul ca statul nu mai are un cuvant relevant de spus pe piata bancara.
Mai concret, in timp ce bancile straine lasa firmele romanesti fara oxigen exact cand acestora le este mai greu, si este cazul indeosebi al firmelor mici si mijlocii, statul nu mai dispune de o banca puternica prin care sa compenseze asemenea stari de lucruri pentru businessul din tara.
Nu stim cati din membrii conducerii BNR impartasesc aceste opinii. Probabil cei mai multi au opinii contrare! Dar de unde stim asa ceva? Evident, nu participam la reuniuni ale conducerii BNR, dar vedem cu ce s-au soldat aceste reuniuni.
Multi dintre actualii membrii ai conducerii se aflau in mandat si pe vremea cand s-a matrasit catre capitalul strain intregul sistem bancar din Romania. Si nu ne amintim sa se fi opus cineva acestui proces. Ba, a fost... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 12:44
Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu 3,72 miliarde euro in intervalul 1 iulie-30 septembrie 2009, la 80,5 miliarde euro, la valori exprimate in moneda europeana, insa la valori echivalente in dolari expunerea a scazut mai putin, arata datele Bancii Reglementelor Internationale (BRI).La valoarea echivalenta in euro, moneda in care este denominata cea mai mare parte a sumei, expunerea bancilor straine pe Romania a scazut in trimestrul al doilea de la 84,19 miliarde euro pana la 80,47 miliarde euro.
La valoarea echivalenta in dolari americani, datele BRI indica o scadere cu aproape 1,2 miliarde dolari, la 117,8 miliarde dolari, in aceeasi perioada, cifrele fiind insa influentate de deprecierea monedei americane in raport cu cea europeana cu 3,6% in trimestrul III din 2009.
La 30 iunie, expunerea bancilor straine pe Romania era de 118,99 miliarde dolari. Bancile europene aveau la finalul lui septembrie o expunere de 112,9 miliarde dolari pe Romania - adica 95,8% din expunerea straina pe Romania, mai arata raportul publicat luni de BRI, supranumita "banca bancilor centrale".
La 30 iunie, expunerea bancilor europene pe Romania era de 113,95 miliarde dolari.
Datele prezentate de BRI, privind expunerea totala a bancilor straine fata de Romania, includ creantele din afara tarii in toate valutele, precum si pe cele locale in moneda straina, de 79,92 miliarde dolari (54,6 miliarde euro), la care se adauga pozitiile deschise in lei ale bancilor straine fata de rezidenti... mai mult
Luni, 01 Martie 2010, ora 22:54